maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 03 december 2018

Amerikaanse fabrikant van elektrische vrachtwagens wint startup-wedstrijd

De Amerikaanse startup en fabrikant van elektrische vrachtwagens Thor Trucks is uitgeroepen tot de winnaar van de jaarlijkse Top Ten Automotive Startups Competition. Deze competitie wordt jaarlijks georganiseerd door de organisatoren van de beurzen Los Angeles Auto Show en AutoMobility LA. Als winnaar van de wedstrijd ontvangt Thor Trucks een geldbedrag van 15.000 dollar.

Elektrische aandrijvingen zijn voor commerciële voertuigen een interessante optie die verschillende voordelen bieden. Zo wijst Thor Trucks erop dat het volledige vermogen van zijn voertuigen direct beschikbaar is vanaf 0 toeren per minuut, waardoor chauffeurs op ieder moment gebruik kunnen maken van dit vermogen. Daarnaast stoot de elektromotor geen fijnstof en CO2 uit, waardoor de elektrische aandrijving milieuvriendelijker is dan traditionele aandrijvingen. Dit maakt de voertuigen een interessante optie voor gebruik in  omgevingen waar extra hoge eisen worden gesteld aan de luchtkwaliteit, zoals binnensteden van grote steden. 

Elektrisch commerciële wagenpark realiseren

Thor Trucks is een startup uit het Amerikaanse Los Angeles dat zichzelf omschrijft als een ’transportlab dat een elektrisch commercieël wagenpark realiteit maakt’. “Hoewel commerciële dieselvoertuigen slechts 7% uitmaken van alle voertuigen op de weg, zijn zij verantwoordelijk voor bijna 18% van de emissies. Commerciële voertuigen vervuilen de lucht in de lokale communicaties waar wij en onze families dagelijks leven, werken en spelen. Wij vinden dat het tijd is dit te veranderen”, schrijft de startup. 

Thor Trucks werkt aan twee elektrische voertuigen: een vrachtwagen genaamd ‘ET-One’ met een maximaal trekgewicht van zo’n 35 ton en een middelgrote elektrische bestelbus genaamd ‘Thor Medium Duty’ bedoeld voor transport in onder meer stedelijke omgevingen. Dit laatste voertuig wordt door de startup in samenwerking met transportbedrijf UPS ontwikkeld en getest. 

ET-One

ET-One is een elektrische trekker die leverbaar is met een vermogen van 300 tot 700 PK. Het voertuig biedt afhankelijk van het gekozen accupakket en de elektromotor een bereik tot 300 miles, omgerekend zo’n 480 kilometer. De gebruikte lithium-ion accu’s zijn specifiek ontwikkeld voor commerciële toepassingen en onder meer geschikt aanzienlijk meer laadcycli te doorlopen dan accu’s voor consumentenvoertuigen. De accu’s kunnen in 90 minuten volledig worden opgeladen. Daarnaast worden de accu’s tijdens het rijden bijgeladen met behulp van energie die wordt opgewekt tijdens het remmen. 

Doordat de ET-One elektrisch wordt aangedreven, kunnen bedrijven met behulp van de elektrische vrachtwagen de operationele kosten van hun wagenpark terugdringen. Zo stelt Thor Trucks dat het onderhoud aan de voertuigen per kilometer 60% lager is dan bij traditionele voertuigen, terwijl de brandstofkosten per kilometer 70% lager zijn. De ET-One is beschikbaar voor een bedrag van 150.000 tot 250.000 dollar, afhankelijk van de gekozen configuratie. Thor Trucks gaat de ET-One ook via leasecontracten aanbieden.

Thor Medium Duty

Naast de ET-One werkt Thor Trucks samen met UPS aan de Thor Medium Duty. Dit voertuig is specifiek gericht op transport op de ‘last mile’. Denk hierbij aan het vervoeren van goederen vanaf een distributiecentrum naar eindklanten of het afleveren van goederen bij een winkel in een binnenstad. Net als de ET-One is de Thor Medium Duty volledig elektrisch aangedreven. Het voertuig moet een bereik van 100 miles, omgerekend zo’n 160 kilometer, gaan bieden.

UPS test de Thor Medium Duty momenteel testen in de omgeving van Los Angeles, waarbij het voertuig is opgenomen in het reguliere wagenpark van het bedrijf. De focus ligt hierbij op de duurzaamheid, batterijcapaciteit, technische integratie in het bestaande wagenpark van UPS en het technisch ontwerp van het voertuig. Indien deze proeven succesvol worden afgerond, wil UPS op termijn meer exemplaren van de Thor Medium Duty in gebruik gaan nemen. 

‘Prestaties zijn in ons wagenpark van kritiek belang’

“UPS gelooft in de toekomst van commerciële elektrische voertuigen. We willen het onderzoek dat nodig is om ontwikkelingen te maken en de bedrijven die deze innovatieve producten maken ondersteunen”, licht Carlton Rose, global fleet maintenance and engineering bij UPS, toe. “Prestaties zijn in ons wagenpark van kritiek belang. We zijn verheugd die voertuig op de weg te zetten en te testen hoe deze bevalt op routes in en rond Los Angeles.”

Zowel de ET-One en Thor Medium Duty zijn momenteel nog in ontwikkeling. Het is niet bekend wanneer de voertuigen op de markt zullen worden gebracht. 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Los Angeles Auto Show and AutoMobility
Bron: Thor Trucks 
Bron: UPS (foto)

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven