maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 22 oktober 2021

Analisten: Tekort aan grondstoffen voor accu’s dreigt

De automotive industrie kan naast het chiptekort op termijn ook met een ander tekort te maken krijgen. Analisten waarschuwen dat Europese partijen volop investeren in accufabrieken, maar investeringen in met name het winnen van de benodigde grondstoffen uitblijven.

Verschillende analisten waarschuwen tegenover persbureau Reuters voor een tekort aan grondstoffen voor accu’s. Concreet gaat het hierbij om lithium, nikkel, mangaan en kobalt. Indien tekorten ontstaan aan dergelijke materialen kan dit de kostprijs van accu’s opdrijven. En daarmee ook de kostprijs van elektrische voertuigen.

Grote impact

De impact kan groot zijn. Zo kunnen stijgende kostprijzen niet alleen de winstmarges van autofabrikanten onder druk zetten, maar ook de transitie naar elektrische rijden beïnvloeden. Deze transitie speelt op zijn beurt een belangrijke rol in het behalen van klimaatdoelstellingen.

“Het is een serieuze vraag of het aanbod kan bijblijven bij de vraag in de toeleveranciersketen van accu’s”, zegt Daniel Harrison, analist bij Ultima Media, tegen Reuters.

Accufabrieken op Europese bodem

Europese autofabrikanten investeren volop in accufabrieken. Een voorbeeld is Volkswagen, dat zes accufabrieken op Europese bodem op de planning heeft staan. Denk echter ook aan Daimler, onlangs toetrad tot een omvangrijk project van Stellantis. Als onderdeel van dit project staan vier accufabrieken op de stempel.

In totaal gaat het in de gehele EU om bijna vijftig geplande projecten. Dit moet voldoende zijn om in 2030 op Europese bodem aan de lokale vraag naar accu’s te voldoen. De capaciteit bedraagt zo’n 640 gigawatt uur, voldoende voor zo’n 13 miljoen elektrische voertuigen. Analisten van Ultima Media schatten de wereldwijde productie in 2030 op zo’n 2.140 GWh, terwijl de vraag 2.212 GWh bedraagt.

Benchmark Mineral Intelligence, waarschuwt tegenover het persbureau voor ontbrekende investeringen in het uit de grond halen van de benodigde grondstoffen. De marktanalist spreekt van de ‘grote grondstoffen mismatch’. Caspar Rawles, hoofd prijs- en data-analyse bij Benchmark Mineral Intelligence, wijst erop dat de prijs van lithiumcarbonaat in een jaar tijd is verdubbeld.

Chiptekort

Dat tekorten aan componenten tot flinke problemen kunnen leiden blijkt onder meer uit het chiptekort. Verschillende autofabrikanten zag zich al genoodzaakt hun productie tijdelijk te onderbreken of terug te schroeven door het tekort. Afgelopen week kondigde Toyota nog aan de productie volgende maand met zo’n 15% terug te schroeven.

Toyota is hiermee lang niet de enige autofabrikanten die tegen problemen aanloopt. Andere recente voorbeelden van fabrikanten die hun productie verminderden of tijdelijk stillegden door het chiptekort zijn Audi, BMW, Ford, Opel, Stellantis, Volkswagen en Volvo.

Ook in Nederland leidt het chiptekort tot problemen. Zo zag VDL Nedcar in het Limburgse Born zich in augustus nog genoodzaakt de productie tijdelijk stil te leggen.

Chiptekort houdt voorlopig aan

TSMC, de grootste chipfabrikant ter wereld, voorspelde onlangs dat het chiptekort ook in 2022 aanhoudt. Verschillende partijen waaronder ook TSMC kondigde eerder al investeringen aan in het uitbreiden van hun productiecapaciteit. Het realiseren van deze capaciteit kost echter tijd, waardoor het tekort voorlopig aanhoudt.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Laadpaal voor ieder nieuwe woning in VK

Laadpaal voor ieder nieuwe woning in VK

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 23-11-2021
(productnews)
Bij iedere nieuwbouwpand die in het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt gebouwd, moet voortaan ook een laadpaal beschikbaar zijn....
Bij iedere nieuwbouwpand die in het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt gebouwd, moet voortaan ook een laadpaal beschikbaar zijn. Dit kondigt de Britse premier Boris Johnson aan tijdens de Confederation of...
Automotive / 23-11-2021
Lees meer

Europese Commissie wil ruimte regels voor staatssteun omtrent chips

(productnews)
De Europese Unie (EU) overweegt soepelere regels voor staatssteun voor het financieren van nieuwe chipfabrieken op Europese...
De Europese Unie (EU) overweegt soepelere regels voor staatssteun voor het financieren van nieuwe chipfabrieken op Europese bodem. De komst van dergelijke fabrieken moet de afhankelijkheid van de EU van...
Agro & Food / 23-11-2021
Lees meer

Isah blijft groeien met nieuwe aandeelhouder

Isah blijft groeien met nieuwe aandeelhouder

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 22-11-2021
(productnews)
Isah Software Group versterkt haar aandeelhoudersstructuur met steun van familie-investeringsbedrijf Bregal...
Isah Software Group versterkt haar aandeelhoudersstructuur met steun van familie-investeringsbedrijf Bregal Unternehmerkapital. Isah is een toonaangevende specialist op het gebied van ERP-softwareoplossingen voor discrete productie. Oprichter en CEO...
Algemeen / 22-11-2021
Lees meer

Emissievrij vrachtschip gebruikt verwisselbare containers als batterijen

Emissievrij vrachtschip gebruikt verwisselbare containers als batterijen

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 22-11-2021
(productnews)
Grote containerschepen zijn een bron van milieuvervuiling. Regelmatig komen er dan ook ideeën voorbij om hun uitstoot te...
Grote containerschepen zijn een bron van milieuvervuiling. Regelmatig komen er dan ook ideeën voorbij om hun uitstoot te beperken. Zo zet een Nederlands bedrijf een innovatief batterijwisselend containerschip in op...
Scheepsbouw & Offshore / 22-11-2021
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven