maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 16 december 2019

Hyundai NEXO legt recordafstand af op waterstof

De Franse ballonvaarder Bertrand Piccard is erin geslaagd met de door waterstof aangedreven Hyundai NEXO een afstBertrand Piccard bij Hyundai NEXO (foto: Hyundai)and van 778 kilometer af te leggen. Het is de grootste afstand ooit die op één tank waterstof is afgelegd. Wat is dit voor auto?

De Zwitserse ballonvaarder Bertrand Piccard is erin geslaagd met de waterstofauto Hyundai NEXO een afstand van 778 kilometer af te leggen. Het is de grootste afstand ooit die op één tank waterstof is afgelegd. Wat is dit voor auto?

Piccard is een Zwitserse psychiater en ballonvaarder die onder meer in 1999 de eerste non-stop ballonvaart rond de wereld aflegde. Ook reisde hij de wereld rond in de Solar Impuls, een vliegtuig dat uitsluitend door zonne-energie wordt aangedreven. Ditmaal is Piccard op reis gegaan met een Hyundai NEXO. Hij vertrok vanaf het FaHyence waterstofstation in het Franse Sarreguemines en reed 778 kilometer naar het Musée de l’Air et de l’Espace in Le Bourget. Dit deed Piccard op één tank waterstof.

Hyundai NEXO

De reis is afgelegd met een Hyundai NEXO, een productiemodel van Hyundai dat op waterstof rijdt. Het model is sinds 2017 leverbaar en is voorzien van zowel een elektromotor als een waterstofbrandstofcel. Hyundai meldt dat het voertuig bij aankomst nog een bereik van 49 kilometer had. Een reguliere auto uit hetzelfde segment had volgens Hyundai tijdens deze rit 111,2 kilogram CO2 uitgestoten.

De Hyundai NEXO is een elektrisch aangedreven SUV met een brandstofcel. Het voertuig kan volgens officiële cijfers van Hyundai op basis van de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP) een afstand van 665 kilometer afleggen. Maar dit kan dus ook meer zijn, blijkt uit de reis van Piccard. Doordat het voertuig uitsluitend water uitstoot, komen bij de NEXO geen schadelijke stoffen vrij tijdens het rijden.

Lucht verlaat het voertuig schoner

Sterker nog: lucht verlaat het voertuig schoner dan het binnenkomt. Voor een optimale werking van de brandstofcel is het noodzakelijke binnenkomende lucht te zuiveren. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een luchtfilter dat microdeeltjes kleiner dan PM2,5 opvangt. Dit zorgt er volgens Hyundai voor dat 99,9% van de deeltjes in de lucht door de luchtfilters van de NEXO worden verwijderd. Gezuiverde lucht die niet naar de brandstofcel stroomt, verlaat de NEXO hierdoor schoner dan het is binnengekomen.

Hyundai wijst erop dat de Hyundai NEXO de meest verkochte waterstofauto is in Europa. Sinds 2017 heeft het bedrijf zo’n 500 waterstofauto’s geregistreerd in Europa, wat volgens Hyundai meer is dan andere alle andere autofabrikanten bij elkaar. Wel is de verkoop van waterstofauto’s in absolute aantallen nog zeer beperkt. Ter vergelijking: alleen in het derde kwartaal werden volgens cijfers van ACEA in Europa 73.127 elektrische voertuigen geregistreerd.

De Hyundai NEXO heeft een maximaal vermogen van 120kW. Hiermee kan het voertuig in 9,2 seconden accelereren van 0 naar 100 kilometer per uur (km/u). De topsnelheid van de NEXO bedraagt 179 km/u. De NEXO kan in vijf minuten worden volgetankt.

‘Nieuw tijdperk’

“Met dit avontuur bewijzen we dat met schone technologie geen revolutionaire experimentele prototypes nodig zijn om records te verbreken. Iedereen kan dit met standaard emissievrije voertuigen. Een nieuw tijdperk van prestaties breekt aan, wat helpt het milieu te beschermen”, aldus Piccard.

Verschillende prominente passagiers reden tijdens de recordpoging mee met Piccard. Het ging hierbij onder meer om de Groot-Hertog van Luxemburg, de Franse president van Economie en Financiën Bruno Le Maire, de Franse minister van Ecologie en Solidaire Transitie Elisabeth Borne en Prins Albert II van Monaco. Andere reizigers waren de president van de Grand Est regio in Frankrijk Jean Rottner, het Franse parlementslid voor Dordogne en directeur van de Hydrogen Study Group van het Franse Assemblée Nationale Michel Delpon en CEO van Air Liquide Benoît Potier.

Twijfels wegnemen

“Hoewel sommigen twijfels hebben over de relevantie van waterstof in auto’s van de toekomst, geloven wij bij Hyundai hierin sinds we 1998 in met de ontwikkeling van deze technologie begonnen. Dankzij dit record dat door Bertrand Piccard is gevestigd, worden alle twijfels weggenomen. Niet alleen heeft Bertrand een wereldwijd bereik, ook is hij een charismatisch figuur die beter dan wie dan ook weet hoe hij bewustzijn over klimaatproblemen moet creëren. We delen zijn overtuiging dat het mogelijk is onze consumptie op een duurzame manier te veranderen en waterstof is een antwoord op dit probleem. We zien respect voor het milieu als een groeikans, en niet als obstakel voor innovatie”, licht Lionel French-Keogh, Managing Director van Hyundai Motor France, toe.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Hyundai

Deel dit artikel

Meer nieuws

Subsidiepot voor gebruikte EV’s bijna leeg

Subsidiepot voor gebruikte EV’s bijna leeg

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 16-07-2024
(productnews)
De subsidiepot voor een gebruikte elektrisch personenauto is nagenoeg leeg. Van de 29,4 miljoen euro die beschikbaar was is...
De subsidiepot voor een gebruikte elektrisch personenauto is nagenoeg leeg. Van de 29,4 miljoen euro die beschikbaar was is inmiddels bijna 28,9 miljoen euro toegekend. Daarmee is nog slechts 2%...
Automotive / 16-07-2024
Lees meer

Subsidie voor HySUCCES: onderzoek naar sociaaleconomische impact van waterstof

(productnews)
Het consortium HySUCCESS doet onderzoek naar de sociaaleconomische impact van waterstof. Het heeft hiervoor 12 miljoen euro...
Het consortium HySUCCESS doet onderzoek naar de sociaaleconomische impact van waterstof. Het heeft hiervoor 12 miljoen euro toegekend gekregen van wetenschapsfinancier NWO. Om de transitie naar een waterstofeconomie te faciliteren...
Algemeen / 16-07-2024
Lees meer

Smart Manufacturing Group groeit door overnames van The Grain en PROPOS!

(productnews)
De Smart Manufacturing Group (SMG) wordt met de overnames van The Grain en PROPOS een nogbredere partner voor producerend...
De Smart Manufacturing Group (SMG) wordt met de overnames van The Grain en PROPOS een nogbredere partner voor producerend Nederland en België. Een groep met focus primair gericht op deindustrie....
High tech / 16-07-2024
Lees meer

Nieuwe elektrolyser wekt zelf zonne-energie op voor groene waterstof

(productnews)
Een nieuwe elektrolyser is in staat met behulp van zonne-energie die het apparaat zelf opwekt groene waterstof te...
Een nieuwe elektrolyser is in staat met behulp van zonne-energie die het apparaat zelf opwekt groene waterstof te produceren. Het gaat om een volledig losstaande unit, waarin alle benodigde componenten...
Energie / 16-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven