maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 10 januari 2022

Afvlakking groei zet door

Nieuwe orders, productie en werkgelegenheid nemen in een trager tempo toe. Inkoop- en afzetprijzen stijgen snel. De Nevi PMI van december was 58.7. Dit betekent de zesde daling in zeven maanden en de kleinste verbetering sinds december 2020.

De Nevi Purchasing Managers’ Index (Nevi PMI) is een samengestelde index. Deze index is ontworpen om een algeheel beeld te verkrijgen van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. Een score onder de 50,0 geeft een daling van de industriële activiteit aan. Heeft de Nevi PMI een score boven het kritische punt van 50,0, dan duidt dit op een groeiende economie. Een score van 50,0 duidt erop dat er geen veranderingen zijn. Hoe groter de afwijking van 50,0, des te groter de mate van verandering in de index is. De Nevi PMI wordt opgesteld aan de hand van maandelijkse vragenlijsten die circa 350 inkoopmanagers uit Nederland invullen.

Toename productie

De productie nam voor de 17e maand op rij toe, zij het deze maand in de geringste mate sinds november 2020. Hoewel de orders fors stegen, was ook hier opnieuw sprake van afvlakking. Hetzelfde was het geval bij de export orders met de kleinste stijging in 13 maanden.

Materiaalvoorraad

De toename van de achterstanden was de kleinste sinds januari en de groei van de werkgelegenheid was het geringst sinds maart. Hoewel de toename van de inkoop een van de kleinste in 2021 was, nam de materiaalvoorraad sterk toe. De levertijden waren opnieuw flink langer.

Inkoopprijsinflatie

De inkoopprijsinflatie was de laagste in drie maanden, maar bleef fors. Hetzelfde was het geval bij de verhoging van de verkoopprijzen. De verwachtingen voor de toekomstige productieomvang bleven zeer positief.

Industrie ziet energie en materialen nog duurder worden

“Materialen, energie en transport worden duurder en veel inkopers hebben materialen gehamsterd vanwege tekorten en lange levertijden, wat nu leidt tot een snelle stijging van voorraden van ingekochte materialen,” zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij Abn Amro in zijn reactie op de Nevi PMI. “Ook tarieven voor gas en elektriciteit tikten nieuwe records aan. Dit kan bij veel ondernemers leiden tot hogere kosten. Toeleveringsketens worden waarschijnlijk opnieuw ontregeld door de omikron-variant. Ondernemers moeten naar verwachting dus ook de komende maanden rekening houden met lange levertijden.”

Stijgende productieomvang

De productieomvang in de Nederlandse industrie steeg in december voor de zeventiende achtereenvolgende maand. Dit werd door de bedrijven toegeschreven aan een aantal zaken. Denk aan een groter aantal nieuwe orders, het op de markt brengen van nieuwe producten en het aanhoudende marktherstel. Deze stijging was echter voor de zesde keer in zeven maanden kleiner dan de maand ervoor. Het bereikte het laagste niveau sinds november 2020.

Nieuwe exportorders

De buitenlandse vraag naar in Nederland geproduceerde goederen steeg in december opnieuw. Dit was deels het gevolg van de vraag uit Azië, de VS, Groot-Brittannië en Scandinavië. Het aantal nieuwe exportorders stijgt nu al sinds augustus 2020. Dit was echter de kleinste toename in dertien maanden.

Voorraad ingekochte materialen

De productiebedrijven vergrootten in december wederom hun materiaalvoorraad, de veertiende op rij. Deze stijging was bovendien de grootste sinds augustus en de op twee na grootste sinds het begin van dit onderzoek.

Beeld: Pixabay door Gerd Altmann


Deel dit artikel

Meer nieuws

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 17-05-2022
(productnews)
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste...
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste inktproductiefaciliteit in Eindhoven. De locatie krijgt een capaciteit voor het produceren van voldoende inkt voor 300.000...
Algemeen / 17-05-2022
Lees meer

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 16-05-2022
(productnews)
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe...
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe natuurlijke plastic-vervanger te produceren. De reststoffen zijn afkomstig uit afvalwater. Het...
Algemeen / 16-05-2022
Lees meer

Adequaat beheer van machine-identiteiten cruciaal in digitale transformatie

(productnews)
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000...
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000 CIO’s in opdracht van Venafi. De industrie is hierop geen uitzondering. Kevin Bocek, Vice President,...
High tech / 16-05-2022
Lees meer

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 16-05-2022
(productnews)
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van...
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van componenten van elektrolysers and onderdeel van zijn Mobility Solutions-divisie. “We kunnen...
Energie / 16-05-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven