Het aanwezige plastic in oceanen vormt al jarenlang een grote bedreiging voor de biodiversiteit van de zee. Gelukkig zijn er wereldwijd steeds meer initiatieven om dit probleem aan te pakken. In Nederland helpt het Living Lab in Culemborg bedrijven met het efficiënt recyclen van plastic en zodoende het terugdringen van de plastic soep.
Geschat wordt dat er nu nog elke minuut zo’n 20 ton plastic afval in zee belandt. Het bekendste initiatief tegen de zogenoemde plastic soep in oceanen is ‘Ocean Cleanup’; een door een jonge Nederlander bedacht systeem, een soort oceaanstofzuiger, om grote delen van de zeeën in een klap schoon te vegen. Hij kreeg al verschillende investeringen van onder meer financiële sponsors uit Silicon Valley.
Op iets kleinere schaal en met een andere aanpak is Searious Business in ons land maar ook internationaal al jaren actief om het plasticprobleem aan te pakken. Deze organisatie is opgericht door Willemijn Peeters; zij zocht naar een efficiënte manier om de hoeveelheid plastic dat in de oceanen terechtkomt, terug te dringen. Het belangrijkste uitgangspunt is om ervoor te zorgen dat er überhaupt minder plastic in de zee terechtkomt. Daarom begint de aanpak van Searious Business bij de bron: door het verbeteren van de visie en strategie van producenten en grootverbruikers van plastic, zoals maakbedrijven. Met de recente oprichting van het Living Lab in Culemborg wordt de maakindustrie hier nog actiever bij betrokken.
Veel maakbedrijven hebben te maken met plastic restafval. Het Living Lab biedt producenten de mogelijkheid om dit restafval te gebruiken voor het maken van een nieuw product: het circulaire productieproces. Het innovatie-lab fungeert als het ware als een plastic werkplaats voor productiebedrijven, wetenschappers, materiaaldeskundigen, productontwerpers en studenten. Zo staan er allerlei plastic verwerkingsmachines en er worden nieuwe technologieën toegepast voor het maken van nieuwe producten. “In het Living Lab kunnen maakbedrijven kleinschalig testen wat gerecycled plastic zou inhouden voor hun producten”, aldus Peeters. “Een groot deel van het plastic komt via de maakindustrie op de markt. Door alleen nog gerecycled plastic te gebruiken en ervoor te zorgen dat plastic in een gesloten kringloop blijft, kunnen maakbedrijven ervoor zorgen dat plastic niet in het milieu terecht komt. Dit vraagt het nodige in ‘ReThink’ en ‘ReDesign’ en daar helpt Searious Business hen bij.”
Het eerste Living Lab heeft zich gevestigd in Culemborg. Dit komt onder andere omdat Gispen (de meubelmaker die eveneens in Culemborg zit) een van de eerste (grote) bedrijven was die in zee ging met het initiatief. Het bedrijf produceerde door middel van 3D-printen onder meer een geheel nieuw meubelstuk. Op internationaal niveau zijn er ook al ideeën voor het maken van nieuwe producten. Zo werkt Searious Business samen met Wijk Yacht Creation BV en BeteoR BV aan de productie van een zogenoemde ‘One Minute Boat’ gemaakt van PET-flessen. Nieuwe producten worden onder meer uitgegeven onder het label 276 Pieces.
Peeters sluit niet uit dat er ooit meer Living Labs bijkomen. “Het hangt af van de groei en gewenste productie- en testcapaciteit bij de maakbedrijven waar we mee samenwerken. Bedrijven in Culemborg kunnen nu alle mogelijkheden van het Living Lab ontdekken. Op basis daarvan bepalen we of we op de goede weg zitten. Voor de toekomst zien we zeker mogelijkheden voor een permanente vorm van productie, opschaling en/of uitbreiding. Searious Business is bijvoorbeeld ook gevestigd in Eindhoven, waar maakbedrijven en design samenkomen. Eveneens een logische plek.” Ook in het buitenland is er vraag naar, zo lazen we eerder al. “Ik kreeg verzoeken vanuit Hawaii, Fiji, Peru, Curaçao en Australië. Met name in meer geïsoleerde gebieden heeft lokale plasticrecycling enorm veel potentie. Daarnaast ligt het in het verlengde van ambities van afvalvrije wijken en gemeenten om in toenemende mate gebruik te maken van nieuwe materialen.”
Door: Kelly Bakker
Foto: Pixabay
Bron: Seariousbusiness.com