maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 16 januari 2023

Nederlanders zien duurzaamheid als economische succesfactor

Vier op de vijf Nederlandse respondenten in het Bosch Tech Compass 2023 beschouwt duurzaamheid als een economische succesfactor. Nederland bevindt zich hiermee wereldwijd in de kopgroep; alleen in Brazilië en India delen meer mensen deze mening.

Dat blijkt uit de Bosch Tech Compass 2023, dat Bosch in negen landen wereldwijd uitvoerden. In Nederland namen 600 respondenten deel aan het onderzoek. Bosch deelt de resultaten van Nederlandse respondenten, die in het onderzoeksrapport niet apart vermeld zijn. Ook zijn de Nederlandse resultaten niet zijn meegeteld in de algemene cijfers, die een gemiddelde weergeven van resultaten uit Brazilië, China, Duitsland, Frankrijk, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Duurzaamheid als economische succesfactor

Wereldwijd stelt 82% van de respondenten dat hoe meer een bedrijf zich inzet voor duurzame technologieën, hoe economisch succesvoller het in de toekomst zal zijn. Brazilië en India gaan hierbij in kop; in beide landen deelt 87% van de respondenten deze mening. Amerikanen kunnen zich het minst vaak in deze stellingen vinden (73%).

Nederland zit in de kopgroep; 85% van de Nederlanders ziet duurzame technologieën als een noodzakelijke vereiste voor elk bedrijf en als economische succesfactor. 82% stelt daarnaast dat de mate waarin een bedrijf in duurzame technologieën investeert zich in de toekomst vertaalt naar economisch succes.

Duurzame energieproductie

Wereldwijd stappen landen in toenemende mate over op hernieuwbare energie. Tegelijkertijd bestaat er terughoudendheid van het volledig afstappen van kernenergie en fossiele brandstoffen voor energieopwekking. Deze terughoudendheid varieert daarnaast wereldwijd sterk.

Van alle respondenten is 62% voorstander van het promoten van zonne-energie. 44% wil juist meer inzetten op windenergie. Tegelijkertijd is in China en Frankrijk de steun voor het promoten van kernenergie met respectievelijk 36% en 31% nog altijd relatief hoog. Respondenten in de Verenigde Staten (olie: 21 procent, gas: 24 procent) en in India (olie: 22 procent, gas: 23 procent) zijn relatief vaak voorstander van fossiele brandstoffen.

Bosch noemt Nederlanders sterke voorstanders van het promoten van zonne- en windenergie. 62% van de Nederlandse respondenten is voorstander van het stimuleren van zonne-energie, terwijl 47% windenergie wil stimuleren. 44% stelt daarnaast dat waterstof meer gepromoot mag worden.

Waterstof

71% van de Nederlandse ondervraagden ziet waterstof/brandstofcel als de technologie met het grootste potentieel voor het stimuleren van duurzaamheid in de toekomst. Ook biotechnologie (47%) en climate engineering (44%) zijn populair.

Bijna de helft (45%) van de Nederlandse deelnemers aan het onderzoek verwacht dat waterstof tegen 2030 een ‘reguliere’ brandstof is. Een kwart verwacht dat dit tussen 2031 en 2040 het geval zal zijn.

‘Bedrijven kunnen meer klimaatactie ondernemen’

Ook vinden Nederlanders bovengemiddeld vaak dat er wat betreft de inzet van het bedrijfsleven voor klimaatactie ruimte voor verbetering is. Wereldwijd ligt dit percentage op 58%. In Nederland deelt 65% van de respondenten deze mening.

“Klimaatverandering tegengaan is de grootste opgave van onze tijd. Men verwacht dan ook terecht van bedrijven dat zij technische oplossingen bieden voor deze vraagstukken. Bosch gaat deze uitdaging aan en zet zich resoluut in voor veelbelovende technologieën zoals waterstofelektrolyse”, zegt Dr. Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur van Bosch.

Vertrouwen in technologie groeit

Het vertrouwen in technologie groeit, blijkt uit het onderzoek. Driekwart van de respondenten wereldwijd stelt dat technologische vooruitgang de wereldwijd een betere plek kan maken. Nederlanders zijn met 64% iets pessimistischer.

Wel vindt bijna negen op de tien Nederlandse respondenten (85%) dat technologische vooruitgang meer gericht moet zijn op maatschappelijke problemen. Denk hierbij aan gezondheid, voedselvoorziening en klimaatverandering. Individuele behoeften zoals e-commerce of ruimtetoerisme zouden juist minder aandacht moeten krijgen.

Technologie kan klimaatverandering helpen tegengaan

Het overgrote merendeel van de respondenten ziet een rol weggelegd voor technologie bij het tegengaan van klimaatverandering. Wereldwijd deelt 83% van de respondenten deze mening, terwijl het percentage in Nederland op 82% ligt. Iets meer dan de helft van de Nederlandse respondenten (53%) is van mening dat op dit moment voldoende inspanningen worden geleverd voor het uitbouwen van duurzame technologieën.

“Digitalisering kan een bijzondere rol spelen bij duurzaamheid”, zegt Hartung. “We investeren in de ontwikkeling en uitbreiding van veelbelovende nieuwe technologieën, met een focus op duurzaamheid, mobiliteit en Industrie 4.0.”

Meer informatie is beschikbaar in het Bosch Tech Compass 2023, dat hier beschikbaar is.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: annca via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Belangrijke stap in realisatie waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied

(productnews)
Vier bedrijven in het Noordzeekanaalgebied zetten een concrete vervolgstap voor een aansluiting op het toekomstige...
Vier bedrijven in het Noordzeekanaalgebied zetten een concrete vervolgstap voor een aansluiting op het toekomstige waterstofnetwerk van Gasunie. Dit doen ze omdat zij waterstof willen gaan produceren of gebruiken. Vattenfall,...
Energie / 20-05-2024
Lees meer

Medtronic mag oplaadbare spinal cord stimulator in VS op markt brengen

Medtronic mag oplaadbare spinal cord stimulator in VS op markt brengen

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 20-05-2024
(productnews)
De Inceptiv oplaadbare spinal cord stimulator (CSC) van Medtronic is in de Verenigde Staten (VS) door de Food and Drug...
De Inceptiv oplaadbare spinal cord stimulator (CSC) van Medtronic is in de Verenigde Staten (VS) door de Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd voor de behandeling van chronische pijn. Het...
Medisch & Zorg / 20-05-2024
Lees meer

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 15-05-2024
(productnews)
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een...
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een belangrijke stap richting de invoering van de Europese sector- en...
Medisch & Zorg / 15-05-2024
Lees meer

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 14-05-2024
(productnews)
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week...
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week opnieuw de fabriek binnen te dringen. Ook dreigen zij met...
Automotive / 14-05-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven