maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 11 april 2023

Aantal Nederlandse octrooiaanvragen toont sterkste stijging in jaren

Nederlandse bedrijven dienden afgelopen jaar 3,5 procent meer octrooiaanvragen in bij het Europees Octrooibureau (EOB) dan een jaar eerder. Het gaat om de sterkste groei sinds 2015 en wijkt tevens af van de Europese trend, waarbij landen uit de Europese Unie vorig jaar gemiddeld -0,5 procent minder octrooiaanvragen hebben ingediend.

Dit blijkt uit het EPO Patent Index 2022 van de EOB. Met 6.806 Europese octrooiaanvragen is Nederland de op twee na grootste aanvrager binnen de EU en is het het achtste land in de wereld als aanvrager van Europese octrooien. In totaal dienden Nederlandse partijen 6.806 Europese octrooiaanvragen in. Nederland is hiermee de op twee na grootste aanvrager binnen de EU en het achtste land wereldwijd als aanvrager van Europese octrooien.

‘Innovatiekracht blijft sterk ondanks economische teruggang’

De vraag naar octrooien is in 2022 opnieuw gegroeid. In totaal kwamen bij het EOB 193.460 aanvragen uit alle delen van de wereld binnen. Dit is een stijging is van 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De stijging wijst uit dat de innovatiekracht van bedrijven wereldwijd vorig jaar fors bleef ondanks de internationale economische teruggang, meldt de EOB.

“In 2022 was sprake van een solide en stabiele groei van het aantal octrooiaanvragen voor de ontwikkeling van duurzame technologieën en toepassingen voor de opwekking, distributie en opslag van elektriciteit”, vertelt António Campinos, voorzitter van het Europees Octrooibureau. “Deze hausse is een belangrijke aanjager van de energietransitie. Innovatieve bedrijven vervullen ook een voortrekkersrol onderweg naar een toekomst waarin de vierde industriële revolutie een steeds grotere impact heeft op verschillende economische sectoren en en zich uitbreidt naar tal van gebieden, van vervoer tot gezondheidszorg. Dit is zichtbaar in de significante groei van het aantal octrooiaanvragen op het gebied van digitale technologie en halfgeleiders.”

Organische fijnchemie, elektrische machines en computers

Nederlandse octrooiaanvragen hebben betrekking op een breed scala aan categorieën. De De drie belangrijkste categorieën waarin Nederlandse octrooiaanvragen zijn gedaan zijn medische technologie (+0,6 procent), elektrische machines, apparaten, energie (+6,9 procent) en organische fijnchemie (+19,4 procent).

Organische fijnchemie behoort ook tot de top 15 van techgebieden waarin het aantal aanvragen vorig jaar de grootste stijging doormaakten. Elektrische machines en computertechnologie (+8,5 procent) laten eveneens een sterke groei zien.

Dat geld geldt ook voor halfgeleiders (+41,8 procent). Het absolute aantal aanvragen van halfgeleiders ligt echter wel aanzienlijk lager dan in andere categorieën. overigens aanzienlijk lager dan in de andere categorieën. Nederland staat in 2022 op het gebied van halfgeleiders bij het EOB op de zevende plaats.

Philips in top 10 aanvragers

Met 1.338 octrooiaanvragen (+2,1 procent) is Royal Philips het Nederlandse bedrijf met de meeste Europese octooiaanvragen in 2022. In de gehele lijst met aanvragers staat het bedrijf op de negende plaats. Ook staat Philips op de tweede positie op de ranglijst met bedrijven met de meeste Europese octrooiaanvragen op het gebied van medische technologie. Het bedrijf staat net onder het Amerikaanse Johnson & Johnson.

Bron: Europees Octrooibureau

In de categorie computertechnologie scoort Philips eveneens hoog. Hier staat het bedrijf op positie 11 op de ranglijst van alle bedrijven wereldwijd en op nummer 7 in de categorie meettechnologie. De hoge scores illustreren volgens het EOB de innovatieactiviteiten van Philips in verschillende sectoren.

Ook Signify scoort goed

Signify is na Philips het tweede Nederlandse bedrijf met de meeste Europese octrooiaanvragen. Het bedrijf steeg in 2022 op de internationale EOB-ranglijst 2022 van de 24e naar de 22e plaats. Na LG diende Signify het op één na hoogste aantal aanvragen in de categorie elektrische machines/apparaten/energie. Ook staat het bedrijf op de vijfde plaats in de categorie ‘Overige gespecialiseerde machines’. Deze categorie omvat toepassingen als machineonderdelen voor diverse sectoren en 3D-printing.

De ranglijst van Nederlandse bedrijven die de meeste octrooien hebben aangevraagd bij het EOB omvat ook meerdere bedrijven die actief zijn in de halfgeleidersindustrie.

Noord-Brabant in in top 5 best scorende Europese regio’s

Als we inzoomen op Nederland blijkt dat vanuit de provincie Noord-Brabant relatief veel octrooiaanvragen zijn ingediend. Met 3.547 aanvragen is Noord-Brabant de Nederlandse regio met de meeste octrooiaanvragen bij het EOB. Zuid-Holland volgt met 1.255 aanvragen en Noord-Holland met 619 aanvragen.

Bron: Europees Octrooibureau

Dit betekent in de praktijk dat Noord-Brabant goed is voor meer dan de helft van alle Nederlandse aanvragen. In de Top 5 van Europese regio’s met de meeste Europese octrooiaanvragen in 2022 staat het bedrijf op de vijfde positie.

Als we kijken naar de innovatiekracht van steden op basis van het aantal octrooiaanvragen, gaat Eindhoven in Nederland aan top. In de Europese ranglijst staat Eindhoven op de derde positie. De Nederlandse stad moet München en Parijs voorlaten.

Internationale en Europese trends

De top 5 landen die de meeste octrooiaanvragen wereldwijd indienden bestaat uit de Verenigde Staten (VS), Duitsland, Japan, China en Frankrijk. Het groeiende aantal octrooiaanvragen is onder meer toe te schrijven aan China, waar het aantal aanvragen met 15,1 procent steeg. Ook de VS (+2,9 procent) en Korea (+10 procent) laten groei zien.

Bron: Europees Octrooibureau

Ook in de meeste Europese landen stijgt het aantal aanvragen. Zwitserland gaat aanleiding wat betreft het aantal aanvragen per hoofd van de bevolking, gevolgd door Zweden en Denemarken. Nederland staat op de vierde positie. Dit onderstreept volgens het EOB de sterke innovatiecapaciteit van Nederland. Duitsland is binnen de EU een uitzondering met 4,7 procent krimp van het aantal octrooiaanvragen.

Bron: Europees Octrooibureau

De cijfers van het EOB laten ook zien dat octrooiaanvragen lang niet altijd afkomstig zijn van grote bedrijven. Zo was een op de vijf aanvragen in 2022 afkomstig van een individuele uitvinder of een kleine of middelgrote organisatie met minder dan 250 werknemers. 7 procent van de aanvragen was afkomstig van universiteiten en publieke onderzoeksorganisaties.

Het rapport van het EOB is hier beschikbaar.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Michal Jarmoluk via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 16-04-2024
(productnews)
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in...
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in sommige vakgebieden is gestegen, blijft groei in andere gebieden...
Medisch & Zorg / 16-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 15-04-2024
(productnews)
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de...
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de Nederlandse bedrijven die in deze sectoren aan de slag...
Bouw & Constructie / 15-04-2024
Lees meer

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 15-04-2024
(productnews)
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt....
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt. Daarmee heeft de wereld nu toegang tot satellietbeelden die type en grootte van...
High tech / 15-04-2024
Lees meer

Nieuwe technologieën om ijsvorming tijdens vluchten te detecteren

(productnews)
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering....
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering. IJsvorming als gevolg van supergekoelde grote druppels (Supercooled Large Droplets, SLD) kan zich vormen op...
Algemeen / 15-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven