maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 12 januari 2022

BMW toont autolak die van kleur kan veranderen

De Duitse autofabrikant BMW introduceert op de Consumer Electronics Show (CES) 2022 een technologie waarmee de kleur van het exterieur van de BMW iX Flow kan worden veranderd. De technologie heet E Ink en wordt voor het eerst toegepast op auto’s.

BMW wijst erop dat digitalisering al langer zorgt voor een geïntegreerde gebruikerservaring. De focus ligt hierbij onder meer om individualiteit en emotionalisering van het interieur van verschillende BMW-modellen. Zo kunnen klanten via zogeheten ‘My Modes’ de rijervaring aanpassen door de atmosfeer in het interieur aan te passen. Met behulp van E Ink wil BMW klanten nu ook de mogelijkheid bieden het exterieur van hun voertuig aan te passen op hun individuele wensen en verschillende situaties. De E Ink technologie is gepresenteerd op een BWM iX Flow, een onderzoeks- en ontwerpproject van BMW.

E Ink is in de praktijk een speciale wrap die wordt aangebracht op een voertuig. Het stimuleren van de inkt met behulp van elektrische signalen zorgt dat verschillende kleurpigmenten naar boven worden gebracht. Zo kunnen klanten de wrap de gewenste kleur geven.

Bekend van onder meer eReaders

Nieuw is E Ink niet. De technologie van het gelijknamige bedrijf is al langer in gebruik voor eReaders. In het geval van de BMW iX Flow is een wrap toegepast met E Ink, die bestaat uit miljoenen microcapsules. Deze hebben de dikte van een menselijke haar. Iedere microcapsule bevat negatief geladen witte pigmenten en positief geladen zwarte pigmenten. Op basis van de gekozen instelling zorgt stimulatie met behulp van een elektrisch veld ervoor dat de witte of zwarte pigmenten zich aan het oppervlakte van de microcapsule verzamelen. De wrap krijgt hierdoor de gewenste kleur.

BMW past ‘generatieve ontwerpprocessen’ toe die ervoor zorgen dat de verschillende segmenten van de wrap goed aansluiten op de contouren van het voertuig. Hierbij wordt rekening gehouden met variaties in zowel licht als schaduw. Dit proces vindt plaats aan de hand van algoritmes.

Bij het creëren van de verschillende segmenten van de wrap past BMW lasersnijtechnologie toe. Deze technologie zorgt hierbij voor de benodigde nauwkeurigheid. Nadat de segmenten zijn toegepast en de stroomvoorziening voor het stimuleren van de pigmenten is aangesloten, wordt de volledige carrosserie verwarmd en gesealed. Dit proces zorgt voor optimale en uniforme reproductie van kleuren bij iedere kleurwisseling.

Een BMW iX Flow met E Ink wrap (bron foto: BMW)
Een BMW iX Flow met E Ink wrap (bron foto: BMW)

Personalisatie

De technologie kan de nodige veranderingen teweegbrengen voor eigenaren van auto’s. Zo kunnen zij de kleur van hun voertuig op ieder moment aanpassen aan de gewenste kleur. Bijvoorbeeld op basis van hun stemming of weersomstandigheden. Koopt iemand daarnaast een occasion? Dan speelt kleur hierbij naar verwachting geen rol, aangezien deze aanpasbaar is. BMW spreekt over een ‘ongekende potentie voor personalisatie op het gebied van exterieurontwerp’. Op termijn wil het bedrijf voertuigen op de markt brengen waarvan zowel het interieur als exterieur op maat aanpasbaar is.

De voordelen van E Ink zijn niet alleen cosmetisch. BMW meldt dat E Ink ook de efficiëntie van een voertuig vergroot. Zo zijn donkere kleuren beter in het absorberen van warmte. Lichte kleuren reflecteren juist meer en nemen minder warmte op. Slim inspelen op deze eigenschappen leidt tot een hogere energie-efficiëntie van auto’s. Zo zorgt de keuze voor een lichte kleur in een warm klimaat voor een koelere auto. De airconditioning hoeft dan minder hard te werken. In een kouder klimaat zorgt een donkere kleur juist dat warmte beter wordt vastgehouden. En hoeft de verwarming minder te worden gebruikt. Doordat een voertuig minder elektriciteit verbruikt, verbetert ook de brandstofefficiëntie.

‘Extreem energie-efficiënt’

De E Ink technologie zelf is volgens BMW ‘extreem energie-efficiënt’. Bij een beeldscherm of projector is energie nodig voor het op constante wijze vertonen van een gekozen kleur. Dit is bij E Ink niet nodig; de technologie gebruik hierbij volgens de fabrikant totaal geen energie.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 17-05-2022
(productnews)
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste...
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste inktproductiefaciliteit in Eindhoven. De locatie krijgt een capaciteit voor het produceren van voldoende inkt voor 300.000...
Algemeen / 17-05-2022
Lees meer

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 16-05-2022
(productnews)
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe...
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe natuurlijke plastic-vervanger te produceren. De reststoffen zijn afkomstig uit afvalwater. Het...
Algemeen / 16-05-2022
Lees meer

Adequaat beheer van machine-identiteiten cruciaal in digitale transformatie

(productnews)
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000...
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000 CIO’s in opdracht van Venafi. De industrie is hierop geen uitzondering. Kevin Bocek, Vice President,...
High tech / 16-05-2022
Lees meer

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 16-05-2022
(productnews)
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van...
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van componenten van elektrolysers and onderdeel van zijn Mobility Solutions-divisie. “We kunnen...
Energie / 16-05-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven