maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 31 oktober 2017

Swarming Robots: afgekeken van de natuur

Robots die zich gedragen als een zwerm. Een zwerm waarvan een of meerdere robots iets detecteren en dan gezamenlijk een actie ondernemen. Toekomstmuziek? Eng?

We praten op de Campus van RDM Rotterdam met Wilco Braam, hoofddocent Onderzoek & Innovatie bij Hogeschool Rotterdam, over de zogenaamde ‘swarming robots.’ “Stel je eens voor” zegt hij, “een centrale waterdrone, een aquabot, die als een soort moedereend een zwerm andere aquabots als de kuikens om zich heen heeft. Samen varen ze op een rivier, om bijvoorbeeld de bodemgesteldheid van die rivier in kaart te brengen. Als een lid van de zwerm, of het nou de moedereend of een van de kuikens is, iets opmerkt, krijgt de rest een seintje.”

Wilco Braam

Het bovenstaande is een gesimplificeerde weergave van het begrip ‘swarming robots’, in slecht Nederlands ‘zwermende robots.’ Het idee is rechtstreeks afkomstig uit de natuur, waar sociale insecten en vogels een soort gecontroleerd zwermgedrag kunnen vertonen. Het centrale insect of de centrale vogel, en in dit geval dus de centrale aquabot, wijst de andere insecten, vogels of aquabots de weg. In het begin werken de ‘kuikens’ semi-autonoom, maar na verloop van tijd kunnen ze volledig zelfstandig hun werk doen. Ze zijn dus zelflerend.

Zwerm

Trucjes uit de natuur toepassen in het dagelijks leven, het zogenaamde bio-mimicry, is natuurlijk niet nieuw. Denk aan klittenband (gebaseerd op de haakjes aan de uiteinden van de bladeren van de – geen geintje – Klit-plant) en het Fastskin haaienpak dat verschillende zwemmers op de Olympische Spelen van 2000 droegen. Geïnspireerd op de huid van een haai en na die Spelen ook niet meer toegestaan. De zwemmers die zo’n pak droegen, zwommen te hard!

Te land, ter zee en in de lucht

De toepassingen van swarming robots zijn legio. Behalve het in kaart brengen van de bodemgesteldheid van rivieren zijn de zwermrobots bijvoorbeeld uitermate geschikt om in een rivier te worden ‘losgelaten’ en ze er paar een kilometer verder weer uit te vissen. Ze hebben in die paar kilometer met z’n allen ontzettend veel formatie over dingen als stroming en watervervuiling verzameld. 

Een andere toepassing van swarming robots is het gebruik in rampgebieden. Robots kunnen op plaatsten komen waar reddingswerkers hun leven niet veilig zijn. Ze kunnen daar ter plekke door middel van infraroodsensors bepalen of er ter plaatste nog levende slachtoffers zijn. Met de informatie die ze verzamelen kunnen de reddingswerkers de risico’s bepalen voor een reddingsactie.

In de lucht kunnen de robotzwermen de luchtkwaliteit meten. Of worden ingezet bij inbraakpreventie. En op de weg zijn er zelfs plannen om in Rotterdam Europoort, tussen de Eerste en Tweede Maasvlakte en de terminals, autonome vrachtwagens te gaan laten rijden volgens het platooning-principe.

Haven

Natuurlijk zijn er ook wat meer controversiële manieren op swarming robots te gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld een zelfstandig leger vormen. De Amerikaanse marine heeft een zwerm autonoom varende robots getest, die kunnen sturen en offensieve acties kunnen ondernemen, zonder tussenkomst van buitenaf. Deze soort swarming robots kan worden bewapend om zodoende vijandelijke schepen af te kunnen schrikken en eventueel te vernietigen.

In alle voorbeelden geldt hetzelfde: Door de constante stroom van informatie tussen de leden van de zwerm wordt een enorme hoeveelheid Big Data opgebouwd.

Wat vindt Wilco Braam eigenlijk van de discussie over het gevaar van zelflerende robots? “Deze discussie kan niet vroeg genoeg beginnen. De mens moet belangrijk blijven om de techniek te besturen en beheersen. De processoren en algoritmes van zelflerende robots hebben een enorme kracht en snelheid, deze wordt steeds groter.  Die kracht kan de mens niet aan. Als voorbeeld: een paar weken geleden heeft een zelflerend algoritme de beste go-spelers ter wereld verslagen.”

Hij vervolgt: “Bij ons op de campus gaat het erom vrij ‘domme’ robots te ontwikkelen, die simpele taken kunnen uitvoeren, maar wel met grote impact. Daarnaast zijn we ook heel veel bezig met circulaire economie: wat is de impact van robots op de omgeving en wat kost het als er iets mis gaat.”

Door: Walter Kooren

Deel dit artikel

Meer nieuws

Acht EU-lidstaten willen Euro 7-uitstooteisen afzwakken

Acht EU-lidstaten willen Euro 7-uitstooteisen afzwakken

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 30-05-2023
(productnews)
Acht lidstaten van de Europese Unie (EU) keren zich tegen de Euro 7-uitstooteisen die de Europese Commissie wil invoeren. De...
Acht lidstaten van de Europese Unie (EU) keren zich tegen de Euro 7-uitstooteisen die de Europese Commissie wil invoeren. De landen willen de norm afzwakken en stellen dat deze een...
Automotive / 30-05-2023
Lees meer

TU/e en NXP gaan samenwerken aan nieuwe technologie voor draadloze communicatie

(productnews)
TU/e en NXP Semiconductors ondertekenden onlangs een intentieovereenkomst. Hiermee hebben de partijen hun ambitie...
TU/e en NXP Semiconductors ondertekenden onlangs een intentieovereenkomst. Hiermee hebben de partijen hun ambitie uitgesproken om samen een nieuwe, grensverleggende generatie technologie te ontwikkelen voor draadloze communicatie. Dit zal gebeuren...
High tech / 29-05-2023
Lees meer

Thuismonitoring bij chronisch hartfalen halveert aantal ziekenhuisopnames

(productnews)
Een op afstand uitleesbare sensor in de longslagader kan voor patiënten met chronisch hartfalen uitkomst bieden. De sensor...
Een op afstand uitleesbare sensor in de longslagader kan voor patiënten met chronisch hartfalen uitkomst bieden. De sensor kan het aantal ziekenhuisopnames van patiënten halveren. Ook verbetert de levenskwaliteit van...
Medisch & Zorg / 29-05-2023
Lees meer

AI-modellen moeten oncologische zorg persoonlijker maken

AI-modellen moeten oncologische zorg persoonlijker maken

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 24-05-2023
(productnews)
Info Support gaat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ondersteunen bij het uitvoeren van...
Info Support gaat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ondersteunen bij het uitvoeren van onderzoek naar en het ontwikkelen van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). De AI-modellen moeten de zorg...
Medisch & Zorg / 24-05-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven