maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 01 augustus 2017

Fabriek van de toekomst nodig voor sterke positie maakindustrie

Hoe zal de fabriek van de toekomst eruit zien? Wat heeft de Europese maakindustrie nodig om haar sterke positie te behouden? Tebodin zette een aantal succesfactoren op een rijtje in de whitepaper ‘Dé drie succesfactoren voor de fabriek van de toekomst’.

Het bedrijf begint met de vaststelling dat de Europese maak- (en procesindustrie) redelijk voorop loopt als het gaat om kwaliteit van het eindproduct en betrouwbaarheid en efficiency van fabrieken. Maar wat betreft het optimaliseren van processen, innovatie en het verduurzamen van fabrieksinstallaties komen andere economieën (zoals Azië) dichterbij en is het dus zaak om daarmee bezig te zijn en te blijven. 

Tebodin heeft, in samenspraak met eigen specialisten en ingenieurs, drie belangrijke pijlers benoemd voor een succesvolle exploitatie van een (proces)fabriek in de nabije toekomst. 

1. Industrie 4.0 

We staan inmiddels voor de vierde industriële revolutie: Industrie 4.0. Tebodin stelt dat met name Industrial Internet of Things (IIoT) en machine-to-machine (m2m-) communicatie hierbinnen belangrijke speerpunten zijn. “Een van de meest belangrijke doelen van de fabriek van de toekomst is daarom het verbinden van alle facetten van het primaire (productie)proces. Nieuwe, moderne fabrieken zijn nu al bezig met de technische integratie van systemen die horizontale processen, geografische grenzen, hiërarchieën en waardeketens overstijgen. Industrie 4.0 lijkt hiervoor de ultieme katalysator, met the Internet of Things als drijvende kracht.”
Maar hoe optimaliseer je de productieprocessen? Via slimme sensoren, machine-to-machine communicatie, mobiele devices, cloud computing, real time analyses, robots, camera’s en microfoons (monitoring van frequenties van machines) en big data analytics. In de fabriek van de toekomst zullen installaties en machines zijn uitgerust met meer sensoren dan ooit tevoren.”

De verwachting is niet dat fabrieken er in de toekomst heel anders uit gaan zien. De veranderingen vinden vooral achter de schermen plaats. “Je zult vooral gaan zien dat fabrieken anders geopereerd, geautomatiseerd en gedigitaliseerd worden. Daarvoor moeten al in de ontwerpfase slimme technologieën worden meegenomen om ervoor te zorgen dat de fabriek zuiniger met zijn grondstoffen omgaat, accurater met zijn energiegebruik en zelfbewuster is van zijn staat van onderhoud.”

2. Circulair productieproces

Ook duurzaamheid gaat een belangrijke plaats innemen in de bedrijfsvoering van fabrieken en bij het ontwerp van installaties. In het whitepaper licht Tebodin er twee belangrijke factoren uit: enerzijds de carbon footprint van het productieproces en anderzijds hernieuwbare energie. 

Het verkleinen van de footprint is op meerdere manieren aan te pakken, al begint het allemaal met inzicht krijgen in je eigen carbon footprint. Vervolgens kan een bedrijf door middel van verticale (het voorkomen van emissieverlies in het hele productieproces) en horizontale (voorkomen van afval aan einde levensduur door hergebruik producten of inzet restmateriaal als grondstof in andere productieketen) circulatie, zijn carbon footprint verkleinen. Ook het gebruik van restwarmte via warmtenetten kan zorgen voor verdere verlaging van de carbon footprint in de productieketen.

Ook hernieuwbare energie wordt een belangrijk speerpunt, zowel voor de operationele kant (stroomvoorziening) als voor het opwekken van industriële warmte (elektrificatie). Slimme software zal bijdragen aan het terugdringen en optimaliseren van het energieverbruik in de fabriek van de toekomst. 

3. Flexibiliteit 

Volgens Tebodin hebben tegenwoordig alleen de fabrieken nog kans van slagen die kleiner en schaalbaar zijn en inzetten op innovatieve en specialistische producten. 
Noodzakelijk is flexibiliteit; met name door de toenemende vraag naar speciale en zelfs gepersonaliseerde producten en de korte levenscyclus van producten. 

De conclusie is dat de Europese maakindustrie nog genoeg troeven in handen heeft voor de toekomst, mits deze troeven op een slimme en vernieuwende manier uitgespeeld worden. Vasthouden aan de huidige marktpositie is niet voldoende. Daarom moeten fabrieken in de toekomst in elk geval vol inzetten op digitalisering van hun productiefaciliteit- en productieprocessen.  

Delft en Eindhoven

Ondertussen hebben softwarebedrijf Exact en Festo, specialist in industriële automatisering, een overeenkomst gesloten over de gezamenlijke totstandkoming van een testomgeving die is ingericht voor de digitale fabriek van de toekomst. In Duitsland zijn er al een paar in gebruik, nu komt de Cyber Physical Factory (CP Factory) ook naar Nederland, naar de vestiging van Festo in Delft. In de productieomgeving van de toekomstige fabriek waar de CP Factory model voor staat, komt een volledig geautomatiseerde en flexibele assemblagelijn. 

Bij een andere ‘Factory of the Future’ die in Nederland wordt gerealiseerd, op Brainport Industries Campus in Eindhoven, is Festo eveneens betrokken. Deze fabriek moet een demonstratie worden van de integratie van de Nederlandse industrie, entrepreneurs, fieldlab en technisch onderwijs en competentieontwikkeling op één locatie.

> Klik hier om het volledige whitepaper te downloaden

Deel dit artikel

Meer nieuws

GE Healthcare neemt ontwikkelaar van AI voor medische beelden over

GE Healthcare neemt ontwikkelaar van AI voor medische beelden over

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 23-07-2024
(productnews)
GE Healthcare neemt Intelligent Ultrasound Group uit Wales over voor 51 miljoen dollar. Het Amerikaanse bedrijf integreert...
GE Healthcare neemt Intelligent Ultrasound Group uit Wales over voor 51 miljoen dollar. Het Amerikaanse bedrijf integreert de kunstmatige intelligentie (AI) van Intelligent Ultrasound Group al langer in zijn portfolio....
Medisch & Zorg / 23-07-2024
Lees meer

AI-gestuurde videoanalyse in de controlekamer verhoogt productiviteit en veiligheid

(productnews)
ABB, het Imperial College in Londen en het innovatieve computer vision-bedrijf Unleash live gaan AI-gestuurde videoanalyse...
ABB, het Imperial College in Londen en het innovatieve computer vision-bedrijf Unleash live gaan AI-gestuurde videoanalyse inzetten in een nieuw project. Doel is om industriële bedrijven te helpen om de...
High tech / 22-07-2024
Lees meer

Onderhoud- en servicebedrijven presteren in Q2 bovengemiddeld; machinebouwers juist ondergemiddeld

(productnews)
De prestaties van de MKB-maakindustrie variëren sterk. Zo presenteren onderhouds- en servicebedrijven evenals engineering-...
De prestaties van de MKB-maakindustrie variëren sterk. Zo presenteren onderhouds- en servicebedrijven evenals engineering- en adviesorganisaties bovengemiddeld. Machinebouwers scoren juist slechter dan gemiddeld. Dit blijkt uit de Koninklijke...
Algemeen / 22-07-2024
Lees meer

Importheffingen op EV’s: Model 3 is duurder en mogelijke uitzondering voor BMW en Volkswagen

(productnews)
De Tesla Model 3 is voortaan 1.500 euro duurder dan voorheen. De Amerikaanse autofabrikant zegt dat de importheffingen die...
De Tesla Model 3 is voortaan 1.500 euro duurder dan voorheen. De Amerikaanse autofabrikant zegt dat de importheffingen die de Europese Unie (EU) oplegt aan elektrische voertuigen (EV’s) die in...
Automotive / 22-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven