De Europese Commissie investeerde via de European Innovation Council (EIC) Fund al bijna een miljard euro in deep tech-bedrijven. In totaal zagen 159 partijen hun aanvragen goedgekeurd worden.
Het EIC Fund is sinds september 2022 beschikbaar. Het fonds is gericht op startup en mkb’ers die baanbrekende technologieën en innovaties ontwikkelen. Het is gelanceerd als onderdeel van Horizon Europe. De European Innovation Council beschikt over een budget van 10,1 miljard euro voor het ondersteunen van baanbrekende innovaties in de levenscyclus van vroegtijdig onderzoek naar proof of concept, overdracht van technologie en de financiering en opschaling van start-ups en mkb-bedrijven.
Een breed scala aan partijen dienden een aanvraag voor financiële steun in bij het EIC Fund. In totaal zijn de aanvragen van 159 partijen goedgekeurd. De start-ups en mkb’ers doorlopen hierbij een evaluatieprocedure, waarbij onder meer externe experts en de European Investment Bank (EIB) betrokken zijn. De EIB treedt op als investeringsadviseur van het EIC Fund.
Het EIC Fund investeert overigens alleen als onderdeel van een bredere investering. Dit betekent in de praktijk dat indien een aanvraag voor investering door het EIC Fund is goedgekeurd, de aanvrager 12 maanden de tijd krijgt om mede-investeerders te vinden. De EIC steunt hen hierbij.
Het EIC Fund meldt dat 71 bedrijven dit proces inmiddels hebben afgerond. Deze partijen haalden in totaal drie keer zoveel geld op bij investeerders als het EIC Fund in de projecten investeert.
Daarnaast biedt het EIC via zijn business acceleration services ook onder meer toegang tot expertise en partnerships, en helpt de partijen bij het identificeren en verzilveren van marktkansen.
De Europese Commissie noemt drie partijen expliciet als voorbeeld van organisaties die van EIC-investeringen profiteren. Het gaat onder meer om het Nederlandse Microsure, dat zich richt op robot-geassisteerde microchirurgie. Het bedrijf haalde in totaal 38 miljoen euro aan investeringen op voor het afronden van de ontwikkeling van zijn nieuwste microchirurgierobot, en het uitvoeren van klinische testen.
Een ander voorbeeld in het Franse Quandela, dat zich richt op kwantumfotonica. Het bedrijf ontwikkelt full-stack optische quantumcomputers, die zowel via de cloud als on-premises beschikbaar zijn. Quandela haalde 50 miljoen euro op bij investeerders voor de ondersteuning van zijn internationale uitbreiding en verdere ontwikkeling.
Het derde voorbeeld is het Spaanse Methinks, dat zich specialiseert in de detectie en het beheer van patiënten met een acute beroerte met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Deze partij haalde 2,5 miljoen euro aan converteerbare leningen op.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Rudy en Peter Skitterians via Pixabay