maart 2022 - Jaarbeurs
Agro & Food / 29 december 2021

Investeringen in halfgeleiders met 34% gestegen

De wereldwijde investeringen in halfgeleiders zijn dit jaar met 34% gestegen. Dit is de sterkste stijging die de chipmarkt doormaakt sinds 2017, toen de totale omzet van de markt met 41% steeg. In totaal investeren partijen in 2021 zo’n 152 miljard dollar in chips.

Dit blijkt uit cijfers van IC Insights die het heeft verzameld voor de 25ste editie van The McClean Report, dat in januari 2022 wordt vrijgegeven. Het rapport omvat onder meer historische gegevens over de CAPEX in verschillende segmenten van de IC-markt, evenals vooruitzichten op de toekomst.

Wereldwijd chiptekort

Dat de vraag naar chips groot is, is geen verrassing. Wereldwijd is op dit moment een fors chiptekort. Onder meer de automotive sector ondervindt hiervan veel hinder. Verschillende autofabrikanten zagen zich al genoodzaakt hun productie tijdelijk (deels) stil te leggen door het tekort.

Als we kijken naar de totale omzet in absolute cijfers is de wereldwijde omzet het hoogst ooit. 2021 doorbreekt met 152 miljard dollar het record dat in 2020 werd gevestigd van 113 miljard dollar, meldt IC Insights. De investeringen zijn als volgt verdeeld over de verschillende segmenten waaruit de markt bestaat:

  • MPU/MCU chips – 23,5 miljard dollar, 15% van het totaal en een stijging van 42%;
  • Logic chips – 12,4 miljard dollar, 8% van het totaal en een stijging van 40%;
  • Foundries – 53 miljard dollar, 35% van het totaal en een stijging van 42%;
  • DRAM/SRAM chips – 24 miljard dollar, 16% van het totaal en een stijging van 34%;
  • Flash/niet-vluchtig geheugen – 27,9 miljard dollar, 18% van het totaal en een stijging van 13%
  • Analoog/anders – 11,2 miljard dollar, 7% van het totaal en een stijging van 41%.

Veel investeringen in foundries

IC Insights wijst erop dat foundries goed zijn voor 35% van alle chipinvesteringen in 2021. Foundries zijn halfgeleiderfabrieken. Sinds 2014 zijn foundries goed voor de hoogste investeringen van alle segmenten van de markt, met twee uitzonderingen: 2017 en 2018. In deze jaren gingen investeringen in DRAM en flash-geheugen aan de leiding. IC Insights noemt investeringen in foundries van groot belang en noodzakelijk. Dit aangezien de vraag naar chips die geproduceerd zijn met geavanceerde technologieën blijft stijgen.

De grootste chipfabrikant ter wereld is Taiwan Semiconductor Manifacturing Company (TSMC). Het Taiwanese bedrijf is goed voor 57% van de 53 miljard dollar die dit jaar in foundries wordt geïnvesteerd. Ook Samsung investeert fors. IC Insights stelt dat Samsung in staat is gebleken de technologische roadmap van TSMC te evenaren. Het Zuid-Koreaanse bedrijf blijft inzetten op het weghalen van leidende chipleveranciers bij zijn Taiwanese concurrent.

SMIC op Amerikaanse zwarte lijst

Ook wijst IC Insights erop dat chipfabrikant SMIC door de Chinese overheid is geselecteerd voor de levering van een groter deel van de chips voor de Chinese markt. SMIC is echter op een Amerikaanse zwarte lijst is geplaatst, wat de realisatie van deze plannen bemoeilijkt. IC Insights verwacht dat de CAPEX van SMIC dit jaar met 25% daalt tot 4,3 miljard dollar. Hiermee is het bedrijf goed voor zo’n 8% van de investeringen in foundries wereldwijd.

IC Insights verwacht dat alle segmenten van chipmarkt in 2021 een sterke dubbelcijferige groei noteren. De investeringen in foundries en het segment MPU/MCU chips groeien naar verwachting beide met 42% en noteren hiermee de grootste groei. De segmenten analoog/anders (41%) en logic chips (40%) volgen.

Europese investeringen

Met het oog op het chiptekort wil de Europese Commissie meer chipproductie naar Europese bodem halen. Onder meer subsidies moeten hieraan bijdragen. Verschillende partijen zijn in gesprek over de bouw van Europese chipfabrieken, waaronder Intel, TSMC en Samsung.

Meer informatie is beschikbaar in de 2022-editie van ‘The McClean Report — A Complete Analysis and Forecast of the Semiconductor Industry’. Het rapport wordt in januari 2022 gepubliceerd.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 17-05-2022
(productnews)
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste...
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste inktproductiefaciliteit in Eindhoven. De locatie krijgt een capaciteit voor het produceren van voldoende inkt voor 300.000...
Algemeen / 17-05-2022
Lees meer

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 16-05-2022
(productnews)
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe...
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe natuurlijke plastic-vervanger te produceren. De reststoffen zijn afkomstig uit afvalwater. Het...
Algemeen / 16-05-2022
Lees meer

Adequaat beheer van machine-identiteiten cruciaal in digitale transformatie

(productnews)
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000...
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000 CIO’s in opdracht van Venafi. De industrie is hierop geen uitzondering. Kevin Bocek, Vice President,...
High tech / 16-05-2022
Lees meer

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 16-05-2022
(productnews)
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van...
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van componenten van elektrolysers and onderdeel van zijn Mobility Solutions-divisie. “We kunnen...
Energie / 16-05-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven