maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 19 februari 2021

ACEA, T&E en BEUC: ‘EU moet werk maken van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen’

De European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA), Transport & Environment (T&E) en de European Consumer Organisation (BEUC) roepen de Europese Unie (EU) op werk te maken van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. De organisaties pleiten voor 1 miljoen publieke laadpalen in de EU in 2024 en 3 miljoen stuks in 2029. Ook zouden doelstellingen per EU-lidstaat moeten worden gesteld.

De ACEA, T&E en BEUC doen hun oproep in een open brief gericht aan de Europese Commissie. De partijen pleiten voor het stellen van ambitieuze doelstellingen per EU-lidstaat voor de uitrol van laadinfrastructuur. Dit zou een sterk signaal sturen naar consumenten dat het aantal laadpalen op peil blijft bij de snel stijgende verkoop van elektrische voertuigen in de EU.

Ook geven dergelijke doelstellingen zekerheid aan zowel de automotive-industrie, netbeheerders, aanbieders van laadinfrastructuur en transportbedrijven. Daarnaast verwachten ACEA, T&E en BEUC dat de doelstellingen leiden tot een miljoen nieuwe banen op het continent, en de EU kan helpen het behalen van klimaatdoelstellingen.

Simpele en eerlijke rekenmethode

De organisaties pleiten voor een simpele en eerlijke rekenmethode voor het stellen van doelstellingen per lidstaat. Hierbij moet onder meer de beschikbaarheid van private laadfaciliteiten in acht worden genomen. Ook pleiten de organisaties ervoor het aantal publiek beschikbare laadpalen mee te laten groeien met het aantal elektrische voertuigen op de openbare weg.

ACEA, T&E en BEUC roepen de EU op de groeiende behoeften van eigenaren van elektrische voertuigen met geen of beperkte toegang tot private laadmogelijkheden te adresseren, evenals die van elektrische taxi’s en vervoersdiensten. Dit door het stellen van doelstellingen voor snelle en supersnelle laders in stedelijke gebieden. Ook zou een doelstelling van zo’n duizend waterstoftankstations in 2029 moeten worden gesteld.

‘Breed beschikbare oplaadmogelijkheden nodig’

“Als we serieus zijn over de opwarming van de aarde moet elektrificering snel gaan. Om de transitie te versnellen hebben we breed beschikbare en eenvoudige laadmogelijkheden nodig. Niet alleen in Noorwegen en Nederland, maar in heel Europa. Het stellen van doelstellingen voor laadinfrastructuur per land is een goede manier om dit te realiseren en de Europese Commissie zou hier niet langer terughoudend mee moeten zijn”, zegt William Todts, executive director bij T&E.

Oliver Zipse, president van ACEA en CEO van BMW: “Europese autofabrikanten drijven de transitie naar e-mobiliteit en overtreffen elkaar met het lanceren van nieuwe elektrische voertuigen. Het succes van deze inzet wordt echter serieus bedreigd door de vertraagde installatie van laadinfrastructuur in de EU. De Europese Commissie moet snel actie ondernemen en bindende doelstellingen stellen voor de uitrol van laadinfrastructuur in lidstaten. Anders staan zelfs de huidige doelstellingen voor de strijd tegen klimaatverandering onder druk. Naast publieke laadinfrastructuur moet ook meer nadruk worden gelegd op laadinfrastructuur op werk en thuis.”

‘Praktische bezwaren aanpakken’

Monique Goyens, algemeen directeur bij BEUC, voegt toe: “Het laden van een elektrisch voertuig moet net zo eenvoudig zijn als het voltanken van een voertuig met verbrandingsmotor. Voldoende – en gemakkelijke – laadinfrastructuur is de snelle route naar consumentenvertrouwen en de omarming van elektrische voertuigen. Beleidsmakers zouden daarom praktische bezwaren moeten aanpakken, zoals het weergeven van laadtarieven in prijs per kilowattuur en toelaten van algemeen beschikbare betaalmiddelen.”

ACEA, T&E en BEUC pleiten in de open brief ervoor Europese richtlijnen op het gebied van laadinfrastructuur om te zetten in Europese wetgeving. Dit helpt volgens de organisaties bij de harmonisatie van onder meer laadstandaarden, betaalmethodes, transparantie op het gebied van tarieven en onderhoud op de Europese markt. Ook kan wetgeving helpen bij een snelle implementatie van nieuwe doelstellingen. EU-lidstaten moeten een richtlijn omzetten in nationale wetgeving, een proces dat jaren in beslag kan nemen en daarmee voor vertraging kan zorgen.

Te ambitieuze Europese doelstelling

Het is niet de eerste keer dat wordt opgeroepen tot meer actie op het gebied van laadinfrastructuur. Zo publiceerde de EU eind 2020 het Sustainable and Smart Mobility Package, waarin 30 miljoen emissieloze voertuigen op de Europese wegen in 2030 als doelstelling wordt gesteld. ACEA stelde in december dat deze doelstelling ver van de realiteit staat.

Zo waarschuwt de organisatie dat het aantal emissieloze voertuigen in slechts tien jaar tijd moet vervijftigvoudigen om dit te realiseren. Ondanks investeringen van de industrie in emissieloze voertuigen en het groeiende marktaandeel hiervan zijn volgens ACEA niet de juiste omstandigheden beschikbaar om een dergelijke grote sprong te maken. ACEA riep de Europese Commissie op zijn ambitieniveau voor het uitrollen van laadinfrastructuur af te stemmen op zijn ambitie om de CO2-emissies van voertuigen terug te dringen en sprak van een mismatch.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

High Tech Campus in Eindhoven test bezorging met drones

High Tech Campus in Eindhoven test bezorging met drones

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 03-03-2021
(productnews)
Op de High Tech Campus in Eindhoven mag straks als eerste plek in Europa getest worden met autonome drones. De drones gaan...
Op de High Tech Campus in Eindhoven mag straks als eerste plek in Europa getest worden met autonome drones. De drones gaan onder meer pakketten, post en maaltijden bezorgen.  De...
High tech / 03-03-2021
Lees meer

Je eigen windturbine mee op vakantie

Je eigen windturbine mee op vakantie

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 02-03-2021
(productnews)
Het kampeerseizoen staat voor de deur en straks trekken duizenden Nederlanders er weer op uit met tent, camper of caravan....
Het kampeerseizoen staat voor de deur en straks trekken duizenden Nederlanders er weer op uit met tent, camper of caravan. Campings bieden over het algemeen goede stroomvoorzieningen, maar wat als...
Energie / 02-03-2021
Lees meer

Meer stageplekken in technologische industrie nodig

Meer stageplekken in technologische industrie nodig

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 02-03-2021
(productnews)
De coronacrisis leidt tot een tekort aan stageplekken. Zo zoeken ruim 400 studenten een stage of leerbaan voor een...
De coronacrisis leidt tot een tekort aan stageplekken. Zo zoeken ruim 400 studenten een stage of leerbaan voor een technische opleiding in de metaal of metalektro. FME, partnerbranches, SBB en...
Algemeen / 02-03-2021
Lees meer

AI-gebaseerde instrumenten helpen bij diagnosticeren en behandelen van dementie

(productnews)
Digitale instrumenten voor het screenen van hersenverbindingen en inschatten van het risico op dementie bij mensen met milde...
Digitale instrumenten voor het screenen van hersenverbindingen en inschatten van het risico op dementie bij mensen met milde cognitieve problemen. Dat is waar binnen het internationale AI-Mind project aan wordt...
Medisch & Zorg / 01-03-2021
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven