Een economische omslag is in zicht. Dat denkt FME, de vertegenwoordiger van veel bedrijven in de technologische industrie. De werkgeversorganisatie roept de overheid dan ook op om snel een regeling voor deeltijd-WW op te zetten zodat bedrijven beschermd worden tegen een economische dip.
Het is voor het eerst in jaren dat de verwachtingen voor de productie, de omzet en de waarde van orderontvangst in de technologische industrie negatief zijn, zo schrijft FME in haar ‘Versterkingsagenda voor Economie en Industrie’. Het sentiment in de maakindustrie is volgens de organisatie te vergelijken met dat van begin 2013, toen de Nederlandse economie voor de tweede keer in korte tijd in een recessie zat. Uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat bleek dat de Europese industrie in het derde kwartaal niet goed van start was gegaan. De industriële productie kromp in juli met 2% in vergelijking met een jaar eerder. In Duitsland wordt momenteel al gevreesd voor een recessie.
Daarom is de roep vanuit FME nu groot om nog voor de nieuwe economische dip maatregelen te nemen en geld vrij te maken om de klappen op te vangen. Het pleit daarin voor een deeltijd-WW. Dit houdt in dat werknemers minder uren gaan werken en werkgevers een vergoeding uit de WW krijgen voor de niet-gewerkte uren. De maatregel voorkomt dat werkgevers veel personeel moet ontslaan. Bovendien krijgen mensen de kans om zich met behoud van uitkering te laten om- en bijscholen. Zo blijft de kennis bij de organisaties in huis en kunnen werkgevers bij economisch herstel weer snel een beroep doen op hun werknemers, aangezien ze nog in dienst zijn. FME hoopt dat de sector zodoende ook tijdens een economische crisis stabiel blijft en zelfs sterker wordt.
In het FD spreekt FME-voorzitter Ineke Dezentjé niet van ‘doemdenken’ maar van een ‘buienalarm’. “Onze bedrijven, die veelal internationaal opereren, hebben onder andere last van een terugloop in de wereldhandel vanwege de tarievenhandel tussen de VS en China. Er zit een rem op de groei.” Zij ziet dat men zich in Den Haag nog niet actief bezig is met maatregelen tegen een nieuwe economische terugslag. De politiek is dan ook geen fan van crisismaatregelen zoals een deeltijd-WW. FME stelt echter dat in 2009 veel bedrijven uit de technologische industrie gebruik hebben gemaakt van de deeltijd-WW, zoals ASML en VDL. Wel benadrukt de organisatie dat duidelijke voorwaarden moeten worden gesteld. “Aan de voorwaarden van de Deeltijd WW-regeling hoeft wat FME betreft niet zoveel gesleuteld te worden. Wel willen we vooraf duidelijkheid over de voorwaarden die gelden als de regeling is geactiveerd en niet iedere drie maanden nieuwe spelregels. Ook willen we niet dat er iedere drie maanden een verlenging moet worden aangevraagd. Daarnaast moet er een opleidingsverplichting zijn en moet het MKB eenvoudig toegang hebben tot de regeling. Tot slot moeten de administratieve lasten, die de oude regeling voor deelnemende werkgevers met zich meebracht, worden verlicht en moet misbruik worden tegengegaan.”
Bron: FME/FD.