maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 06 oktober 2020

Steeds meer ondernemers bekend met Smart Industry

Smart Industry: een veelgehoorde term en inmiddels ook iets wat steeds meer bekendheid heeft gekregen bij ondernemers. Zeker de helft van de ondernemers heeft er wel eens van gehoord. Veel ondernemers uit de industrie denken het ook te kunnen gebruiken voor hun eigen bedrijf. Dat blijkt uit een onlangs uitgevoerd onderzoek van KVK onder 1007 ondernemers in verschillende sectoren.

In 2014 heeft KVK samen met FME, Metaalunie, ministerie van Economische Zaken en een aantal andere partners het Smart Industry programma opgezet. Dit is erop gericht digitalisering in de maakindustrie in Nederland te versnellen. Het uiteindelijke doel is om Nederland tot het meest flexibele en beste digitaal geïntegreerde productienetwerk van Europa maken.

Eerder dit jaar wilde KVK peilen hoe het staat met de bekendheid van Smart Industry en indirect of het programma effect heeft. Dit is gedaan via een online vragenlijst in het KVK-Ondernemerspanel.

Onderzoeksresultaten

In vergelijking met eerder onderzoek in 2016, is de naamsbekendheid van Smart Industry toegenomen. Het aantal ondernemers dat kansen ziet is gelijk gebleven, maar anderzijds is een aantal toepassingen flink gegroeid.

Smart Industry houdt in dat je slim gebruikmaakt van nieuwe digitale technologieën. “In de praktijk komt het vaak neer op het digitaal verbinden van apparaten, machines en organisaties. Denk bijvoorbeeld aan automatisering, robots en data delen in de keten. Ook micro mkb’ers kunnen het volop toepassen”, schrijft KVK.

De helft van de ondernemers in het onderzoek van 2020 geeft aan weleens gehoord te hebben van Smart Industry. Slechts een beperkt deel (7%) weet precies wat het inhoudt. Binnen de maakindustrie ligt dit percentage een stuk hoger. Daar heeft 62% van de ondernemers ervan gehoord, en weten ze vaker goed of ongeveer wat het inhoudt (44%).

Initiatieven en organisaties zoals NWO, NWA of Smart Industry Fieldlabs ondersteunen de verspreiding en toepassing van slimme technologie. Slechts een kwart van de ondernemers is bekend met een van hen. “Hier valt dus nog veel winst te behalen, want zij helpen bij (de start van) de noodzakelijke transities.”

Engineering manager Martijn Engwerda past digitaliseren succesvol toe bij machinebouwbedrijf Iteq, zo valt te lezen in het bericht van KVK. “Begin klein, bepaal je richting en doe proeven,” tipt hij. “Zo weet je dat je de juiste weg hebt gekozen. Zoek ook de samenwerking met scholen, kennisinstituten en softwarebedrijven. Want digitalisering heeft de toekomst.”

Bedrijfsvoering verbeteren

Met Smart Industry kan je de bedrijfsvoering verbeteren. 3 op de 10 ondernemers ziet daarin kansen. Dit zijn met name ondernemers uit de industrie of ICT. Ondernemers gebruiken toepassingen van Smart Industry naar buiten toe vooral om hun diensten flexibeler en op maat aan te bieden. Intern zien ze kansen voor digitale veiligheid.

Aebi Schmidt Nederland maakt zoutstrooimachines en daar worden beschikbare data op twee manieren gebruikt. Met performance data wordt de klant geholpen om resultaten te verbeteren en met technische data kan hij voorspellen wanneer een product kapot gaat. “Zo kunnen we klanten helpen om op de juiste manier en op het juiste moment onderhoud uit te voeren”, zegt directeur Arjan Ester.

KVK haalt ook plaatmetaalfabriek De Cromvoirtse aan, een bedrijf dat al langer thuis is in slimme technologie. Zo is door digitalisering de doorlooptijd flink verkort. “Klanten bestellen online hun materialen met digitale tekeningen”, zegt directeur Ronnie van den Hurk. “En de inzet van robots vergroot de productiecapaciteit. Uiteindelijk zijn we steeds meer in de richting van een manloze fabriek aan het ontwikkelen.”

Van de 4 op de 10 ondernemers die aangeven geen toepassingen te zien voor Smart Industry, noemen geld als belangrijkste belemmering. Bijna een kwart geeft aan geen of een te klein investeringsbudget te hebben. Ook geeft 1 op de 6 ondervraagden aan onvoldoende zicht te hebben op wat het daadwerkelijk gaat opleveren: meer omzet of minder kosten. Peter Sleutel, adviseur bij het ICT Informatiecentrum, stelt dat vooruitdenken belangrijk is. “Software schaffen we niet aan voor korte tijd. Een gemiddeld pakket gaat toch al snel acht jaar mee. Het is daarom van essentieel belang dat je bedenkt hoe je organisatie er dan uit ziet.”

Bron: KVK

Deel dit artikel

Meer nieuws

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 16-04-2024
(productnews)
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in...
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in sommige vakgebieden is gestegen, blijft groei in andere gebieden...
Medisch & Zorg / 16-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 15-04-2024
(productnews)
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de...
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de Nederlandse bedrijven die in deze sectoren aan de slag...
Bouw & Constructie / 15-04-2024
Lees meer

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 15-04-2024
(productnews)
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt....
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt. Daarmee heeft de wereld nu toegang tot satellietbeelden die type en grootte van...
High tech / 15-04-2024
Lees meer

Nieuwe technologieën om ijsvorming tijdens vluchten te detecteren

(productnews)
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering....
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering. IJsvorming als gevolg van supergekoelde grote druppels (Supercooled Large Droplets, SLD) kan zich vormen op...
Algemeen / 15-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven