maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 11 april 2022

20 procent van Nederland kiest bij volgende auto voor elektromotor

Benzineauto’s blijven onder Nederlanders die een nieuwe auto willen aanschaffen voorlopig veruit de meest populaire keuze. Meer dan de helft van de Nederlanders kiest in dat geval voor een benzinewagen. Ruim een op de vijf Nederlanders kiest voor een auto met elektromotor. Een volledig elektrische auto heeft daarbij de voorkeur.

Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door het onafhankelijke veldwerkbureau Panel Inzicht in opdracht van leveranciers van onder meer zonnepanelen onder 2.000 Nederlanders. 52% van de respondenten meldt bij de aanschaf van een volgende auto te kiezen voor een benzineauto. Een volledig elektrische auto staat met grote afstand op de tweede plek; 9,2% van de ondervraagde Nederlanders zegt een elektrische wagen als volgende auto te willen aanschaffen.

Verbrandingsmotor blijft populair

Opvallend is dat het overgrote merendeel van de Nederlanders nog altijd de voorkeur geeft aan een auto met verbrandingsmotor. Zo kiest 5,8% van de respondenten voor een dieselauto, terwijl 0,7% voor LPG kiest. Dit betekent dat 58,5% van de Nederlanders nog altijd kiest voor een auto met verbrandingsmotor.

20,7% van de Nederlanders kiest bij de aanschaf van een volgende auto voor een auto met elektromotor. Met 9,2% geeft de grootste groep hierbij de voorkeur aan een volledig elektrische auto. 6,7% kiest voor een hybride auto, terwijl 4,8% een plug-in hybride auto wil aanschaffen. 20,7% weet nog niet welke auto zij als volgende auto willen kopen.

Welke auto schaffen Nederlanders als eerstvolgende aan? (bron: Zonneplan)

Zonnepaneleneigenaren kiezen eerder voor EV

In het onderzoekt zoomt Zonneplan ook in op eigenaren van zonnepanelen. Nederlanders die over zonnepanelen beschikken blijken eerder geneigd te zijn een elektrische auto aan te schaffen. Zo kiest een kwart van de respondenten met zonnepanelen bij het eerstvolgende aankoopmoment voor volledig elektrisch, hybride of plug-in hybride. Bij overige Nederlanders ligt dit percentage op 18%. Met name een plug-in hybrid en volledig elektrische auto is populairder binnen deze groep. Zonneplan noemt het opmerkelijk dat ook diesel en LPG onder zonnepanelenbezitters populairder zijn.

Met 9,2% wil bijna een op de tien Nederlanders een volledig elektrische auto als volgende auto aanschaffen. Het moment waarop deze aankoop op de planning staat varieert. 3,8% procent verwacht binnen een jaar de overstap te maken. 12,9% verwacht dit binnen twee tot drie jaar te doen. 14,5% verwacht de overstap binnen vier tot vijf jaar te maken.

Een op de drie auto’s binnen vijf jaar elektrisch

Samen met de kleine twee procent van de Nederlanders die al elektrisch rijdt betekent dit dat een op de drie auto’s in Nederland binnen vijf jaar elektrisch is. Een derde weet nog niet wanneer zij de overstap willen maken, waardoor dit aandeel verder kan oplopen.

Tot slot blijkt uit het onderzoek ook dat een deel van de respondenten niet positief staat elektrisch rijden en de overstap niet wil maken. Een vijfde stelt niet van plan te zien ooit elektrisch te gaan rijden. Zonneplan wijst er echter op dat vanaf 2030 geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotor meer mogen worden verkocht, waardoor deze groep gedwongen wordt over te stappen op een andere energiebron.

Kwart miljoen BEV’s op de Nederlandse wegen

Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat op dit moment 253.743 volledige elektrische zogeheten ‘Battery Electric Vehicles’ (BEV) op de Nederlandse wegen rijden, ten opzichte van 144.959 plug-in hybrids (PHEV’s). De Tesla Model 3 is momenteel met 41.401 exemplaren het meest populaire model op de Nederlandse wegen. De Mitsubishi Outlander volgt met 21.385 stuks en de Kia Niro met 16,326 stuks.

In februari 2022 was de Lynk & Co 01 – een PHEV – met 369 exemplaren het best verkochte model. De volledig elektrische Kia Niro volgt met 301 stuks, terwijl de hybride Volvo XC40 met 278 exemplaren op de derde plek staat. Van BEV’s zijn in februari 2022 in totaal 2.448 exemplaren meer verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij PHEV’s bedroeg deze stijging 957 stuks. BEV’s zijn hiermee goed voor 16% van alle verkochte auto’s, terwijl PHEV’s goed zijn voor 12%.

De RVO kijkt ook naar het aantal laadpalen dat in Nederland beschikbaar is. Het gaat daarbij om 87.657 publieke en semi-publieke laadpalen met een reguliere laadsnelheid. Daarnaast zijn 2.958 snellader beschikbaar.

Actuele cijfers van de RVO met betrekking EV’s zijn hier beschikbaar.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron foto: Pixabay / geralt

Deel dit artikel

Meer nieuws

Chirurgen experimenteren met operatierobot in het ISS

Chirurgen experimenteren met operatierobot in het ISS

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 21-02-2024
(productnews)
Chirurgen zijn erin geslaagd met behulp van een miniatuurrobot een chirurgisch simulatie uit te voeren in het International...
Chirurgen zijn erin geslaagd met behulp van een miniatuurrobot een chirurgisch simulatie uit te voeren in het International Space Station (ISS). De robot is daarbij op afstand aangestuurd. Het gaat...
Lucht & Ruimtevaart / 21-02-2024
Lees meer

25 miljoen voor Nederlandse metselrobot

25 miljoen voor Nederlandse metselrobot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 20-02-2024
(productnews)
Monumental haalt 25 miljoen euro op bij investeerders. De investeringsronde is geleid door Plural en Hummingbird. Ook...
Monumental haalt 25 miljoen euro op bij investeerders. De investeringsronde is geleid door Plural en Hummingbird. Ook Northzone, Foundamental en NP Hard Ventures steken geld in de Nederlandse start-up die...
Bouw & Constructie / 20-02-2024
Lees meer

Nieuwe AI-tool ontdekt realistische ‘metamaterialen’ met ongewone eigenschappen

(productnews)
Een coating die objecten in het zicht kan verbergen, of een implantaat dat zich precies zo gedraagt als botweefsel. Deze...
Een coating die objecten in het zicht kan verbergen, of een implantaat dat zich precies zo gedraagt als botweefsel. Deze bijzondere objecten zijn al gemaakt van ‘metamaterialen’. Onderzoekers van de...
High tech / 19-02-2024
Lees meer

Franse ACC bouwt drie Europese batterijfabrieken met miljardenlening

(productnews)
Het Franse Automotive Cell Company (ACC) gaat een lening van 4,4 miljard euro aan voor de bouw van een drietal...
Het Franse Automotive Cell Company (ACC) gaat een lening van 4,4 miljard euro aan voor de bouw van een drietal batterijfabrieken in Europa. De fabrieken komen in Frankrijk, Duitsland en...
Automotive / 19-02-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven