Het idee voor deze innovatieve plantenpot werd geboren toen Thomas Baks, destijds student Industrieel Product Ontwerpen aan de Hogeschool Rotterdam, last begon te krijgen van de slechte luchtkwaliteit in zijn studentenkamer. Vanwege dit probleem en vanuit zijn liefde voor planten ging hij onderzoek doen. Thomas stuitte op een onderzoek van ruimtevaartorganisatie NASA dat aantoonde dat planten actief de lucht kunnen zuiveren van gifstoffen. Een eerste opzet werd gemaakt tijdens de minor Creative Engineering.
Tijdens de minor Creative Engineering bedachten Thomas, Sander en Nick drie verschillende producten. Vervolgens hebben ze hun netwerk van ondernemers en stakeholders geraadpleegd en onderzoek gedaan naar welk product de meeste potentie had. Uiteindelijk is de keuze op de luchtzuiverende plantenpot gevallen.
Toen de drie Rotterdamse studenten zeker wisten dat ze de ontwikkeling van de luchtzuiverende plantenpot voor binnenruimtes wilden doorzetten, besloten ze om alle drie nog een minor genaamd Runway Startup te volgen om meer te leren over ondernemerschap, zodat ze hun product uiteindelijk succesvol op de markt zouden kunnen brengen. Inmiddels zijn ze alle drie afgestudeerd en timmeren ze als jonge ondernemers aan de weg om het product verder te testen en door te ontwikkelen.
De startup heet OTree en de afzetmarkt bestaat momenteel uit basisscholen en kantoorgebouwen. De luchtzuiverende plantenpot gebruikt de natuurlijke kracht van een plant om de binnenlucht te filteren. Het luchtzuiverende vermogen van een gewone kamerplant is echter beperkt. ‘Je zou dan een gemiddelde slaapkamer helemaal vol moeten zetten met gewone kamerplanten om een verschil te merken. Dan zit je in een onbegaanbare jungle!’ licht Nick toe. Onafhankelijk laboratorium Fytagoras heeft bewezen dat de OTree Lilly 50 keer beter de binnenlucht zuivert dan één gewone kamerplant. De visie van Thomas, Sander en Nick is helder: ‘Wij willen met de natuur innoveren en niet van de natuur af.’
De heren geloven in de kracht van de natuur. Zij zijn ervan overtuigd dat OTree onderscheidend is ten opzichte van luchtzuiveringssystemen op de markt. De luchtzuiverende plantenpot, OTree Lilly, neemt de binnenlucht op en ontdoet die vervolgens van CO2, gifstoffen en fijnstof. De plant verspreidt vervolgens schone, gefilterde lucht door de ruimte. De filters in de plantenpot vangen naast fijnstof en bacteriën ook virussen op. Daardoor levert deze innovatie ook een bijdrage aan de bestrijding van het Corona virus.
Ondanks dat OTree klaar is voor een grotere marktintroductie moet men niet denken dat de jonge ondernemers kunnen beschikken over een groot kantoorpand met eigen personeel. ‘We doen alles gewoon zelf, van ontwerpen tot in eigen huis produceren. Een deel van de ingekochte onderdelen krijgen wij geleverd en een ander deel maken we zelf met 3D-printers of lasersnijders. We zetten vervolgens alle onderdelen in elkaar en brengen het eindproduct met een busje naar de klant.’
De jongens zoeken nog investeerders om hun product verder te kunnen professionaliseren en hun afzetmarkt te vergroten.
Meer informatie: www.otree.nl