maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 14 november 2017

Lichtsignalen maken intenties van autonoom voertuig duidelijk

Een zelfrijdende auto maakt keuzes op basis van algoritmes. De bewegingen die een autonoom voertuig maakt kunnen hierdoor onverwachts komen voor menselijke bestuurders, die situaties soms anders beoordelen dan een computer. Een nieuw systeem kan uitkomst bieden en de bewegingen van zelfrijdende voertuigen duidelijker zichtbaar maken voor weggegebruikers en voetgangers. 

Het gaat om het Safe and Secure Lighting systeem van Mitsubishi Electric. Dit systeem waarschuwt weggebruikers en voetgangers voor de bewegingen die een voertuig of diens passagiers gaan maken. Het Safe and Secure Lighting systeem maakt hiervoor gebruik van signalen die op de weg en op ingebouwde schermen in de auto worden geprojecteerd. Mitsubishi stelt dat het systeem niet alleen de handelingen van een zelfrijdend voertuig duidelijker kan maken, maar ook die van menselijke bestuurders. 

Pijlen op de weg projecteren

Indien een voertuig bijvoorbeeld achteruit gaat rijden kan het systeem medeweggebruikers of voetgangers hiervoor waarschuwen door achter het voertuig pijlen op de weg te projecteren. Daarnaast kan het systeem met behulp van projecties waarschuwen indien passagiers willen uitstappen en de deuren van het voertuig gaan openen. 

Mitsubishi stelt dat het systeem op basis van de handelingen van de bestuurder of het voertuig zelf automatisch wordt geactiveerd. Het systeem geeft hierdoor zowel omstanders als bestuurders van andere voertuigen voldoende tijd geven om te reageren en anticiperen op de bewegingen van het voertuig.

Experiment van Ford

Mitsubishi is overigens niet het enige bedrijf dat aan een dergelijk waarschuwingssysteem werkt. Ook Ford experimenteert hiermee. De autofabrikant wijst erop dat menselijke bestuurders in auto’s onder meer gebruik maken van handsignalen om hun intenties te communiceren met andere weggebruikers en voetgangers. Een autonoom voertuig heeft echter geen menselijke bestuurder en kan hierdoor niet gebruik maken van dergelijke signalen. 

Ford maakte in september bekend in samenwerking met het Virginia Tech Transportation Institute onderzoek te hebben gedaan naar een methode om de intenties van zelfrijdende voertuigen op een andere manier te communiceren. Uit dit onderzoek blijkt dat lichtsignalen de meest effectieve methode zijn om een ‘visueel communicatieprotocol’ te ontwikkelen voor autonome voertuigen.

Lichtbalk op de voorruit

Het bedrijf heeft hiermee ook in de praktijk geëxperimenteerd. Ford voorzag een Transit Connect van een lichtbalk, die op de vooruit van de bus werd gemonteerd. Om een autonoom voertuig te simuleren zonder daadwerkelijk een autonoom voertuig te gebruiken, kreeg de bestuurder van het voertuig een speciaal pak aan in dezelfde kleuren als de stoelbekleding. De bestuurder was hierdoor niet zichtbaar voor andere weggebruikers en voetgangers. 

Ford heeft tijdens het experiment drie signalen getest: 

  • Voertuig stopt – twee witte lichten die vanaf de buitenzijden van de lichtbalk naar binnen bewegen geven aan dat het voertuig gaat stoppen en volledig tot stilstand zal komen. 
  • Voertuig rijdt autonoom – vier witte lichten in het midden van de lichtbalk waarschuwen dat het voertuig autonoom rijdt. 
  • Voertuig gaat rijden – vier snel knipperende lichten in het midden van de lichtbalk geven aan dat het voertuig gaat rijden. 

Getest op de openbare weg

Met dit systeem is in augustus geëxperimenteerd op de openbare weg in de Amerikaanse staat Virginia, waarbij ongeveer ongeveer 2.900 kilometer werd afgelegd met de aangepaste Transit Connect. Tijdens het experiment werd meer dan 150 uur aan data verzameld en werden met behulp van de lichtbalk ruim 1.650 signalen gegeven. De reacties van andere weggebruikers en voetgangers zijn vastgelegd met behulp van verschillende camera’s die op het voertuig werden gemonteerd. 

De resultaten van dit experiment zijn helaas niet gepubliceerd. Wel geeft Ford aan dat de data helpt beter te begrijpen hoe andere weggebruikers hun gedrag aanpassen in reactie op autonome voertuigen en de signalen die zij afgeven. Ford werkt met onder meer de International Organization for Standardization en SAE International samen om een standaard te creëren voor een dergelijke visueel communicatieprotocol voor autonome voertuigen.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Mitsubishi Electric
Bron: Ford (foto)

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven