maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 19 augustus 2020

Aantal verkochte elektrische voertuigen ondanks coronacrisis verdubbeld

De hoeveelheid verkochte elektrische auto’s in Nederland is in de eerste helft van 2020 ondanks de coronacrisis verdubbeld. In totaal zijn meer dan 7.300 elektrische auto’s verkocht. Ook de verkoop van plug-in hybrides nam met de helft toe.

Dit blijkt uit cijfers van VWE Automotive. Het databedrijf wijst erop dat elektrische voertuigen niet langer voornamelijk verkocht en onderhouden worden door merkdealers. Zo voeren universele autobedrijven inmiddels meer APK’s van elektrische voertuigen uit dan merkdealers. Daarnaast zijn gebruikte exemplaren steeds vaker te vinden in de showroom van universele autobedrijven.

Meer verkoop van en door particulieren

De verkoop van elektrische auto’s door particulieren aan particulieren stijgt eveneens. In de eerste helft van dit jaar zijn 1.520 elektrische voertuigen tweedehands verkocht zonder tussenkomst van handelaren. Het aantal plug-in hybrides dat op deze wijze is verkocht komt uit op 3.048 stuks.

Met 79% blijft het overgrote deel van de markt voor gebruikte elektrische auto’s echter in handen van autobedrijven. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan bij de tweedehandsmarkt voor benzine- en dieselauto’s (67%).

Steeds meer export

Als we inzoomen op de export van voertuigen blijkt dat ook hier steeds meer interesse is voor elektrische auto’s. Zo komen uit de lease relatief veel plug-in hybrides beschikbaar, die in veel gevallen worden geëxporteerd. Tegelijkertijd worden steeds meer gebruikte elektrische voertuigen juist geïmporteerd, waaruit de toenemende interesse in volledig elektrische voertuigen blijkt. In de eerste helft van 2020 zijn bijna 1.400 gebruikte exemplaren geïmporteerd, wat 72% meer is dan een jaar eerder.

Tot slot wijst VWE Automotive op de informatie die klanten zoeken over een elektrische voertuig. Deze informatie blijkt anders dan bij een benzineauto. Zo kijken consumenten bijvoorbeeld sterk naar de actieradius van een elektrische voertuig. Onder meer het type vermogen in de specifieke uitvoering van een voertuig en mogelijkheden voor het apart leasen van accu’s wekken de interesse van kopers. Denk echter ook aan het laadvermogen en type stekker.

De toenemende interesse in elektrische rijden blijkt ook uit recente cijfers van Pricewise, dat onderzoek deed onder 1.000 respondenten. Hieruit blijkt onder meer dat 31% van de Nederlandse automobilisten overweegt binnen vijf jaar elektrische te rijden. Ter vergelijking: op dit moment rijdt slechts 2% van de Nederlanders elektrisch.

950.076 exemplaren verkocht wereldwijd

Clean Technica publiceert daarnaast cijfers van EV Volume over de wereldwijde markt voor elektrische voertuigen. Hieruit blijkt dat in de eerste helft van 2020 wereldwijd 950.076 elektrische voertuigen zijn verkocht. Het gaat hierbij om een combinatie van volledig elektrische voertuigen en plug-in hybrides.

Tesla verkocht met 179.050 voertuigen veruit de meeste exemplaren. Het bedrijf laat de nummer twee ver achter zich. Volkswagen moet het doen met 62.414 verkochte exemplaren, gevolgd door BMW met 58.883 stuks. BYD volgt met 57.482 voertuigen. Dit betekent dat Tesla meer elektrische of plug-in hybride voertuigen heeft geleverd dan Volkswagen, BMW en BYD gecombineerd.

Top 10 verkocht meer dan de helft

Opvallend is ook dat de 10 grootste fabrikanten samen goed waren voor de verkoop van 575.516 voertuigen in de eerste helft van 2020. Hiermee verkocht de top 10 meer dan de helft van het totaal aantal verkochte elektrische voertuigen en plug-in hybrides, wat uitkomt op 950.076 stuks.

Clean Technica wijst erop dat verschillende Europese autofabrikanten de verkoop van elektrische voertuigen en plug-in hybrides fors zien stijgen. Dit schrijft de website toe aan strengere CO2-regelgeving in Europa, iets waarvan onder meer Renault, Volvo en Audi profiteren.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 15-05-2024
(productnews)
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een...
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een belangrijke stap richting de invoering van de Europese sector- en...
Medisch & Zorg / 15-05-2024
Lees meer

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 14-05-2024
(productnews)
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week...
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week opnieuw de fabriek binnen te dringen. Ook dreigen zij met...
Automotive / 14-05-2024
Lees meer

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 13-05-2024
(productnews)
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele,...
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel voor het snelladen van elektrische voertuigen. Met...
Automotive / 13-05-2024
Lees meer

124,9 miljoen euro subsidie voor 50 MW elektrolyse-installatie in Eemshaven

(productnews)
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een...
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een elektrolyse-installatie van 50 megawatt bouwen voor de productie van groene waterstof. De...
Energie / 13-05-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven