maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 28 december 2021

Nobian en GIG lanceren nieuw bedrijf in groene waterstof: HyCC

Nobian en de Green Investment Group (GIG) van het Australische Macquarie bundelen hun krachten. Samen lanceren ze een nieuw ​​groen waterstofbedrijf: de Hydrogen Chemistry Company (HyCC). HyCC zal veilige, betrouwbare, en betaalbare groene waterstof gaan leveren voor de verduurzaming van grote industrieën. Denk daarbij aan de luchtvaart, staalproductie, chemie en raffinaderijen.

Nobian en GIG zetten een unieke stap met de oprichting van Hydrogen Chemistry Company (HyCC). HyCC is een bedrijf dat gespecialiseerd is in waterelektrolyse voor de productie van groene waterstof uit hernieuwbare energie. HyCC kan daardoor haar investeringen versnellen en meer grootschalige projecten realiseren.  Dit is mogelijk als gevolg van enerzijds Nobian’s expertise in grootschalige elektrolyse en anderzijds GIG’s ervaring met duurzame projectontwikkeling.

HYCC

HyCC gaat van start met een team van specialisten op het gebied van waterstoftechnologie en projectmanagement. Het bedrijf beschikt over een projectportfolio van meer dan 400 megawatt aan elektrolyseprojecten. Een voorbeeld hiervan is een geplande installatie van zestig megawatt in Delfzijl. Deze installatie zal waterstof leveren voor de productie van hernieuwbare methanol en vliegtuigbrandstoffen. Daarnaast is er een project van 100 megawatt in IJmuiden om duurzame staalproductie mogelijk te maken. Tot slot komt er een fabriek van 250 megawatt in Rotterdam om waterstof uit fossiele bronnen te vervangen. Door de samenwerking kan HyCC het portfolio verder vergroten en uitbreiden naar de Europese markt.

Verduurzamen

Kate Vidgen is hoofd Industrietransitie en Clean Fuels bij GIG. Ze zegt: “Groene waterstof is cruciaal om de uitstoot te verminderen in industrieën die traditioneel moeilijk te verduurzamen zijn. Denk daarbij aan staal en de chemische industrie maar bijvoorbeeld ook aan scheepvaart en luchtvaart. We verwachten een versnelling in de energietransitie. We kijken er daarom naar uit om samen met een ervaren bedrijf op dit gebied te investeren. Op die manier kunnen we industrieën helpen hun emissies te verminderen.”

Snel groeiende waterstofmarkt

Michael Koenig, CEO van Nobian: “We zijn erg enthousiast over deze unieke stap voor zowel Nobian als GIG. Met onze expertise in grootschalige elektrochemie kunnen we investeren in de snel groeiende waterstofmarkt. Hiermee creëren we niet alleen meer waarde. We dragen ook bij aan een lagere CO2-uitstoot en duurzame economische groei.”

Opschalen

Marcel Galjee, Managing Director van HyCC: “We hebben een sterk team en een gezond portfolio van grootschalige groene waterstofprojecten. De steun van deze twee bedrijven stelt ons daardoor in staat om verder op te schalen. We kunnen hiermee een ​​leider worden in de veilige en betrouwbare levering van groene waterstof. Zo kunnen we een essentiële bijdrage leveren aan de EU-doelstelling om 40 gigawatt aan waterelektrolyse te realiseren in 2030”.

Sluiten van de deal

GIG en Nobian hebben elk een aandeel van vijftig procent in HyCC. De deal zal naar verwachting in maart 2022 worden afgerond. (Dat wil zeggen onder voorbehoud van de daarvoor benodigde goedkeuring door de instanties).

Groene waterstof

Groene waterstof wordt gemaakt door water te splitsen in zuurstof en waterstof. Dit proces heet waterelektrolyse. Doordat dit gebeurt met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. wordt het groene waterstof genoemd. Het produceren of verbranden van groene waterstof levert dus geen CO2-uitstoot op. De waterstof is in te zetten ter vervanging van fossiele brandstoffen of voor nieuwe circulaire vormen van productie. Een combinatie van waterstof met CO en CO2 uit industriële processen kan zorgen voor nieuwe brandstoffen en grondstoffen voor de chemische industrie.

Industriële transitie

GIG kondigde al meerdere deals in waterstof aan in verschillende regio’s. De focus ligt daarbij onder andere op het ondersteunen van de industriële transitie en de overstap naar schonere brandstoffen. Nobian beheert meerdere grootschalige elektrolyse-installaties in Nederland en Duitsland voor de productie van chloor en natronloog. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een technologie die vergelijkbaar is met die van waterelektrolyse.

Deel dit artikel

Meer nieuws

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door...
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door zonne-energie aangedreven cruiseschip voor sightseeingtours op Prince Edward...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 31-05-2023
(productnews)
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade...
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade – hoopt de Duitse gemeente Heilbronn mee te doen en...
Bouw & Constructie / 31-05-2023
Lees meer

China levert ’s werelds grootste containerschip

China levert ’s werelds grootste containerschip

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping...
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping Company. Met een dek dat een oppervlak van ongeveer vier voetbalvelden omvat, kan...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
(productnews)
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het...
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het vliegtuig wil het bedrijf passagiers op CO2-neutrale wijze kunnen vervoeren...
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven