In Woerden en omgeving hebben ze een droom: het hart van het techonderwijs in Midden-Nederland worden. De komst van een TechCampus is in elk geval weer een stuk dichterbij. Verschillende partijen zijn met elkaar in gesprek om vanaf volgend jaar september leerlingen te gaan plaatsen.
Er vinden op dit moment gesprekken plaats met Woerdense scholen over de huisvesting én deelname aan de TechCampus. Dat bevestigt Marlous Birkhoff van Woerdens Techniek Talent (WTT). Er moet een gebouw met instructieruimten en uitrusting komen om technisch onderwijs te geven, te ondersteunen en te promoten.
In het regionale bedrijfsleven in Woerden en omgeving, waar veel maakbedrijven gevestigd zijn, heerst een groot tekort aan technisch personeel. Elk maakbedrijf waar wij over de vloer zijn geweest, heeft dezelfde wens: meer jongeren enthousiasmeren voor een technisch beroep. De verzamelde regionale ondernemersverenigingen, het Platform Bedrijven Utrecht West (PBWU), stellen volgens het AD echter dat vraag en aanbod niet goed op elkaar aansluiten. ,”Een groot tekort aan technisch personeel zorgt voor problemen in de bedrijfsvoering’’, zegt voorzitter Arwin Brouwer van PBWU.
Ook Paul Oostelaken van Kiremnko, een bedrijf dat machines ontwikkeld voor de aardappelverwerkende industrie, voelt aan alles dat er iets moet gebeuren. “Het technisch onderwijs is systematisch afgebroken door onze overheid”, zo zegt hij in een interview met OnderNamen. “Dat is veertig jaar geleden ingezet; Nederland moest een service-economie worden en daar hebben alle bedrijven in de maakindustrie last van. Maar in plaats van te wachten op inspanningen vanuit Den Haag, richt ik me liever op het regionale initiatief Woerdens Techniek Talent.”
De TechCampus is het volgende project waar Oosterlaken, sinds kort voorzitter van WTT, zich op richt. “In onze visie moet er in Woerden een gebouw met instructieruimten en uitrusting komen om technisch onderwijs te ondersteunen en te promoten”, zo zegt hij in hetzelfde interview in OnderNamen. “Hierbij willen we ruimte bieden aan basisscholen, maar ook aan het voortgezet onderwijs en het mbo. Voor die laatste tak hopen we onderwijs en bedrijfsleven samen te kunnen brengen in een locatie in Woerden, zodat ook deze regio gedekt is qua technisch onderwijs. Met satellietlabs vanuit bedrijven willen we praktijkgerichte lesstof aan gaan bieden, volgens de laatste technieken. Inmiddels heeft WTT vanuit de gemeente Woerden een toezegging voor de subsidie en zijn we druk bezig met de plannen, maar we zijn er nog niet.”
Er waren al techniekdagen in De Ronde Venen, Harmelen en Woerden om technische vakken te promoten. In Woerden is deze driedaagse dit jaar niet doorgegaan omdat WTT het geld, de tijd en de energie wil inzetten voor het opzetten van het regionale techniekonderwijs.
De directeur van het Minkema College laat aan AD.nl weten dat hij het vak techniek graag terug zou zien op zijn school. Hij is daarom onder andere met het Kalsbeek College, WTT, de gemeente en de provincie Utrecht in gesprek over de totstandkoming van de TechCampus in Woerden. Het is geen kwestie van onwil, zo zegt hij. “We hebben van alles geprobeerd maar als er geen leerlingen komen, houdt het een keer op. Technologie maakt overigens nog wel deel uit van onze school. Bij het vmbo hebben we de richting ‘tech’ bij vmbo kader. In het derde jaar kunnen de leerlingen kiezen of ze die richting bij het mbo op willen.’’
De opzet van TechCampus wordt daarom ook veel breder dan enkel één vak, in de hoop dat er meer aanwas zal zijn. “En hoe meer organisaties, bedrijven en onderwijsinstellingen zich aansluiten hoe beter het is’’, zegt Birkhoff van WTT.
Voor het opzetten van een TechCampus is veel geld nodig voor machines, gereedschappen en diverse faciliteiten. Inmiddels is voor het project een subsidie verkregen van het ministerie van Onderwijs.
Bron: AD.nl/OnderNamen/Kiremnko
Foto: Techniekbeeldbank