maart 2022 - Jaarbeurs
Agro & Food / 07 mei 2018

Oud brood eindigt steeds vaker in bierglas

Oud brood eindigt steeds vaker in het bierglas. Een van de laatste ‘’oudbroodbieren’’ is dat van Kaapse Brouwers en Jordy’s Bakery. Ze laten de Kaapse Jordy vanaf 19 mei proeven op het 4th Anniversary Beer Festival dat de Kaapse Brouwers dan in de Fenix Food Factory in Rotterdam organiseren.

 

  •  
  1.  

Het nieuwste oudbroodbier komt voort uit de samenwerking van ambachtelijk bakker Jordy Klootwijk en bierbrouwerij Kaapse Brouwers. Beide ondernemers zijn actief in de Rotterdamse foodhal op de Kaap, Katendrecht.  Voor de Kaapse Jordy gebruikten de brouwers in plaats van een derde van het basismout het niet verkochte zuurdesembrood van Jordy’s Bakery. Dat leverde een prima Strong Saison op met 8 procent alcohol, een echt Rotterdams biertje, maar de samenwerking is vooral een goede bijdrage om het verspillen van voedsel te verminderen. De Kaapse Brouwers gebruikten voor 5000 liter bier zo’n 270 kilo oud brood.  Van bakkerij naar brouwerij De brouwers op Katendrecht zorgen ervoor dat overgebleven brood van bakker Jordy niet in de vuilniscontainer belandt, maar in hun brouwproces terecht komt. Dat doen ook verschillende andere ondernemers elders in het land. Zo is Plus-supermarktondernemer Jeroen Bruggers in Winterswijk een samenwerking gestart om met de lokale bierbrouwerij Wentersch een nieuw bier te ontwikkelen. Bruggers werkt hiervoor samen in een pilot met de Stichting Super Supermarkt en Wageningen University & Research (WUR).Het brood dat overblijft in zijn twee supermarkten en op de verkooppunten van zijn bakkerij gaat voor een deel al naar de Voedselbank. Het andere overblijvende brood gaat naar Wentersch waar het een deel van het mout vervangt dat wordt gebruikt voor het brouwen van het bier. De brouwerij geeft ook weer een ingrediënt uit het proces terug naar de bakker: van bierbostel – een eiwitrijk product dat overblijft na het weken van graan voor wort – bakt bakkerij Schreuder in Eibergen bierbostelbrood. De klant koopt hiermee een lokaal product met een verhaal en uit een gesloten keten, een voorbeeld van circulaire economie. Voor het brouwen van bier is een flinke hoeveelheid oud brood nodig; met 125 tot 150 kilo brood kan ongeveer1000 liter bier worden brouwen. En het is waar: in een glas bier is ongeveer een sneetje brood verwerkt.Ook in andere projectenDe Kaapse Jordy en het Achterhoekse bier zijn niet de enige projecten waarin gered brood tot bier wordt. Enkele andere voorbeelden van mooie co-creaties: brouwerij De Monnik in Monnickendam geeft met Sneetjesbier – vernoemd naar voormalig plaatselijk café De Drie Sneetjes – het overgebleven brood van lokale bakker Gutter een nieuwe kans. Beeblue in Amsterdam, dat samen met de brouwers van Branie Bier uit toast en brood het Toost bier ontwikkelde, gaat nog een stap verder in het verwerken van reststromen. Het ondernemerscollectief onderzoekt of er met bostel, brood en mout mogelijkheden zijn in productontwikkeling van granola, koekjes en bitterballen. Het Bammetjes bier, dat restaurant Instock vorig jaar lanceerde, wordt bij brouwerij Troost gebrouwen van overgebleven brood uit supermarkten. Het bier is een van de producten van het platform Verspilling is verrukkelijk en staat sinds kort in een speciaal verspillingschap met producten van gered eten bij de Jumbo supermarkt in Wageningen.

Ook de gerechten op de menukaart van restaurant Instock bestaan uit restproducten uit de supermarkt. De restaurants van Instock in Amsterdam, Den Haag en Utrecht serveren tevens Pieper Bier, gemaakt met aardappels, en net als Bammetjes bier te koop bij Albert Heijn.

Brood in top 5 meest verspild

Brood staat na zuivel op nummer twee in de top vijf van meest verspilde producten. We gooien in Nederland jaarlijks zo’n 120 miljoen kilo brood weg, dagelijks een berg van 435.000 stuks. We consumeren gemiddeld 60 kilo brood per jaar waarvan 20 procent wordt verspild, terwijl de gemiddelde bakker iedere dag zo’n 10 à 15 procent van het gebakken brood moet weggooien. Een aanzienlijke reststroom om duurzaam te verwerken.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Meer nieuws

AI-model voorspelt operatieplanning in Diakonessenhuis

AI-model voorspelt operatieplanning in Diakonessenhuis

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 05-11-2024
(productnews)
Het Diakonessenhuis zet een AI-model in voor het nauwkeuriger voorspellen van de operatieplanning. Het model voorspelt de...
Het Diakonessenhuis zet een AI-model in voor het nauwkeuriger voorspellen van de operatieplanning. Het model voorspelt de duur van operaties, met als doel het optimaliseren van de benutting van de...
Medisch & Zorg / 05-11-2024
Lees meer

AddUp werkt aan 3D-printer voor omvangrijke metalen onderdelen

AddUp werkt aan 3D-printer voor omvangrijke metalen onderdelen

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 05-11-2024
(productnews)
AddUp introduceert een nieuwe 3D-printer, gericht op de productie van grote metalen onderdelen met afmetingen tot 1,5 m x...
AddUp introduceert een nieuwe 3D-printer, gericht op de productie van grote metalen onderdelen met afmetingen tot 1,5 m x 1,5 m x 2 m. Het project, dat MASSIF (Metal Additive...
High tech / 05-11-2024
Lees meer

Problemen in de toeleveringsketen houden aan voor Nederlandse bedrijven

(productnews)
Hoge energiekosten, dalende economische prognoses en de moeilijke situatie op de wereldmarkt hebben het discours de...
Hoge energiekosten, dalende economische prognoses en de moeilijke situatie op de wereldmarkt hebben het discours de afgelopen maanden gekenmerkt. Congestie in de toeleveringsketen is geen belangrijk onderwerp geweest. Is de...
Algemeen / 04-11-2024
Lees meer

Opvallende boerderij combineert groene daken en charme

Opvallende boerderij combineert groene daken en charme

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 30-10-2024
(productnews)
In een landelijk gebied in Polen heeft de studio Mobius Architekci een indrukwekkend architectonisch ontwerp gemaakt dat de...
In een landelijk gebied in Polen heeft de studio Mobius Architekci een indrukwekkend architectonisch ontwerp gemaakt dat de traditionele schoonheid van een boerderij naadloos laat samensmelten met gedurfd, modern minimalisme....
Bouw & Constructie / 30-10-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven