maart 2022 - Jaarbeurs
Agro & Food / 01 augustus 2017

Nederland werkt aan boerderij van de toekomst

Gaat de boerderij van de toekomst de honger uit de wereld helpen? Het is een vraag waar op verschillende plekken in Nederland over na wordt gedacht. Ook vanuit de politiek worden boeren geholpen om zoveel mogelijk uit hun oogst te halen.

Staatssecretaris Van Dam kondigde onlangs aan 1,4 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanschaf van satellietdata die boeren kunnen gebruiken om duurzamer en efficiënter te produceren. “Deze data geven gedetailleerde informatie over onder meer de bodem, de atmosfeer en de ontwikkeling van gewassen. Gespecialiseerde bedrijven zetten de data om in gericht irrigatie-, bemestings-  en bespuitingsadvies voor boeren. De satellietdata worden als open-data online aangeboden en kunnen door iedereen vrij gebruikt worden.”

Data uitlezen

De data zijn afkomstig van zogeheten aardobservatie-satellieten die op een afstand van 500 tot 900 kilometer in een baan om de aarde cirkelen. Met hoogwaardige meet- en opnameapparatuur verzamelen zij unieke informatie over de bodemkwaliteit, vochtgehalte, temperatuur en de atmosfeer. Ook kan de ontwikkeling van de biomassa en het stikstof- en zetmeelgehalte in het gewas worden geanalyseerd. Daarnaast verzamelen de satellieten informatie over bijvoorbeeld de ontwikkeling van waterkwaliteit, bosbouw en natuur. De satellietdata is al dit aankomende groeiseizoen beschikbaar via satellietdataportaal.nl.

data

Het uitlezen van de data uit de satellieten, een ingewikkeld proces, zal voorlopig nog door kennisinstellingen en gespecialiseerde bedrijven gedaan worden. Zij vertalen dit dan naar bruikbare informatie voor de boe.  

City Farm

Wat Van Dam met de investering onder meer wil bereiken, is dat Nederland voorop blijft lopen als het gaat om tuin- en landbouw. Ook op andere locaties wordt nagedacht over de boerderij van de toekomst, waarbij de focus moet liggen op precisielandbouw, big data en autonome machines. Zo wordt in Dronten gewerkt aan een ‘City Farm’-concept: een slafabriek waar in licht- en luchtdichte klimaatkamers bladgroente verticaal wordt gekweekt. De kroppen sla, bestemd voor de maaltijdsalades van De Staay, worden geteeld onder speciale LED-lampen van Philips. In andere eigen testlocaties test Philips met twee stellingen van achtverdiepingen 24 verschillende lichtrecepten. Samen met de CO2, de temperatuur en de verschillende substraatkeuzes moet dat leiden tot het meest ideale groeirecept, onder andere voor de sla van De Staay. 

Autonome machines 

Daarnaast wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van autonome landbouwmachines. Trekkers met een gps-toepassing zijn door veel boeren al omarmd, maar het gebruik van volledig autonome machines is nog even een stap verder. Er is er overigens al wel een: Steverink Techniek ontwikkelde een volledig autonome aardappelrooimachine. In Raalte werkt mechanisatiebedrijf Veenhuis aan een prototype van een autonome mesttank. Deze haalt de mest uit een container, rijdt over het land en dient het doe aan de bodem. Dit gebeurt allemaal met sensoren die ter plekke meten hoeveel fosfor, kalium en stikstof er in de mest zit. 

Al met al moeten nieuwe, efficiëntere vormen van landbouw niet alleen zorgen voor een betere economie, maar ook de wereldwijde voedselcrisis aanpakken. 
“Als we niets doen, hebben we dan ongeveer drie keer het aardoppervlak nodig om aan de vraag naar voedsel voor negen miljard mensen te kunnen voldoen”, stelde dr.ir. Corné Kocks van het lectoraat Precisielandbouw van Aeres, de agrarische hogeschool in Dronten waar veel onderzoek plaatsvindt, onlangs.
Nederland loopt in elk geval voorop. Zo hebben 17 landen interesse getoond in het onderzoek naar city farming in Dronten.  

> Bekijk ook het filmpje op YouTube

Binnenkort lees je op Maakindustrie.nl een interview met een boer die zich precisielandbouw al helemaal eigen heeft gemaakt. 
 

Bronnen: YouTube/Philips en www.satellietbeeld.nl

Door: Kelly Bakker

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven