maart 2022 - Jaarbeurs
Agro & Food / 10 augustus 2017

Nederlandse agrarische sector loopt voorop met circulariteit

De Nederlandse agrarische sector scoort goed als het gaat om circulariteit. Onze agro heeft zelfs de laagste ecologische voetafdruk ter wereld. Dat blijkt uit een nieuwe Insights publicatie van ABN AMRO.

In het rapport ‘Alles van waarde – circulariteit door sectoren heen’ valt op te maken dat rentmeesterschap en circulariteit bij de agrarische sector in de genen zit. Dit omdat boeren en tuinders zuinig zijn op hun meest kostbare bezit: hun grond.

Smart Farming

De agrarische productie in Nederland maakt al jaren gebruik van rest- en afvalstromen en de CO2-uitstoot wordt sterk verlaagd door de inzet van biomassa. Ook scoort Nederland hoog wat betreft het tegengaan van voedselverspilling. De agrarische sector loopt hierbij voorop met de inzet van de laatste technologie op het gebied van Smart Farming, zoals sensoren, data-analyse of het gebruik van akkerkaarten via drones of satellietbeelden.

“Nog altijd is deze sector in belangrijke mate circulair. Restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie zijn nog steeds het belangrijkste ingrediënt in de diervoederindustrie, die hierdoor een schat aan kennis heeft over honderden restproducten. Ook plantenresten worden gebruikt, bijvoorbeeld als grondstof voor bouwmaterialen, textiel, karton, chemicaliën en kunststoffen.”

Duurzame energie

De belangrijkste zaken voor boeren en tuinders zijn enerzijds gezond en vruchtbaar land en anderzijds schoon en goed beheersbaar water. De bodem moet namelijk generaties lang meegaan. Met windmolens, zonnepanelen, mestvergisting of aardwarmte dragen agrarisch ondernemers een belangrijk steentje bij aan de productie van duurzame energie in ons land. “Sterker”, zo stelt ABN AMRO, “boeren en tuinders zijn betrokken bij 42 procent van onze hernieuwbare energie, terwijl ze zelf maar 4,9 procent van alle energie gebruiken. En de tuinbouw gebruikt zelfs afval-CO2 als groeistof voor planten.”

Laagste milieu-impact wereldwijd

Nederland doet het wereldwijd gezien erg goed. Onze producten blijken de laagste milieu-impact te hebben, zowel per kilo product als per voedingswaarde. Daarbij is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2015 gedaald tot minder dan de helft vergeleken met het niveau van de jaren tachtig. Tegelijkertijd nam de impact van dit soort middelen op de natuur fors af, terwijl de productie per hectare steeg.
“Boerders en tuinders zijn intrinsiek gemotiveerd om efficiënt en zorgvuldig te produceren. Weinig andere landen produceren zo efficiënt als wij. Nederlandse bedrijven in de agri-business (genetica, productiesystemen, veevoeding en kennis) zijn over de hele wereld actief. Veel opkomende landen beschouwen ons dan ook als gidsland.”

ABN AMRO stelt dat er een aantal circulaire verdienmodellen in de agrarische sector zijn. “Door restproducten te gebruiken en verspilling te beperken, kunnen ondernemers hun kosten verlagen en opbrengsten verhogen – met minder milieu-impact. Deze kringlopen kunnen op individuele bedrijven worden gesloten. Maar als ondernemingen binnen én buiten de sector samenwerken, geeft dat een extra impuls.” Zo gaat de agrarische sector bijvoorbeeld goed samen met de textiel- en petrochemische industrie.

Drones

Smart Farming, dat eerder in dit artikel al even aangestipt werd en ook wel precisielandbouw wordt genoemd, raakt steeds verder in ontwikkeling. Er worden onder meer drones ingezet om het land van boeren en tuinders nauwkeuriger in kaart te brengen. Onder meer de ESA lanceerde onlangs nieuwe hyperspectrale camera’s op drones die details kunnen waarnemen van amper 4 tot 5 centimeter groot. Hier lees je volgende week meer over op Maakindustrie.nl.

 

Door: Kelly Bakker

Bron: ABN AMRO Insights

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven