maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 11 november 2024

Twee miljoen euro voor startup die CO2 uit zeewater wil halen

SeaO2 haalt ruim twee miljoen euro aan investeringen op voor het uit zeewater halen van koolstofdioxide (CO2). De Nederlandse startup wil door CO2 uit zeewater te verwijderen en koolstofvrij water terug te voeren naar de oceaan dit water meer CO2 uit de atmosfeer laten opnemen.

SeaO₂ is een Nederlandse startup die in 2021 is opgericht. De basis voor de techniek van de startup is technologie ontwikkeld door de Technische Universiteit Delft en laboratoria van Wetsus, een Europees Center of Excellence voor duurzame watertechnologie. De missie van SeaO₂ is om de planeet te beschermen tegen verdere opwarming door de CO₂-concentratie in de oceaan en indirect in de lucht te verlagen. Zo wil het de temperatuurstijging op aarde beperken, verzuring van oceanen tegengaan en de biodiversiteit bevorderen.

Direct Ocean Capture-technologie

De startup ontwikkelde de ‘Direct Ocean Capture’-techniek. Deze haalt door middel van elektrochemie en groene energie CO₂ uit het zeewater. Door CO₂ uit het water te verwijderen wil SeaO₂ de oceaan meer CO₂ uit de atmosfeer laten opnemen. Dit helpt de hoeveelheid CO2 in de lucht terug te dringen en moet zo de verzuring van oceanen tegengaan.

De Direct Ocean Capture-technologie werkt zonder toevoeging van chemicaliën en vergt weinig landgebruik. De technologie is geschikt voor integratie in bestaande infrastructuren zoals waterkoelsystemen of afvalwaterzuiveringsinstallaties. De CO2 die het bedrijf uit zeewater verwijderd kan worden opgeslagen voor permanente verwijdering, maar ook worden gebruikt voor industriële toepassingen. Denk daarbij aan de productie van duurzame brandstoffen, beton en andere materialen.

Meerdere stappen

Het proces bestaat uit meerdere stappen:

  • Een elektrische stroom wordt toegepast om zuur en base te produceren, die effectief worden gescheiden door de bipolaire membranen.
  • Het zuur wordt gebruikt om de CO2-balans in een grotere waterstroom te verschuiven en CO₂ wordt uitgetrokken met behulp van vacuüm.
  • Het gedecarboniseerde water wordt met de base ontzuurd en teruggevoerd naar de oceaan.
  • CO₂ uit de atmosfeer wordt geabsorbeerd door het oceaanoppervlak waar het gedecarboniseerde water is geloosd.
  • CO₂ wordt omgezet in producten, bijvoorbeeld permanent gemineraliseerd in beton of gebruikt als grondstof voor alternatieve brandstoffen (zoals groene methanol).

Prototype op Afsluitdijk

SeaO2 bouwde al een prototype-installatie op de Afsluitdijk, met als doel de technologie te testen en doorontwikkelen. Dit prototype is in staat een kiloton CO2 uit het zeewater te halen op jaarbasis.

SeaO₂ wil op termijn grootschalige CO₂-opvang realiseren en de capaciteit stapsgewijs opvoeren. Het wil in 2025 2,5 kiloton CO2 uit het zeewater verwijderen, wat in 2026 moet zijn gegroeid tot 25 kiloton. Het doel voor 2030 ligt op een megaton CO2.

Meer informatie over SeaO2 is hier te vinden.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Ondernemers in de techniek moeten aan de slag met AI

Ondernemers in de techniek moeten aan de slag met AI

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 09-12-2024
(productnews)
AI, robotisering en industrialisatie gaan de technieksector de komende jaren ingrijpend veranderen. Voor ondernemers in de...
AI, robotisering en industrialisatie gaan de technieksector de komende jaren ingrijpend veranderen. Voor ondernemers in de technieksector is het onvermijdelijk dat ze aanhaken bij deze technologische revolutie. De nieuwe technologie...
Algemeen / 09-12-2024
Lees meer

Restwarmte-terugwinningsproject afgerond op PMI-locatie in Bergen op Zoom

(productnews)
JOA Air Solutions heeft in samenwerking met Philip Morris International (PMI) een uniek restwarmte-terugwinningsproject...
JOA Air Solutions heeft in samenwerking met Philip Morris International (PMI) een uniek restwarmte-terugwinningsproject afgerond op de PMI-locatie in Bergen op Zoom. Dit project combineert een industriële natte scrubber met...
Energie / 09-12-2024
Lees meer

euRobotics presenteert strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact

(productnews)
euRobotics lanceert een nieuwe strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact voor de industriële...
euRobotics lanceert een nieuwe strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact voor de industriële roboticasector. Het doet stelt hiervoor ook een aantal doelstellingen voor het bewaken en verder stimuleren van...
Algemeen / 09-12-2024
Lees meer

Kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO2-infrastructuur in Delta Rhine Corridor

(productnews)
Het kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO₂-infrastructuur in de Delta Rhine Corridor (DRC). Het wil zo de...
Het kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO₂-infrastructuur in de Delta Rhine Corridor (DRC). Het wil zo de verduurzaming van de industrie versnellen en verdere vertraging van de DRC voorkomen....
Energie / 06-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven