De technologische industrie krijgt harde klappen te verwerken door de coronacrisis. Veel bedrijven verwachten een groot deel van de omzet te moeten inleveren en het merendeel van de bedrijven verwacht liquiditeitsproblemen. Dit blijkt uit een enquete van FME, de brancheorganisatie die ook direct pleit voor een ‘intelligente doorstart’.
Er deden bijna 600 ondernemers mee aan de enquete van FME. Uit de vragenronde bleek dat bijna de helft van de bedrijven nu al te maken heeft met een flinke omzetdaling en verwacht ook in het derde kwartaal minimaal 20% en soms wel 50% op de omzet te moeten inleveren. Bijna 60% van de bedrijven komt binnen een jaar in liquiditeitsproblemen. De helft van die bedrijven zegt personele maatregelen niet uit te kunnen sluiten om een faillissement te voorkomen, als overheidsmaatregelen uitblijven.
De intelligente lockdown die door de Nederlandse overheid is ingesteld, heeft daarmee drastische gevolgen voor de technologische industrie. Al een paar maanden geleden kwamen er bij het door het FME opgezette coronameldpunt meldingen binnen dat de internationale toeleveringsketen onder druk stond. In een interview met RTL Z zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink dat de hele industrie gevolgen ondervindt van de crisis, maar dat onder andere de autoindustrie en maritieme industrie extra hard geraakt worden. 84 procent van de ondervraagden heeft aangegeven te maken te hebben met vraaguitval. Alleen medische techbedrijven doen op dat vlak momenteel nog goede zaken vanwege de vraag naar allerlei producten in de zorg.
Om de crisis zo goed mogelijk te overleven, adviseert het FME om vooral te blijven innoveren. “De industrie heeft ons land ook door de vorige crisis geholpen met innovatie, dus ik hoop dat daar niet op bezuinigd wordt”, aldus Dezentjé Hamming-Bluemink. “Ook moet er juist nu geïnvesteerd worden in innovatie en R&D.” Daarnaast is het uiteraard ook van belang om je voor te bereiden op de anderhalve meter samenleving. “De industrie is al volop bezig met het opnieuw inrichten van de arbeidsprocessen, want je moet straks op een andere manier produceren. Het betekent ook dat er gekeken wordt naar mogelijke verbeteringen in verdienmodellen, verdere digitalisering en slimmer produceren met smart industry, zodat er ook meer in Nederland geproduceerd kan worden.”
Tot slot doet de brancheorganisatie ook een beroep op overheidsmaatregelen. “Deze schokkende cijfers laten zien dat dat een enorme uitdaging is. Daarom hebben we zowel nu als in de toekomt mensen met de juiste skills nodig. We moeten zorgen dat technologisch personeel behouden blijft en weer aan het werk kan, door middel van een NOW 2.0 en NOW 3.0 regeling, waarmee we structureel dalen kunnen opvangen.”
Het rapport dat FME opstelde naar aanleiding van de enquete is hier te lezen:
Bron: FME/RTL Z.