maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 06 september 2017

De meest veelbelovende startups van Y Combinator 2017

Y Combinator, een internationaal bekende investeringsmaatschappij in startups, hield onlangs demodagen voor nieuwe ondernemers. Tijdens deze dagen presenteren de meest veelbelovende startups zich, veelal in de technische hoek. Zo waren er dit jaar veel startups aanwezig op het gebied van biotech en kunstmatige intelligentie. We hebben de meest interessante op een rijtje gezet.

Twee keer per jaar

Y Combinator heeft al eerder laten te zien een neus te hebben voor succesvolle startups. Zo investeerde het in het verleden bijvoorbeeld in Airbnb, Dropbox en Stripe. Twee keer per jaar investeert het bedrijf een bedrag van 120.000 dollar in een groot aantal startups. De startups vestigen zich vervolgens drie maanden lang in Silicon Valley waar ze intensief worden begeleid. Aan het einde van dit traject volgt een demodag, waarbij de startups hun bedrijven presenteren aan een geselecteerd groepje genodigden.

De eerste demodag van dit jaar heeft weer een hoop mooie startups laten zien. Veel van deze startups zetten in op de toekomst en nieuwe technologieën. Een beknopt overzicht:

Zendar: In een wereld waarin zelfrijdende auto’s realiteit lijken te worden, is Zendar een waardevolle toevoeging. Dit bedrijf ontwikkelt HD-radar voor autonome voertuigen. Bestuurloze auto’s vertrouwen nu op twee technologieën: lidar en traditionele radar. Lidar kan de omgeving in HD zien maar doet het niet goed in slechte weersomstandigheden, terwijl radar wel goed werkt bij slecht weer, maar niet in HD kan zien. Zendar heeft het beste van beide technologieën samengebracht in hun radarsysteem. De startup zelf verwacht dat er de komende drie jaar 10 miljoen autonome voertuigen gemaakt worden.

Pyka: Pyka wil ‘vliegende auto’s realiteit maken met zijn auto-pilot eenpersoons vliegtuigen. Het bedrijf heeft al een vliegtuig van bijna 200kg gebouwd dat zichzelf rondvliegt en kan opstijgen en landen in 27 meter. Omdat autoriteiten veel testen willen zien voordat vliegende auto’s echt in gebruik genomen gaan worden, zet Pyka haar drones in voor het bestuiven van gewassen in Nieuw-Zeeland. Vanuit daar wordt gekeken wat nog nodig is voordat menselijk transport nodig is.

 Pyka

Modular Science: Modular Science is erop uit om 99 procent van de processen die betrokken zijn bij de verbouwing van groenten te automatiseren met hun landbouwrobots. Ze willen daarmee de productie van voedsel gezonder maken voor mens en milieu. Ze rekenen 2000 dollar per hectare, wat volgens hen de helft is van wat boeren momenteel betalen voor de inzet van medewerkers. 

May Mobility: Begeeft zich op de markt van autonome voertuigen. Het team is er vooral op uit om als eerste de markt op te gaan. Daarvoor is het onder meer een samenwerking aangegaan met de stad Detroit. Hun idee is dat het voertuig zijn werk kan doen door gebruik te maken van minder variabelen. Dit kan door het voertuig te laten opereren in een meer voorspelbare omgeving, zoals rustige woonwijken en zakelijke districten. 

Sunu: Mensen met een beperkt zicht blesseren zichzelf regelmatig. Sunu wil daar iets aan doen en heeft een armband ontwikkeld met een sonarsensor. De band laat slechtzienden en blinden weten wanneer ze een omgevingsobject benaderen. Het ultrasone geluid dat de Sunu uitzendt, kaatst van objecten terug naar de sensoren van de slimme band. Op basis van de sterkte van de terugketsende golven wordt een vibrerend signaal afgegeven. Afhankelijk van de afstand van het omgevingsobject, wordt de vibratie sterker of zwakker. Een zes maanden durende beta-test heeft uitgewezen dat het aantal ongelukken met 90 procent afnam. Het product is inmiddels gepatenteerd en geproduceerd en Sunu heeft zich als doel gesteld aan alle blinden en slechtzienden in de VS (zo’n 10 miljoen) een armband te verkopen. 

 Sunu

Kestrel Materials: William Gore bouwde een bedrijf op door de uitvinding van de ademende, waterproof stof Gor-Tex. Hij wil nu een volgende stap maken in de textielwetenschap en is bezig met een stof die reageert op kou door te buigen en zo luchtzakken creëert die warmte opvangen en mensen warm houden. Als de lucht weer warmer wordt, ‘storten’ de zakken in zodat er minder warmte inzit en mensen koeler blijven. Het bedrijf heeft al een intentieverklaring van een grote matrassenfabrikant dat die de stof wil gebruiken. 

Cambridge Cancer Genomics: Het kan maar liefst zes maanden duren voordat de arts van een kankerpatiënt weet of de chemotherapie die hij heeft gekozen, werkt. Dat terwijl tweederde van de behandelingen niet slaagt. Cambridge Cancer Genomics heeft een bloedtest ontwikkeld die falende behandelingen maanden sneller kan detecteren dan standaard monitoren. De bloedtest is een hersenspinsel van vier doctoren gespecialiseerd in onderzoek naar kanker. CGC werkt ook aan een kunstmatige intelligentie voor de personalisatie van kankerbehandelingen. De ontwikkelaars zeggen daarvoor een dataset te gebruiken die vier keer zo groot is dan waar de patiënt toegang tot heeft. Het gebruikt namelijk alle data van elke medische faciliteit waar een patiënt zich inschrijft.

 

 Cambridge Cancer Genomics

Skyways: Skyways bouwt verticale stijg- en landings (VTOL) drones die door het leger gebruikt kunnen worden voor het transporteren van materieel. Hierdoor wordt voorkomen dat mensen in gevaar worden gebracht. Daarnaast wordt het makkelijker om te opereren in gebieden waar weinig infrastructuur is. De drones zijn volledig autonoom en hebben een laadvermogen van 20 kilo. Hoewel ze beginnen met militaire drones, wil het bedrijf uiteindelijk toe naar consumentenvoertuigen. 

Airthium: Energieopslag is iets waar veel bedrijven zich in hopen te onderscheiden. Airthium kiest voor een technologie die energie opslaat door het gebruik van warmtepompen: thermodynamische energieopslag. Ze gebruiken elektriciteit om de warmtepomp van stroom te voorzien en de warmte bij 500°C op te slaan in units gemaakt van voordelige materialen. De warmtepomp wordt dan een warmtemotor om de warmte wanneer nodig om te zetten in elektriciteit. Achter de techniek zit een team van natuurkundigen en experts in vloeistofdynamiek. Zij bouwen kleine systemen zonder bewegende onderdelen, wat een hoop geld scheelt. Airthium heeft al twee intentieverklaringen ter waarde van 4 miljoen dollar per jaar binnen. 

 Airthium

Door: Kelly Bakker

Bron: Techcrunch

Deel dit artikel

Meer nieuws

Subsidiepot voor gebruikte EV’s bijna leeg

Subsidiepot voor gebruikte EV’s bijna leeg

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 16-07-2024
(productnews)
De subsidiepot voor een gebruikte elektrisch personenauto is nagenoeg leeg. Van de 29,4 miljoen euro die beschikbaar was is...
De subsidiepot voor een gebruikte elektrisch personenauto is nagenoeg leeg. Van de 29,4 miljoen euro die beschikbaar was is inmiddels bijna 28,9 miljoen euro toegekend. Daarmee is nog slechts 2%...
Automotive / 16-07-2024
Lees meer

Subsidie voor HySUCCES: onderzoek naar sociaaleconomische impact van waterstof

(productnews)
Het consortium HySUCCESS doet onderzoek naar de sociaaleconomische impact van waterstof. Het heeft hiervoor 12 miljoen euro...
Het consortium HySUCCESS doet onderzoek naar de sociaaleconomische impact van waterstof. Het heeft hiervoor 12 miljoen euro toegekend gekregen van wetenschapsfinancier NWO. Om de transitie naar een waterstofeconomie te faciliteren...
Algemeen / 16-07-2024
Lees meer

Smart Manufacturing Group groeit door overnames van The Grain en PROPOS!

(productnews)
De Smart Manufacturing Group (SMG) wordt met de overnames van The Grain en PROPOS een nogbredere partner voor producerend...
De Smart Manufacturing Group (SMG) wordt met de overnames van The Grain en PROPOS een nogbredere partner voor producerend Nederland en België. Een groep met focus primair gericht op deindustrie....
High tech / 16-07-2024
Lees meer

Nieuwe elektrolyser wekt zelf zonne-energie op voor groene waterstof

(productnews)
Een nieuwe elektrolyser is in staat met behulp van zonne-energie die het apparaat zelf opwekt groene waterstof te...
Een nieuwe elektrolyser is in staat met behulp van zonne-energie die het apparaat zelf opwekt groene waterstof te produceren. Het gaat om een volledig losstaande unit, waarin alle benodigde componenten...
Energie / 16-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven