maart 2022 - Jaarbeurs
Agro & Food / 04 mei 2018

Groothandelsmarkt Rotterdam verandert in food hotspot

Binnenkort opent de eerste productiekeuken van de Groothandelsmarkt in Rotterdam. Het is de eerste fase in een ingrijpende herontwikkeling van de karakteristieke centrale handelsmarkt in de havenstad.

Start ups in foodproductie, cateraars, maar ook bedrijven in logistiek en e-commerce en toeleveranciers krijgen in de Spaanse Polder een plek om hun producten, beleving en diensten aan te bieden. De Groothandelsmarkt als nieuwe internationale food hotspot.

Urban Industrial (UI), dat de Groothandelsmarkt nu bijna anderhalf jaar geleden overnam van de gemeente Rotterdam, gaat van de locatie een eigentijdse multifunctionele food hub maken. Ondernemers kunnen er ruime aandacht geven aan productie, producten, beleving, e commerce, logistieke diensten en educatie. Ook samenwerken tussen gevestigde bedrijven en start ups moet hier ruim baan krijgen. UI zoekt daarnaast de samenwerking met gemeenten en overheidsinstellingen. “Een echte food hub dus, waarin er niet alleen sprake is van doosjes schuiven, maar van echte waardetoevoeging en kruisbestuiving’, aldus business developer Robert van ’t Blik van UI over de herontwikkeling op Rotterdam Food Cluster.

Nieuwe productiekeuken

De nieuwe productiekeuken die deze maand van start gaat, heeft capaciteit voor ongeveer tien voedselproducenten uit de regio, van innovatieve start ups tot gevestigde bedrijven. “We willen hier graag de samenwerking opzoeken met kleine en grote ondernemers, maar ook met gemeenten en overheidsinstellingen’, vertelt Robert van ’t Blik. De werkruimte met werkbanken, oven en gasfornuis, koel- en vriescel, spoelkeuken en droogopslag gaat samen met een horecagelegenheid en ontmoetingsruimte deel uitmaken van een food lab, een proefstation dat wordt ingericht op learning bij doing.

Van ’t Blik: “Dit food lab wordt een proefstation van hoe het werkt. De lessen die we hieruit trekken, kunnen we vervolgens vertalen naar het grotere concept”. De herontwikkeling vindt plaats in drie fasen waarbij iedere fase nieuwe inzichten geeft die in de uitbreiding worden meegenomen. Leren door te doen dus.

Wanneer het food lab goed blijkt te werken volgt er uitbreiding met nog eens ongeveer 1500 vierkante meter productieruimte. In deze tweede fase ontstaat dan in de tweede helft van het volgend jaar in totaal zo’n 5000 vierkante meter bedrijfsruimte aan de overzijde van de huidige Groothandelsmarkt. Op dit moment wordt het slopen en nieuw bouwen voor deze fase voorbereid.

‘’Met het nieuwe gebouw willen we verder werken aan het multifunctionele karakter van een nieuwe food hub met ook aandacht voor consumentenactiviteiten, beleving en de nieuwe uitstraling’’, vertelt Van ’t Blik.

In fase drie worden alle bestaande loodsen op de Groothandelsmarkt – in totaal circa 50.000 vierkante meter – gefaseerd vervangen door nieuwbouw.

Etnische markt groeit

De rond vijftig foodondernemers die nu op de Groothandelsmarkt zijn gevestigd brengen een uniek en gevarieerd aanbod. De groothandels in groenten en fruit en bloemen en planten zullen verder worden uitgebreid. Om het internationale karakter te behouden overweegt Robert van ’t Blik om meer groothandels in etnisch assortiment te trekken. ‘’Denk aan droogwaren van over de hele wereld zoals sauzen, currypasta’s, noedels, rijst etcetera. Eventueel met aanvulling van vlees dat halal, biologisch en/of van locale afkomst is’’.

Op de handelsmarkt waar de handel van oudsher is gericht op groente en fruit, groeit het etnische marktaandeel de laatste jaren sterk. Deze bedrijven leveren hun producten aan reguliere volksmarkten, etnische supermarkten en horeca. “Het gecombineerde assortiment van onze groothandels is uniek en creëert een one-stop-shop voor diverse klanten. Velen daarvan komen uit de regio, maar vanwege het brede aanbod, de centrale ligging en makkelijke bereikbaarheid in de Spaanse Polder trekt de Groothandelsmarkt klanten aan vanuit het hele land”, aldus de business developer. Naast groente en fruit heeft de Groothandelsmarkt Turkse, Marokkaanse, Caribische en Aziatische groothandels. Dat wordt in de toekomst verder aangevuld met onder andere een gespecialiseerd Japans, Koreaans, Chinees en Oost-Europees aanbod.

Focus op e-food triangel

Vernieuwend in de herontwikkeling is de focus op de zogenaamde ‘e-food triangle’. Die bestaat enerzijds uit het bouwen van productieruimtes waar foodondernemers basisproducten kunnen verwerken naar eindproducten. Hier ligt een grote potentie door de veranderende behoeften van eindconsumenten. “We zien steeds meer aandacht voor ambacht, catering, buiten de deur en op bestelling eten. In onze productieruimtes kunnen cateraars, food startups en gevestigde bedrijven aan de slag om producten te maken die in die behoeften voorzien”.

De Groothandelsmarkt richt zich daarnaast op e-commerce door bedrijven en oplossingen zoals de Buurtboer, Marley Spoon of Rechtstreex. Die kunnen hier hun kantoor of distributiecentrum vestigen.

Het derde belangrijke onderdeel is last-mile logistics, het vervoeren van producten naar retail en eindconsument. Daarvoor is de Groothandelsmarkt in gesprek met meerdere partijen die zich willen aansluiten.

E-food triangel en groothandel: sterke combi

De e-food triangle en groothandelsactiviteiten vormen een sterke combi. Producten van de groothandels worden verwerkt tot eindproducten in de productieruimtes. Deze worden op hun beurt verkocht door middel van e-commerce toepassingen en vervoerd door de logistieke partijen. Zo wordt de hele keten versterkt en de afstanden letterlijk verkort, hetgeen leidt tot tijdswinst en efficiënter transport.

Verbinden met educatie en beleving

Educatie moet straks alle faciliteiten op de Groothandelsmarkt verbinden. Daarom worden praktijkgerichte opleidingen aangetrokken voor alles rondom food en logistiek. “Er is een enorm potentieel in werkgelegenheid binnen deze sector, maar mensen kennen het vaak niet en er is een grote mismatch tussen vraag en aanbod”’, ziet Robert van ’t Blik. De Groothandelsmarkt wil ondersteunen om jonge talenten op een andere manier op te leiden. Studenten kunnen er allround het hele proces leren: van de werking van een productiekeuken tot handel en logistiek.

 

Deel dit artikel

Meer nieuws

300.000 subsidie voor Meer met Minder in de Maakindustrie

300.000 subsidie voor Meer met Minder in de Maakindustrie

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 22-10-2024
(productnews)
Een subsidieaanvraag voor het onderzoeksproject ‘Meer met Minder in de Maakindustrie’ is goedgekeurd door het...
Een subsidieaanvraag voor het onderzoeksproject ‘Meer met Minder in de Maakindustrie’ is goedgekeurd door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Het gaat om een RAAK MKB subsidie. Hiermee kan het...
Algemeen / 22-10-2024
Lees meer

Additive manufacturing kan lucht- en ruimtevaart groener maken

(productnews)
De doelstellingen van de Europese Commissie zijn ambitieus: de ReFuelEU luchtvaartverordening bepaalt dat de CO₂-uitstoot...
De doelstellingen van de Europese Commissie zijn ambitieus: de ReFuelEU luchtvaartverordening bepaalt dat de CO₂-uitstoot van de luchtvaart tegen 2050 met 60 procent moet zijn verminderd ten opzichte van 1990....
Energie / 21-10-2024
Lees meer

HUPICO brengt AMR’s van wheel.me in Benelux op de markt

HUPICO brengt AMR’s van wheel.me in Benelux op de markt

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 21-10-2024
(productnews)
HUPICO brengt de autonome mobiele robots (AMR’s) van wheel.me op de markt in de Benelux en Frankrijk. De AMR’s...
HUPICO brengt de autonome mobiele robots (AMR’s) van wheel.me op de markt in de Benelux en Frankrijk. De AMR’s maken van bestaande karren en rekken slimme voertuigen, die zelfstandig hun...
High tech / 21-10-2024
Lees meer

Kabinet tekent intentieverklaringen met twee bedrijven voor CO2-reductie

(productnews)
Minister van Klimaat en Groene Groei Hermans en staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu tekenden eind vorige...
Minister van Klimaat en Groene Groei Hermans en staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu tekenden eind vorige week samen met provincies en twee bedrijven intentieverklaringen voor het sneller terugdringen...
Algemeen / 15-10-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven