maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 29 juni 2021

Omarming van 5G door industriebedrijven is nog beperkt

Industriebedrijven omarmen 5G-technologie vooralsnog slechts op beperkte schaal. Bij slechts 30% van de industriële organisaties bevinden projecten zich in de pilotfase of verder. De meeste bedrijven bevinden zich nog in de idee- en planningsfase. Een gemiste kans, want 60% van de early adopters van 5G in de industrie realiseren hiermee meer efficiency.

Dit blijkt uit onderzoek van Capgemini Research Institute, waarvan de resultaten zijn verzameld in het rapport ‘Accelerating the 5G Industrial Revolution: State of 5G and edge in industrial operations’. Aan het onderzoek namen senior executives (directeursniveau of hoger) van 1.000 wereldwijde industriebedrijven die plannen hebben voor het invoeren van 5G. Ook 150 senior telecom executives van 75 telecomoperators die 5G-netwerken hebben uitgerold of hiervoor plannen hebben namen deel. Tot slot zijn diepte-interviews uitgevoerd met 25 experts van grote industrie- en telecombedrijven die werken aan 5G, evenals andere spelers binnen het 5G-ecosysteem.

Early adopters: 5G levert voordelen op

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 5G-technologie in veel gevallen voldoet aan de verwachtingen van early adopters. Zo meldt het merendeel dat 5G-toepassingen aan hun verwachtingen voldoen of deze overtreffen. 60% meldt daarnaast dat 5G hen helpt bij het realiseren van een hogere operationele efficiëntie.

Belangrijke use cases die business impact genereren zijn onder meer het gebruik van 5G voor het uitvoeren van video-gebaseerde kwaliteitsinspecties en het opstand beheren en aansturen van machines. Denk echter ook aan het aansturen van Automated Guided Vehicles (AGV’s) en andere autonome robots. Of aan samenwerking op afstand met behulp van augmented reality en virtual reality. Industriële bedrijven zijn optimistisch dat 5G hun omzet in de toekomst vergroot door het faciliteren van nieuwe producten, diensten en businessmodellen.

Operationele efficiëntie verhogen

Vier op de tien ondervraagde industriebedrijven verwacht binnen twee jaar op in ieder geval één locatie een omvangrijke uitrol van 5G-technologie. Dergelijke investeringen kunnen winst opleveren. Zo meldt 60% van de early adopters dat 5G hen helpt bij het realiseren van een hogere operationele efficiëntie. 43% ervaart een grotere flexibiliteit.

64% van de ondervraagde industriebedrijven wil binnen drie jaar op 5G gebaseerde edge computing invoeren. Onder meer hogere prestaties, betrouwbaarheid, gegevensbeveiliging en privacy zijn hierbij motieven. Meer dan een derde van de organisaties geeft de voorkeur aan private 5G-netwerken. Dit percentage is het hoogst in de halfgeleider- en hightechsector (50%). De lucht- en ruimtevaart en defensiesector volgt met 46%.

Uitdagingen

Hoewel industriebedrijven potentie zien in 5G-technologie, zien zij ook allerlei uitdagingen op zich afkomen. Capgemini benadrukt dat organisaties voor het optimaal benutten van het potentieel van 5G zij een aantal uitdagingen moeten aanpakken:

  • De integratie van 5G-technologie met bestaande netwerken en IT-systemen. Organisaties melden dat het gebrek aan gestandaardiseerde en interoperabele oplossingen tot meer tijd voor assemblage en testen leidt.
  • Het definiëren van use cases voor 5G-technologie en het inschatten van het rendement op investeringen. Dit speelt met name in brownfield-omgevingen. Het rendement wordt hier afgezet tegen bestaande opties zoals bekabelde verbindingen en de kosten voor het vervangen van kabels.
  • Het beheren van cybersecurity. Zo melden bedrijven problemen met het selecteren van betrouwbare of gekwalificeerde leveranciers. Ook hebben zij moeite met anticiperen op de beveiligingsimpact van verschillende scenario’s voor netwerkimplementatie. Daarnaast ontbreken bij veel partijen interne processen die de blootstelling aan risico’s beperken. 70% van de ondervraagde industriebedrijven ziet het beheren van cybersecurity als een belangrijke uitdaging gerelateerde aan 5G-implementaties.
  • Werken met meerdere leveranciers: Vaak bestaat een industriële 5G-oplossing uit functionele componenten van meerdere leveranciers. 69% van de industriële bedrijven ziet het identificeren, contracteren en beheren van meerdere leveranciers als belangrijke barrière.

Duurzaamheid

5G-technologie is ten opzichte van voorgaande technologieën energie-efficiënt. Ook maakt de technologie milieu- en duurzaamheidsgerichte use cases mogelijk. Tegelijkertijd zijn er echter ook zorgen over de impact van 5G-technologie op het milieu. Ruim de helft van de industriebedrijven (53%) ziet het verminderen van de milieu-impact van 5G-implementaties als prioriteit. 67% wil rekening houden met duurzaamheidsreferenties van 5G-operators, -verkopers en -leveranciers bij aankoopbeslissingen rondom 5G.

“Industriële 5G is een belangrijke katalysator in het ontsluiten van het potentieel van smart industry en het versnellen van data-gedreven digitale transformatie,” zegt Fotis Karonis, Group Leader of 5G en Edge Computing bij Capgemini. “Ondernemingen moeten profiteren van de voordelen van 5G door gedeelde expertise aan te boren en innovatieve, duurzame oplossingen voor de toekomst te co-creëren. Een element van iteratie is vereist, maar organisaties moeten ernaar streven om het 5G-ecosysteem te benutten om gezamenlijk oplossingen te testen en vooruitgang te boeken met grootschalige 5G-adoptie, waarbij de aanpak wordt verfijnd naarmate het ecosysteem zich ontwikkelt.”

Welk netwerkmodel sluit het beste aan?

Industriebedrijven die van de voordelen van 5G willen profiteren moeten een duidelijk beeld krijgen van de mogelijkheden die 5G en edge computing biedt. Zij moeten onder meer in kaart brengen welk netwerkmodel (een private, hybride of public netwerk) het beste aansluit bij de behoeften van hun business. En eventuele concessies die zij hierbij doen overwegen. Ook kunnen industriebedrijven externe ecosystemen onderzoeken voor het delen van expertise en gezamenlijk testen en valideren van de voordelen van 5G.

Capgemini ziet ook een rol weggelegd voor telecombedrijven bij het vergroten van de inzet van 5G in de industrie. Zo moeten zij snel essentiële capaciteiten opbouwen om verticale en specifiekere oplossingen aan te bieden. Zo stemmen telecombedrijven hun 5G-strategie al af op de behoefte van bedrijven aan private 5G-netwerken. o biedt 63% van de telecombedrijven biedt private netwerkoplossingen van industriële kwaliteit aan. 86% wil binnen twee jaar een dergelijk aanbod uitrollen. Ook zetten zij in op edge computing. 37% van de telco’s biedt al 5G-gebaseerde edge computing-diensten aan. 61% wil dit binnen drie jaar doen.

Meer informatie is beschikbaar in het rapport ‘Accelerating the 5G Industrial Revolution: State of 5G and edge in industrial operations‘.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 16-04-2024
(productnews)
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in...
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in sommige vakgebieden is gestegen, blijft groei in andere gebieden...
Medisch & Zorg / 16-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 15-04-2024
(productnews)
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de...
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de Nederlandse bedrijven die in deze sectoren aan de slag...
Bouw & Constructie / 15-04-2024
Lees meer

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 15-04-2024
(productnews)
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt....
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt. Daarmee heeft de wereld nu toegang tot satellietbeelden die type en grootte van...
High tech / 15-04-2024
Lees meer

Nieuwe technologieën om ijsvorming tijdens vluchten te detecteren

(productnews)
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering....
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering. IJsvorming als gevolg van supergekoelde grote druppels (Supercooled Large Droplets, SLD) kan zich vormen op...
Algemeen / 15-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven