maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 22 april 2020

Semi-autonome robot desinfecteert grote oppervlaktes in korte tijd

Een nieuwe semi-autonome robot is in staat grote oppervlakte in korte tijd te desinfecteren. De robot kan hiermee helpen in de strijd tegen het coronavirus.

De robot is ontwikkeld door onderzoekers van de Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) onder leiding van hoogleraar Robotica Chen I-Ming. Zij werkten hierbij samen met een drietal spin-offs van de universiteit: Transforma Robotics, Hand Plus Robotics en Maju Robotics. Asia Centre of Technologies (ACOT) and Tungray Singapore Pte zijn als industriepartner betrokken.

Hoge werkdruk

De onderzoekers wijzen op de fors toegenomen vraag naar schoonmaak- en desinfecterende diensten in de huidige pandemie. De robot moet helpen de werkdruk in deze sector terug te dringen.

Al langer zijn desinfecterende robots beschikbaar. Deze kennen echter hun beperkingen. Zo zijn de robots voornamelijk bedoeld om vloeren te reinigen. Zij zijn echter niet geschikt voor het schoonmaken van afwijkend gevormde oppervlaktes of objecten die zich boven grondniveau bevinden.

Zesassige robotarm

De nieuwe robot van NTU Singapore kan dit wel. De robot heet eXtreme Disinfection roBOT (XDBOT) en is voorzien van een zesassige robotarm. Deze robotarm kan menselijke bewegingen nadoen en zo moeilijk bereikbare plekken bereiken. Denk hierbij aan oppervlaktes onder een tafel of bed, deurknoppen, tafelbladen en lichtknoppen.

Om zeker te stellen dat het desinfecterende middel zo effectief mogelijk op oppervlaktes terecht komt, is de robot voorzien van een elektrostatisch-geladen spuitmond. Deze zorgt ten opzichte van een conventionele op druk-gebaseerde spuitmond voor een bredere en verdere verspreiding van het desinfecterende middel.

Dit middel vervoert de robot in een tank van 8,5 liter. De robot is geschikt voor een breed scala aan middelen voor het desinfecteren van uiteenlopende omgevingen. Voorbeelden die de onderzoekers noemen zijn kinderopvangcentra, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en winkelcentra.

Semi-autonoom

De robot verplaatst zich met behulp van wielen en is semi-autonoom. Zo kan de robot zelf zijn weg zoeken in omgevingen met behulp van LIDAR (Light Detection and Ranging) sensoren en high-definition camera’s. De arm staat echter onder controle van een menselijke bestuurder. De robot is via een laptop of tablet aan te sturen. Het bereik is standaard dertig meter. Met behulp van antennes op de XDBOT is een bereik van 50 meter of zelfs meer mogelijk. De onderzoekers schatten dat de robot in dezelfde periode een viermaal groter oppervlak kan desinfecteren dan handmatig.

De robot is voorzien van een oplaadbaar accupakket, waarmee hij vier uur lang operationeel kan zijn. De accu’s zijn vervolgens in acht uur weer volledig opgeladen. Deze laadtijd hopen de onderzoekers met behulp van snellaadtechnologie in te korten.

In de praktijk getest

De XDBOT is al in de praktijk getest op een aantal campussen van de NTU, waaronder de School of Mechanical and Aerospace Engineering, North Spine Plaza en het lunchgebied in de omgeving van evenementenlocatie Canopy K in Singapore. Het team wil de komende tijd hun prototype op meer openbare locaties en in lokale ziekenhuizen testen. De onderzoekers zijn hiervoor al in gesprek met ziekenhuizen. Indien deze testen goed verlopen en er voldoende vraag naar de robot blijkt te zijn willen de drie spin-offs een productiemodel van de XDBOT ontwikkelen.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europa op weg naar 20 procent wereldaandeel in de halfgeleiderproductie

(productnews)
Doordat steeds meer mensen thuiswerken, online onderwijs volgen en omdat er meer interesse is in consumentenelektronica, is...
Doordat steeds meer mensen thuiswerken, online onderwijs volgen en omdat er meer interesse is in consumentenelektronica, is de vraag naar halfgeleiders gestegen. Chips zijn nu eenmaal nodig om ons leven te...
High tech / 17-09-2024
Lees meer

Consortium werkt aan recyclebare zonnepanelen

Consortium werkt aan recyclebare zonnepanelen

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 17-09-2024
(productnews)
Zonnepanelen maken het mogelijk duurzame energie op te wekken, en dragen zo bij aan het ontlasten van het milieu....
Zonnepanelen maken het mogelijk duurzame energie op te wekken, en dragen zo bij aan het ontlasten van het milieu. Tegelijkertijd zijn traditionele zonnepanelen niet tot nauwelijks recyclebaar aan het einde...
Energie / 17-09-2024
Lees meer

IJzerpoeder gebruiken als nieuwe hernieuwbare energiedrager in de industrie

(productnews)
IJzerpoeder kan energie opslaan op een zeer compacte, goedkope, veilige, milieuvriendelijke en CO2-vrije manier. Deze...
IJzerpoeder kan energie opslaan op een zeer compacte, goedkope, veilige, milieuvriendelijke en CO2-vrije manier. Deze combinatie maakt het een kansrijke oplossing voor de vergroening van de energie-intensieve industrie en bijvoorbeeld...
Energie / 16-09-2024
Lees meer

4CEE neemt Tradeinterop over

4CEE neemt Tradeinterop over

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 16-09-2024
(productnews)
4CEE neemt de speler op het gebied van e-facturatie en e-procurement Tradeinterop over. 4CEE integreert daarbij alle...
4CEE neemt de speler op het gebied van e-facturatie en e-procurement Tradeinterop over. 4CEE integreert daarbij alle activiteiten van Tradeinterop in zijn portfolio. Tradeinterop levert onder meer boekhoudsoftware voor e-facturatie,...
Algemeen / 16-09-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven