maart 2022 - Jaarbeurs
Agro & Food / 07 februari 2022

Industriële 3D-printerfabrikant innoveert met 3D-foodprinters

FELIXprinters uit IJsselstein legt zich al vanaf 2011 toe op de ontwikkeling en productie van 3D-printers. Het heeft nu ook een serie 3D-foodprinters op de markt gebracht. De foodprinters kunnen gerechten en voedingsmiddelen zoals pasta’s, chocolade, puree, vetten of soja in een breed scala van vormen bereiden. Een foodprinter kan daarnaast de efficiency in de keuken verbeteren. De printer doet zelfstandig zijn werk. Koks kunnen zich met andere werkzaamheden bezighouden.

Een product of een gerecht laag voor laag opbouwen biedt in de voedingsmiddelenindustrie en de (groot)keuken vele nieuwe mogelijkheden. Normaal gesproken worden lastige en complexe vormen gemaakt met behulp van (bak)vormen of kant-en-klare platte vormen die op elkaar gestapeld worden. Met 3D-printen is een uitgebreid scala van vormen en structuren mogelijk. Hierdoor krijgt de voedselbereiding er een spectaculaire, nieuwe manier van werken bij . Door het printen van bijvoorbeeld namen, logo’s en pictogrammen kan een gerecht ook een persoonlijke tintje krijgen.

Productiviteit verhogen met 3D-foodprinters

Behalve een grote creatieve vrijheid kan 3D-printing de productiviteit en de efficiency bij de voedselbereiding verhogen. De foodprinter werkt helemaal zelfstandig op basis van het ingevoerde 3D-ontwerp, waarna de bereider zich met andere taken kan bezighouden. Foodprinting kan daarnaast een bijdrage leveren aan vermindering van de hoeveel voedselafval. Resten van eten of voedingsmiddelen kunnen gemakkelijk worden verwerkt in de pasta’s, die als 3D-printmateriaal worden gebruikt. De 3D-foodprinter zet ze vervolgens weer om in smakelijke en visueel aantrekkelijke producten.

De keuze van eetbare materialen

Het ligt voor de hand dat niet alle voedingsmiddelen geschikt zijn voor 3D-printing. De volgende factoren spelen een rol bij de keuze van het materiaal: viscositeit, textuur, de nozzle van de foodprinter, smaakcombinaties en de samenstelling van het eindproduct.

Viscositeit

De viscositeit van het materiaal is de belangrijkste factor. De pasta moet zodanig zacht zijn dat hij gemakkelijk door de printnozzle kan worden geduwd. De pasta mag niet te snel stijf of hard worden, waardoor de nozzle verstopt raakt,. Hij mag daarnaast ook weer niet te vloeibaar zijn, omdat de structuur dan niet stevig en vormvast genoeg wordt. Sommige pasta’s – zoals deeg – kunnen in vloeibare vorm worden geprint om ze daarna te laten harden, in te vriezen, te koken of te bakken. De ideale viscositeit ligt tussen de 50 en 1.000 Pascalseconde (Pa.s).

Textuur

Ook de textuur is van belang. Een zachte en gladde substantie is beter en nauwkeuriger te verwerken dan een puree met grove deeltjes. De doorsnee van de nozzle speelt daarbij uiteraard ook een rol. De combinatie van twee pasta’s met verschillende textuur in één product kan ook een verrassend product opleveren. Bijvoorbeeld bij de simulatie van vlees wordt deze techniek gebruikt om de smaak en textuur realistisch na te bootsen.

Materialen

Over het algemeen zijn materialen als groente- en fruitpuree, vetten zoals boter, chocolade, advocado, suikerproducten zoals marsepein, soja, zeewier en algen, (pasta)deeg, eiwit en gelatine goed bruikbaar voor 3D-foodprinting.

Drie modellen

FELIXprinters levert drie typen 3D-foodprinters. De Single Food 3D Printer heeft één printkop. Hiermee is het printen van de pasta in elke gewenste vorm en tot een hoogte van maximaal 17 centimeter mogelijk. De Switch Food 3D Printer heeft twee printkoppen. De gebruiker kan deze vullen met twee verschillende soorten pasta. Het wisselen van de printkoppen is in enkele seconden mogelijk. De Twin Food 3D Printer heeft eveneens twee printkoppen. Deze zijn in een vaste positie gemonteerd. Ze printen gelijktijdig waardoor de printcapaciteit verdubbelt.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 16-04-2024
(productnews)
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in...
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in sommige vakgebieden is gestegen, blijft groei in andere gebieden...
Medisch & Zorg / 16-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 15-04-2024
(productnews)
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de...
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de Nederlandse bedrijven die in deze sectoren aan de slag...
Bouw & Constructie / 15-04-2024
Lees meer

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 15-04-2024
(productnews)
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt....
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt. Daarmee heeft de wereld nu toegang tot satellietbeelden die type en grootte van...
High tech / 15-04-2024
Lees meer

Nieuwe technologieën om ijsvorming tijdens vluchten te detecteren

(productnews)
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering....
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering. IJsvorming als gevolg van supergekoelde grote druppels (Supercooled Large Droplets, SLD) kan zich vormen op...
Algemeen / 15-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven