maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 09 maart 2018

'De maakindustrie is terug van nooit weggeweest'

Woensdagavond vond – in aanloop naar de TechniShow en ESEF – de allereerste Avond van de Maakindustrie plaats. In een volgepakte zaal werden verschillende awards uitgereikt, kwamen meerdere bijzondere innovaties langs en werd stilgestaan bij de kracht van de Nederlandse maakindustrie.

Het zogenoemde Mediaplaza in de Jaarbeurs liep woensdag 7 maart vanaf een uur of 16:30 vol met allerlei belanghebbenden uit de Nederlandse en Belgische maakindustrie. Er was overduidelijk veel belangstelling voor de eerste editie van deze Avond van de Maakindustrie, georganiseerd door de Jaarbeurs, FPT-VIMAG en Koninklijke Metaalunie. De avond vormt ook een opwarmertje voor de TechniShow en de ESEF, de beurzen die 20 maart aanstaande van start gaan.

De avond werd geopend door presentatrice Vivienne van den Assem, die vervolgens Marloes van den Berg van de Jaarbeurs, Fried Kaanen van de Metaalunie en André Gaalman van FTP-VIMAG op het podium vroeg. Van de Berg: “De maakindustrie is zeker een speerfunt voor ons. We vinden het belangrijk om de markt te blijven verbinden, vandaar ook deze avond in aanloop naar ESEF.” Kaanen vult aan: “De maakindustrie is een heel diepe keten, die we samen moeten organiseren maar ook samen mogen vieren.”
“De maakindustrie is onlosmakekijk verbonden met innovaties in het binnen- en buitenland”, aldus Gaalman. “Deze innovaties horen een podium te krijgen, en daar is dit een goed iniatief voor.” “Het is ook zeker onze bedoeling dat het niet bij deze ene keer blijft. We willen dit jaarlijks gaan nerzetten en er aandacht aan blijven besteden.”

14.000e metaallid

Fried Kaanen van de KMU kondigde aan het begin ook aan dat op dezelfde dag dat de Avond van de Maakindustrie plaatsvond, het 14.000e lid van de Metaalunie is verwelkomd. Het gaat om AW Machinerie in Emmeloord. 

De winnaars van de avond:

TechniShow Awards 

De Technishow Awards werden stuk voor stuk uitgereikt door Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van de technologische branchevereniging FME. “Het is fijn om hier te zijn”, zegt ze tegen de aanwezigen. “De maakindustrie is terug van nooit weggeweest, ik kan het niet vaak genoeg vertellen. De overheid dacht in de vorige eeuw nog dat we ons geld moesten verdienen met dienstverlening en banken. En kijk nu eens. Zoveel mooie maakbedrijven in Nederland, zij zijn de ruggengraat van het land. Daarnaast kent de branche veel familiebedrijven. Juist deze bedrijven hebben Nederland door de crisis geholpen. Omdat jullie je in de crisis niet hebben laten tegenhouden, maar continuïteit voorrang hebben gegeven.” 

Nieuw op de Nederlandse markt Award
BMO Automation – Xenon PM software

Commerciële Innovatie Award
Kuunders Technoworks – Kuma

Made in Benelux Award
Style CNC Machines – SMESH 2-step Gear (SS2-sG)

Publieksprijs
Trumpf – TruMatic 1000 fiber

Metaalunie Award 
De Metaalunie Award stond dit jaar in het teken van Smart Manufacturing, ofwel slim produceren. 
De winnaar: Aebi Schmidt

NRK Award 

Consumentenproduct
Kras Recycling – Eco-flowerbag
De jury: “De eerste eis is het oplossen van het probleem van de consument. Dat is hierbij zeker gelukt. Het is origineel, innovatief en goed doorontwikkeld. Een eenvoudige maar goede oplossing.”

Bouw & Infrastructtuur
Lankhorst Engineered Products – KLP® RapidRetain walbeschoeiingssysteem
De jury: “Hier viel ons de circulariteit op en de optimale tolerantie in constructie. Het is makkelijk toepasbaar, licht qua gewicht en mensvriendelijk. In een waterrijk land als Nederland is er een grote markt voor dit product.”

Business to Business
Cumapol polyester –  rPET tapijttegel
De jury: “Dit product vertegenwoordigt een aantal unieke elementen. Er zit een gedegen recyclingtechnologie achter. 

De complexiteit van veranderen

De avond werd verder opgeleukt met een optreden van cabaretier/filosoof Paul Smit. Hij ging daarin – aan de hand van veel herkenbare en grappige voorbeelden – dieper in op de werking van het menselijk brein en menselijk gedrag in het algemeen. “Ons brein vindt het niet altijd makkelijk om te innoveren. We willen vaak vasthouden aan routine en patronen. De kunst is dan ook om anders naar iets bestaands te kijken. Pas dan ga je de mogelijkheden zien.” Een mooie boodschap voor de toekomst!

 

Door: Kelly Bakker

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven