maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 02 april 2024

Bouw van nieuwe Duitse accufabriek Northvolt van start

De bouw van een nieuwe accufabriek van Northvolt in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein is van start gegaan. De fabriek Northvolt Drei net buiten Heide moet in 2026 operationeel zijn en op Europese bodem accucellen voor onder meer voor elektrische voertuigen (EV’s) gaan produceren.

Northvolt is een Zweeds bedrijf dat in 2016 is opgericht door Peter Carlsson, die eerder bij Tesla actief was als manager. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van lithium-ion accu’s. Deze accucellen zijn niet alleen bedoeld voor elektrische voertuigen, maar ook op industriële toepassingen en gebruik in energienetwerken. Northvolt wil daarbij de accuprestaties-, kwaliteit- en kosten verbeteren door in te zetten op schaalgrootte, verticale integratie en geautomatiseerde processen.

60 GWh aan accucellen op jaarbasis

Met Northvolt Drei opent Northvolt een nieuwe gigafactory. De fabriek gaat met behulp van windenergie accucellen produceren, waarmee Northvolt naar eigen zeggen de meest groene batterijen voor elektrische voertuigen, de industrie en energiesector produceert.

De jaarlijkse productiecapaciteit van de fabriek moet 60 GWh bedragen. De totale productiecapaciteit van Northvolt komt daarmee uit op meer dan 170 GWh per jaar.

Belang van duurzame energie

De fabriek is gevestigd net buiten Heide, een gemeente met net iets meer dan twintigduizend inwoners. Bij de keuze voor deze locatie wees Northvolt eerder op de aanwezigheid van één van de schoonste energienetwerken van Duitsland. Zo produceert de regio zowel onshore als offshore veel windenergie. Daarnaast is via verbindingen met Denemarken en Noorwegen veel duurzame energie beschikbaar.

Northvolt CEO en medeoprichter Peter Carlsson wijst op het belang van duurzame energie. “Het maakt uit hoe we een batterijcel produceren. Indien je kolen gebruikt in je productie, verwerk je hiermee een redelijke hoeveelheid CO2 in je batterij. Indien we echter duurzame energie gebruiken kunnen we een zeer duurzaam product bouwen. Onze filosofie is dat nieuwe energie-intensieve industrieën zoals accuproductie gevestigd zouden moeten worden in de directe omgeving van de productie van schone energie”, zei Carlsson bij een eerdere aankondiging van Northvolt Drei.

Northvolt Drei (beeld: Northvolt)
Northvolt Drei (beeld: Northvolt)

Geproduceerd uit 50% gerecyclede materialen

De focus op duurzaamheid is ook terug te zien in het gebruik van gerecyclede materialen. Zo zijn accu’s die het bedrijf produceert voor 50% vervaardigd uit gerecyclede materialen. Northvolt Drei omvat daarom onder meer recyclingfaciliteit voor accu’s, waar Northvolt accu’s van de Europese markt wil recyclen.

Het is de tweede fabriek van Northvolt in Duitsland. Het beschikt al langer over een productielocatie in het Duitse Salzgitter, naast een fabriek in het Zweedse Skellefteå. Het hoofdkantoor van Northvolt is gevestigd in het Zweedse Västerås.

Strategisch belang

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz, vice-bondskanselier Robert Haback, minister-president van Schleswig-Holstein Daniel Günther, Northvolt Drei CEO Christofer Haux en Carlsson waren bij de opening aanwezig.

“Investeringen zoals die van Northvolt zijn van strategisch belang voor ons land en Europa. Duitsland was, is en blijft een land met een sterke productiebasis. En de productie van goede auto’s na de verbrandingsmotor blijft de ruggengraat vormen van onze industriële sector. Daarvoor hebben we accucellen nodig die zijn gemaakt in Duitsland, in Europa. Het is dan ook goed nieuws voor ons land dat hier in het noorden in de toekomst op een klimaatvriendelijke manier accucellen voor een miljoen auto’s per jaar worden geproduceerd”, aldus bondskanselier Scholz.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Northvolt

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven