maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 16 januari 2018

Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

Als onderdeel van hun minor Robotica hebben acht studententeams van TU Delft ieder een eigen robot ontwikkeld. Daaruit is onder meer een robot die kaas maakt, een boot die autonoom een raceparcours met obstakels kan afleggen en een mechanische bartender gekomen. Alle nieuwe robots zijn donderdag 18 januari 2018 te zien tijdens de demodag van de minor.

De demodag vormt elk jaar een vast onderdeel van de minor Robotica, een educatief programma waarin studententeams van verschillende studierichtingen vijf maanden lang werken aan een robot, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Dit jaar werken acht verschillende teams aan een robot. Tijdens de demodag op 18 januari presenteren de teams de resultaten van hun inspanningen. 

Probleem oplossen
De studententeams maken de robots in opdracht van een klant, bijvoorbeeld een bedrijf of een ziekenhuis. In veel gevallen is het dan ook zo dat de robots een bepaald probleem oplossen. Zo is de ‘Kroboot’ voortgekomen uit een opdracht van het Hoogheemraadschap Delfland om het kroos in de wateren van Delfland op te ruimen. Kroos zorgt ervoor dat het leven onder het wateroppervlak geen zonlicht krijgt, waardoor planten en vissen sterven en het water gaat stinken. 

Dit zijn de robots die tijdens de demodag van 18 januari 2018 te bewonderen zijn:

Roboboot (Trident)
Klant: Damen Shipyards
Deze autonome boot, Trident gedoopt, moet in 2018 mee gaan doen aan de Roboboat Competition in Florida (VS). Het doel van het team is om een boot te creëren die zelfstandig kan varen en daarnaast zelf acties kan uitvoeren. De boot moet bijvoorbeeld in staat zijn om aan- en af te meren, obstakels te vermijden en zo snel mogelijk poorten te passeren. Het project draagt bij aan de toekomstige ontwikkeling van volledig functionele autonome schepen.

Balrobot (Fizzy)
Klanten: TU Delft / Revalidatiefonds & Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Fizzy is een robotbal die kinderen met kanker stimuleert om meer te bewegen. Beweegt het kind naar Fizzy toe, dan rolt hij weg. Pakt het kind Fizzy op, dan vibreert hij. Aait het kind de bal, dan knort of spint hij. En als Fizzy te weinig aandacht krijgt? Dan gaat hij schudden. Fizzy fungeert zo als vriendje en speelmaatje voor de zieke kinderen, en maakt de dagen die ze in het ziekenhuis moeten doorbrengen net een beetje leuker. 

Pijpgrijprobot (PaCbot)
Klant: Huisman Equipment B.V.
Huisman Equipment B.V., bouwt onder meer apparatuur om pijpen neer te leggen op de bodem van de oceaan. Om dat te doen ontwikkelde het bedrijf een klemmechanisme dat uit verschillende ‘pads’ bestaat. Deze pads laten de pijpen langzaam naar de bodem zakken. Maar omdat de dikte van de neer te leggen pijpen varieert, moeten de pads, die 40 kilo per stuk wegen, regelmatig worden verwisseld. Dat gebeurt nu handmatig in de haven, wat veel tijd en geld kost. De Pad-Changing robot (PaCbot) moet dit werk offshore en autonoom gaan doen.

Hostrobot (IONA)
Klant: Science Centre Delft
Als je binnenkort het Science Center in Delft betreedt, word je in de hal begroet door IONA. IONA is een hostrobot die bezoekers informeert over het gebouw, maar bijvoorbeeld ook over de weersverwachtingen en de files die bezoekers op de terugweg kunnen verwachten. IONA neemt daarnaast bestellingen van gasten aan, die vervolgens door bartenderrobot Barrie (zie hieronder) kunnen worden verwerkt. IONA zal een futuristische indruk maken, op zowel kinderen als volwassenen. 

Bartenderrobot (Barrie)
Klant: Science Centre Delft
De koffiehoek van het Science Centre Delft, dat voor het algemeen publiek als toegangspoort tot de projecten van de TU Delft dient, is niet bepaald innovatief. Barrie moet daar verandering in brengen. Deze robotische bartender biedt bezoekers een drankje of snack aan, maar vooral ook een leuke, interactieve ervaring bij het bestellen van deze versnaperingen. Barrie werkt met sensoren, een hologram, animaties en een volledig geautomatiseerd uitgifte-systeem. En hij communiceert ook nog eens met IONA, de host-robot van het Science Centre.    

Kaasmaakrobot (Moonlander)
Klant: Lely
Het werk van een kleine kaasboer kan voor een belangrijk deel worden geautomatiseerd. En dat is precies het doel van Moonlander. Deze robot zal geheel autonoom kazen gaan maken en transporteren. 

Kroosopruimrobot (Kroboot)
Klanten: TOPDelft / Hoogheemraadschap Delfland
Eendenkroos is in Delfland een groot probleem. Doordat het ervoor zorgt dat zonlicht het water niet kan binnendringen, verstoort het de flora en fauna, en dat leidt tot stankoverlast. Het verwijderen van eendenkroos is arbeidsintensief en dus duur, maar de kroboot biedt uitkomst. Het autonoom varende bootje voorkomt dat eendenkroos uitgroeit tot een grote groene massa door het kroos in een vroeg stadium op te zuigen en te vernietigen.

Rozenplukrobot (Roselia)
Klanten: Berg Roses Nederland B.V. en Porta Nova Rozenkwekerijen B.V.
Om rozen te kunnen plukken heb je nog net geen academische opleiding nodig. Het duurt maar liefst 250 dagen voordat een leek is opgeleid in de kunst van het rozenplukken, en de meeste plukkers verlaten de kas na drie of vier jaar weer. Waarom de training zo lang duurt? Omdat het lastig te zien is wanneer een roos rijp is voor de oogst. De rozenplukrobot heeft door middel van een neuraal netwerk geleerd om te herkennen welke rozen klaar zijn om geplukt te worden, en laat dit aan de plukkers zien.

Een minor is een samenhangend vakkenpakket waarmee studenten zich, naast hun hoofdstudierichting, kunnen verdiepen en verbreden. Het doel van de minor Robotica is om studenten te leren om, in opdracht van een klant en in een complexe, multidisciplinaire omgeving, aan een robot te werken. Studenten moeten solliciteren voor een plek in deze populaire minor. Voor de start van de minor kunnen ze aangeven welke opdrachten hun voorkeur hebben. Op basis daarvan worden ze in een team ingedeeld.

Geïnteresseerden zijn welkom om de robots te komen bewonderen.
Datum en tijd: donderdag 18 januari 2018, 15:00 – 17:00 uur. 
Locatie: Science Centre Delft, Mijnbouwstraat 120, 2628 RX Delft. 

 

Bron + foto: TU Delft

Deel dit artikel

Meer nieuws

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 16-04-2024
(productnews)
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in...
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in sommige vakgebieden is gestegen, blijft groei in andere gebieden...
Medisch & Zorg / 16-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 15-04-2024
(productnews)
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de...
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de Nederlandse bedrijven die in deze sectoren aan de slag...
Bouw & Constructie / 15-04-2024
Lees meer

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 15-04-2024
(productnews)
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt....
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt. Daarmee heeft de wereld nu toegang tot satellietbeelden die type en grootte van...
High tech / 15-04-2024
Lees meer

Nieuwe technologieën om ijsvorming tijdens vluchten te detecteren

(productnews)
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering....
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering. IJsvorming als gevolg van supergekoelde grote druppels (Supercooled Large Droplets, SLD) kan zich vormen op...
Algemeen / 15-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven