Het is een fiets waar je op straat sowieso mee zal opvallen: de DutchFiets. Deze bestaat uit 100% recyclebaar kunststof. We vroegen bedenker Johannes Alderse Baas wat meer over deze bijzondere fiets.
Het idee is niet zomaar ontstaan. Tijdens zijn studie werktuigbouwkunde was het al Johannes’ ambitie om iets te ontwerpen met ongebruikelijke materialen. Hij kwam al gauw uit bij kunststof; een makkelijk te recyclen en energiezuinig materiaal. Wat volgde was het idee voor een fiets, een oer-Hollands product, vooral ingegeven door de zoektocht van een vriendin naar een nieuwe fiets.
“Ik hielp een vriendin die op zoek was naar een nieuwe fiets. Het hele tweedehandstraject vonden we niet betrouwbaar en de kwaliteit van veel nieuwe, betaalbare fietsen is ook niet in orde. Veel ‘Gamma-fietsen’ zijn eigenlijk al rijp voor de afvalhoop. Toen ben ik na gaan denken of ik niet een fiets kon maken die deze fietsen kon wegconcurreren. Eigenlijk was het de bedoeling om een fiets te maken voor studenten. Een die niet roest, lang mee gaat en niet te veel kost.”
Samen met zijn mede-studenten deed Johannes berekeningen om te kijken of het überhaupt mogelijk was om een fiets van kunststof te maken. “Ik heb het onderzoek meegenomen naar mijn minor en tegen de tijd van onze crowdfunding hadden we duidelijke tekeningen van het eindproduct. Toen zijn we gaan kijken of er vraag naar is. Of men het wel zag zitten om erop te fietsen.” Dat bleek het geval; binnen zes dagen had Johannes 100 fietsen verkocht.
Toch liep hij nog wel tegen wat uitdagingen aan in de daadwerkelijke productie. Zo kostte met name het vinden van het meest optimale materiaal tijd. “Op papier kan een bepaalde kunststof ideaal lijken, maar in de praktijk pakt dat nog wel eens anders uit.” De eerste testmatrijs van staal laste Johannes zelf in zijn schuurtje in elkaar. Later gebruikte hij machine-uren van een producent die er wel wat in zag. “Dat resulteerde in een vierkante fiets waarmee we vervolgens verschillende kunststoffen hebben getest. Door middel van computersimulatie bekeken we hoe het materiaal zich zou houden en wat bijvoorbeeld de doorbuiging van de fietsframes is. Maar zelfs als je een sterk materiaal vindt, dan kan het voorkomen dat het bijvoorbeeld verkleurt in de zon. Die zoektocht was het meeste werk.”
Hij testte de fiets net zo lang tot hij voldeed aan de Europese normen. Inmiddels rijden 120 ‘proefkonijnen’ op het eerste model DutchFiets, die volledig in Nederland wordt geproduceerd. “Het is te vergelijken met een moderne omafiets; hij heeft geen versnellingen en andere toeters en bellen. Ook kun je de banden niet lek rijden.” Johannes gaat onder andere hun feedback gebruiken om het ontwerp door te ontwikkelen. “Onze crowdfunding campagne moet voldoende opleveren om de fiets te vervolmaken en verduurzamen, bijvoorbeeld door het gebruik van biokunststoffen. Het product moet uiteindelijk voldoen aan alle eisen en wensen.”
Door: Kelly Bakker