maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 12 juli 2023

Europese bedrijven nemen meer industriële robots af

De Europese Unie (EU) investeert sterk in industriële robots. In totaal zijn in 2022 bijna 72.000 nieuwe industriële robots geïnstalleerd in de 27-EU-lidstaten. Dit komt neer op een stijging van 6% ten opzichte van een jaar eerder.

Dit blijkt uit cijfers die zijn gedeeld door de International Federation of Robotics (IFR). “De top vijf omarmende landen binnen de EU zijn Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Polen”, zegt Marina Bill, president van de IFR. “Zij zijn goed voor ongeveer 70% van alle industriële robots die in 2022 in de EU zijn geïnstalleerd.”

Duitsland is grootste afzetmarkt

Duitsland gaat daarbij aan leiding en is met afstand de grootste afzetmarkt voor robots in de EU. In 2022 zijn ongeveer 26.000 units geïnstalleerd op Duitse locaties, wat een stijging is van 3% ten opzichte van een jaar eerder. Dit komt neer op 37% van alle geïnstalleerde robots in de EU. Wereldwijd is de robotdichtheid in Duitsland de op drie na grootste, waarbij het land alleen Japan, Singapore en Zuid-Korea moet voorlaten.

In Duitsland is de automotive-industrie grootste afnemer van industriële robots. 27% van alle nieuw geïnstalleerde robots zijn in 2022 in deze sector geïnstalleerd. In absolute aantallen komt het neer op 7.100 robots. Dit is overigens wel een daling van 22% ten opzichte van een jaar eerder. De IFR spreekt van cyclisch investeringsgedrag, dat kenmerkend is voor dit segment.

In de Duitse industrie in het algemeen is de metaalindustrie met 4.200 units afgelopen jaar de grootste afnemer van industriële robots. Het aantal ligt hoger dan voor de COVID-19 pandemie, toen het ging om ongeveer 3.500 units per met een piek van 3.700 units in 2019. In de plastic- en chemiesector ligt het aantal geïnstalleerde units inmiddels eveneens op het niveau van voor de pandemie. Het aantal installaties stijgt met 7% tot 2.200 units.

Bijna 12.000 nieuwe robots in Italië

Italië is binnen de EU na Duitsland de grootste afzetmarkt. In 2022 zijn bijna 12.000 industriële robots geïnstalleerd in Italië, wat een recordhoeveelheid is. Het aantal is met 10% gestegen ten opzichte van jaar eerder. 16% van het totaal aantal geïnstalleerde robots is op Italiaanse bodem geïnstalleerd.

De metaalindustrie en machinebouw zijn de grootste afnemers binnen Italië. In totaal zijn 3.700 units geleverd aan deze sectoren, wat een stijging van 18% is ten opzichte van een jaar eerder. Robotverkopen in de plastic- en chemiesector zijn met 42% gegroeid; in absolute aantallen gaat het om 1.400 units. Ook de voedsel- en drankensector is een belangrijke afnemer. Het aantal installaties in deze sector binnen Italië stijgt met 9% tot zo’n 1.400 units.

De vraag vanuit de Italiaanse auto-industrie daalt juist met 22% tot 900 units. Binnen dit segment is Stellantis Group de grootste afnemer.

15% meer installaties in Frankrijk

Frankrijk volgt Duitsland en Italië en is de op twee na grootste afzetmarkt in de EU. Het totaal aantal geïnstalleerde industriële robots is op jaarbasis met 15% gestegen tot een totaal van 7.400 stuks. Hiermee is de Franse afzetmarkt wat betreft omvang slechts een derde van de Duitse markt.

De metaalindustrie is in Frankrijk de belangrijkste afnemer van industriële robots. De sector was goed voor 22% van alle nieuw geïnstalleerde exemplaren. In absolute aantallen ging het in 2022 om 1.600 units. Dit komt neer op een stijging van 23% ten opzichte van een jaar eerder. Ook de automotive-sector is met 1.600 units een belangrijke afnemer. Het aantal geïnstalleerde units steeg in deze sector met 19%, terwijl de sector goed is voor een marktaandeel van 21%.

De IFR verwacht dat een investeringspakket ter waarde van 100 miljard euro van de Franse overheid gericht op slimme fabrieksapparatuur de Franse investeringen de komende jaren stimuleert. Dit pakket is medio 2021 door de Franse overheid geïntroduceerd.

Automotive-industrie is belangrijkste afzetmarkt in Spanje

In Spanje is het aantal nieuw geïnstalleerde robots met 12% gestegen tot een totaal van 3.800 units. Al jaren is de automotive-industrie in het land de belangrijkste afnemer. De International Organization of Motor Vehicle Manufacturers (OICA) meldt dat Spanje na Duitsland de grootste autofabrikant van de EU is. De Spaanse auto-industrie nam in totaal 900 industriële robots af, wat een stijging van 5% is ten opzichte van een jaar eerder. De metaalindustrie investeerde hetzelfde aantal industriële robots. In deze sector is het aantal installaties met 20% gestegen. Beide sectoren zijn samen goed voor bijna 50% van alle geïnstalleerde robots in 2022 in Spanje.

In Polen stijgt het aantal geïnstalleerde industriële robots voor het negende jaar op rij. In 2022 gaat het op jaarbasis om 3.100 units. Dit is iets lager dan het record uit 2021, toen 3.500 units werden geïnstalleerd. De vraag vanuit de metaalindustrie en machinebouw is met 17% gestegen tot 600 units in 2022. De vraag vanuit de automotive-industrie daalde met 37% tot zo’n 500 stuks. Net als in Duitsland wijt de IFR dit aan cyclisch investeringsgedrag. Ook de oorlog in buurland Oekraïne drukt de vraag vanuit de maakindustrie.

Als we kijken naar Europa inclusief landen die geen deel uitmaken van de EU zijn in totaal 84.000 nieuwe industriële robots geïnstalleerd in 2022. Dit is 3% meer dan in 2022. Dit betekent dat de EU goed is voor ruim 85% van de Europese afzetmarkt.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron foto: Pixabay / Antonio Hernández

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europa op weg naar 20 procent wereldaandeel in de halfgeleiderproductie

(productnews)
Doordat steeds meer mensen thuiswerken, online onderwijs volgen en omdat er meer interesse is in consumentenelektronica, is...
Doordat steeds meer mensen thuiswerken, online onderwijs volgen en omdat er meer interesse is in consumentenelektronica, is de vraag naar halfgeleiders gestegen. Chips zijn nu eenmaal nodig om ons leven te...
High tech / 17-09-2024
Lees meer

Consortium werkt aan recyclebare zonnepanelen

Consortium werkt aan recyclebare zonnepanelen

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 17-09-2024
(productnews)
Zonnepanelen maken het mogelijk duurzame energie op te wekken, en dragen zo bij aan het ontlasten van het milieu....
Zonnepanelen maken het mogelijk duurzame energie op te wekken, en dragen zo bij aan het ontlasten van het milieu. Tegelijkertijd zijn traditionele zonnepanelen niet tot nauwelijks recyclebaar aan het einde...
Energie / 17-09-2024
Lees meer

IJzerpoeder gebruiken als nieuwe hernieuwbare energiedrager in de industrie

(productnews)
IJzerpoeder kan energie opslaan op een zeer compacte, goedkope, veilige, milieuvriendelijke en CO2-vrije manier. Deze...
IJzerpoeder kan energie opslaan op een zeer compacte, goedkope, veilige, milieuvriendelijke en CO2-vrije manier. Deze combinatie maakt het een kansrijke oplossing voor de vergroening van de energie-intensieve industrie en bijvoorbeeld...
Energie / 16-09-2024
Lees meer

4CEE neemt Tradeinterop over

4CEE neemt Tradeinterop over

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 16-09-2024
(productnews)
4CEE neemt de speler op het gebied van e-facturatie en e-procurement Tradeinterop over. 4CEE integreert daarbij alle...
4CEE neemt de speler op het gebied van e-facturatie en e-procurement Tradeinterop over. 4CEE integreert daarbij alle activiteiten van Tradeinterop in zijn portfolio. Tradeinterop levert onder meer boekhoudsoftware voor e-facturatie,...
Algemeen / 16-09-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven