maart 2022 - Jaarbeurs
Agro & Food / 19 februari 2018

Rode paprika’s telen met warmte van huisvuil

Rode paprika’s telen met warmte van huisvuil
De rode paprika’s in de kassen van NH Paprika in Heerhugowaard groeien straks met warmte van de naburige huisvuilcentrale in Alkmaar. De paprikateler is het eerste bedrijf in glastuinbouwgebied Alton dat eind dit jaar gebruik gaat maken van deze duurzame energie. Beide partijen ondertekenden onlangs een overeenkomst voor aansluiting op het warmtenet van de huisvuilcentrale.

“Het is voor mijn bedrijf belangrijk om gebruik te gaan maken van duurzame warmte en te kunnen telen tegen een redelijke kostprijs. Met de aansluiting op het warmtenet wordt dat gerealiseerd”, stelt teler Marcel Numan van NH Paprika. De aansluiting van de twee locaties van paprikakwekerij NH Paprika betekent volgens HVC-directeur Arjan ten Elshof een forse stap naar verduurzaming. Dit is jaarlijks gelijk aan het plaatsen van 60.000 zonnepanelen op het dak en vergelijkbaar met het jaarverbruik van circa 4000 woningen.
Teeltbedrijf NH Paprika is met 11 hectare paprika’s en 5 miljoen kuub gas per jaar de grootste gasgebruiker in het Noord-Hollandse Alton gebied. De huisvuilcentrale investeert op basis van de overeenkomst in het verbinden van het bestaande warmtenet met glastuinbouwgebied Alton. Eind dit jaar moet een traject van 8,5 kilometer voor het warmtenet van huisvuilcentrale HVC verbonden zijn met de glastuinbouwlocatie.

De telers in het gebied rond Heerhugowaard kunnen daarmee in de komende jaren hun kassen duurzaam verwarmen. Dit is een belangrijke stap in het waarmaken van de ambitie van de ondernemers om in 2030 voor de teelt geen gebruik meer van fossiele brandstoffen te maken. 
De geleverde groene warmte via het warmtenet levert volgens wethouder Monique Stam een verduurzaming op voor de hele gemeente Heerhugowaard. Naast de glastuinbouw kunnen ook woningen, kantoren, bedrijfspanden en andere voorzieningen de komende jaren op het warmtenet worden aangesloten. De gemeenteraad heeft zich eind vorig jaar gecommitteerd om de komende tien jaar tenminste 2500 woningen aan te sluiten op het warmtenet.  

Alton naar duurzaam en kringlooptuinbouw

Het warmtenet is er gekomen dankzij de brede samenwerking tussen overheden en bedrijfsleven die de handen ineen hebben geslagen voor het verduurzamen van de glastuinbouw in het Alton-gebied, stelt gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN.
Ontwikkelingsbedrijf NHN werkt als onafhankelijke gebiedscoördinator nu sinds vijf jaar aan het toekomstbestendig maken van het Alton gebied. Dit gebeurt samen met de ondernemers, provincie Noord-Holland, gemeente Heerhugowaard en Koggenland, Rabobank, HVC, Stivas, RVO en LTO.
 “De toekomst van dit kassengebied zag er in de crisis van 2008 nog slecht uit, maar Alton is nu op weg een voorbeeld voor verduurzaming en kringloop tuinbouw te worden. De aanleg van het warmtenet is de grote doorbraak om het gebied toekomstbestendig te maken. Het perspectief op de komst van het warmtenet maakte al dat bedrijven meer geïnteresseerd zijn te investeren en ondernemers uit het buitengebied hierheen willen verplaatsen”.
Enkele jaren geleden vestigde Gootjes Allplant zich in Alton, vorig jaar volgde Verver Export. Daarnaast zijn er nog vier bedrijven uit het buitengebied die naar Alton willen verplaatsen. Het bedrijf Amigo Plant heeft hiervoor vorig jaar een kavel van 10 hectare in Alton gekocht, aldus Vlaming. 

Alton is de oudste van de drie glasconcentratiegebieden in Noord-Holland Noord. Samen met Het Grootslag bij Andijk en Enkhuizen en Agriport A7 in Middenmeer waar glastuinbouwbedrijven met gemiddeld 60 hectare kassen ondernemen, zorgen de drie locaties voor grootschalige productie van tuinbouwproducten. Daarvan is een belangrijk aandeel voor export bestemd.
 

                          

Deel dit artikel

Meer nieuws

300.000 subsidie voor Meer met Minder in de Maakindustrie

300.000 subsidie voor Meer met Minder in de Maakindustrie

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 22-10-2024
(productnews)
Een subsidieaanvraag voor het onderzoeksproject ‘Meer met Minder in de Maakindustrie’ is goedgekeurd door het...
Een subsidieaanvraag voor het onderzoeksproject ‘Meer met Minder in de Maakindustrie’ is goedgekeurd door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Het gaat om een RAAK MKB subsidie. Hiermee kan het...
Algemeen / 22-10-2024
Lees meer

Additive manufacturing kan lucht- en ruimtevaart groener maken

(productnews)
De doelstellingen van de Europese Commissie zijn ambitieus: de ReFuelEU luchtvaartverordening bepaalt dat de CO₂-uitstoot...
De doelstellingen van de Europese Commissie zijn ambitieus: de ReFuelEU luchtvaartverordening bepaalt dat de CO₂-uitstoot van de luchtvaart tegen 2050 met 60 procent moet zijn verminderd ten opzichte van 1990....
Energie / 21-10-2024
Lees meer

HUPICO brengt AMR’s van wheel.me in Benelux op de markt

HUPICO brengt AMR’s van wheel.me in Benelux op de markt

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 21-10-2024
(productnews)
HUPICO brengt de autonome mobiele robots (AMR’s) van wheel.me op de markt in de Benelux en Frankrijk. De AMR’s...
HUPICO brengt de autonome mobiele robots (AMR’s) van wheel.me op de markt in de Benelux en Frankrijk. De AMR’s maken van bestaande karren en rekken slimme voertuigen, die zelfstandig hun...
High tech / 21-10-2024
Lees meer

Kabinet tekent intentieverklaringen met twee bedrijven voor CO2-reductie

(productnews)
Minister van Klimaat en Groene Groei Hermans en staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu tekenden eind vorige...
Minister van Klimaat en Groene Groei Hermans en staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu tekenden eind vorige week samen met provincies en twee bedrijven intentieverklaringen voor het sneller terugdringen...
Algemeen / 15-10-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven