Autofabrikanten investeren in beveiligingsplatform voor verbonden voertuigen

Leesduur: +/- 2 min.
Verschillende investeerders waaronder Renault Venture Capital, Volvo Group Venture Capital, Hyundai, Hyundai AutoEver en Nationwide Ventures investeren in Upstream Security. Ook de bestaande investeerders Charles River Ventures, Glilot Capital en Maniv Mobility steken opnieuw geld in het Israëlische automotive cybersecurity bedrijf. Upstream Security gaat het geld gebruiken om systemen te ontwikkelen die verbonden voertuigen te beveiligen.
Bron foto: Volvo Group

Bron foto: Volvo Group

Auto's worden in toenemende mate voorzien van connectiviteit. Door de voertuigen te verbinden met mobiele netwerken is het onder meer mogelijk in real-time informatie op te halen van internet of op afstand updates te ontvangen. 

Beveiligingsrisico's

Deze connectiviteit brengt echter ook risico's met zich mee. Zo kunnen kwaadwillenden inbreken op voertuigen en de werking manipuleren. Zo demonstreerde (pdf) beveiligingsonderzoekers van Tencent eerder hoe zij het Autopilot systeem van een Tesla Model S wisten te manipuleren. 

Ook toonden Charlie Miller en Chris Valasek enkele jaren geleden aan Wired hoe zij de motor van een Jeep Cherokee op afstand konden uitschakelen.

C4 Platform

Met het C4 Platform helpt Upstream Security aanbieders van mobiliteitsdiensten en verbonden voertuigen cyberincidenten op te sporen en aan te pakken. Het platform is cloud-gebaseerd en maakt gebruik van onder meer real-time machine learning, kunstmatige intelligentie, big data en gedragsanalyses. 

Het platform detecteert automatisch cyberincidenten, classificeert deze incidenten op ernst en impact, en waarschuwt analisten. Ook biedt het platform inzicht in de algehele security van een mobiliteitsdienst en brengt eventuele security risico's in beeld. Het platform is geïntegreerd met oplossingen voor Security Operations Centers (SOC's). Dit maakt het mogelijk vanuit het C4 Platform direct actie te ondernemen om gedetecteerde dreigingen te lijf te gaan. 

AutoThreat Intelligence

Daarnaast levert het bedrijf AutoThreat Intelligence, een oplossing die zicht geeft op het dreigingslandschap. De oplossing is specifiek gericht op fabrikanten in de automotive industrie en aanbieders van verbonden voertuigen en mobiliteitsdiensten. 

De investering van Volvo Group Venture Capital is een direct gevolg van een partnership van Volvo Group met DRIVE. Dit innovatiecentrum is gericht op disruptieve startups in de Israëlische mobiliteitssector. "Upstream Security heeft een veelbelovende propositie en kan onze toekomstige behoeften ondersteunen met cybersecurity oplossingen", zegt Anna Westerberg, interim-CEO van Volvo Group Venture Capital en Senior Vice President van Volvo Group Connected Solutions.

“Security is een kernelement van het verbonden voertuig, iets waarop we geen concessies kunnen doen”, zegt Yunseong Hwang, VP Open Innovation Investment Group bij Hyundai Motor. Hwang stelt dat Upstream heeft aangetoond met zijn technologie voertuigbeveiliging te versterken.  

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond