De Belgische distributeur Agri Technology is ervan overtuigd: AiroFresh® is de ‘change maker’ in bewaartechnologieën voor voedsel en het zuiveren van de leefomgeving. Het apparaat onderdrukt de aanwezigheid van ethyleen of schimmels, bacteriën en virussen om zodoende o.a. voedselverspilling tegengaan. Het nog redelijk onbekende systeem is gebaseerd op een door NASA ontwikkeld luchtzuiveringssysteem.
“De AGF-sector in Nederland is misschien nog niet zo bekend met het systeem, maar NASA gebruikt het al heel lang voor het zuiveren van lucht in onder andere onderzeeërs en space shuttles”, aldus Roger Van Engelgem van Agri Technology. Het Australische bedrijf CRT Tech Pty Ltd kocht de technologie van NASA over. CRT Tech Australia heeft door de AiroFresh® technology verder ontwikkeld en gepatenteerd.
Inmiddels is AiroFresh® verder verfijnd waardoor het in staat is om in de lucht en waterdamp aanwezige organische bestanddelen onschadelijk te maken. “Niet alleen ethyleen maar ook de VOC’s zoals schimmels, fungi, bacteriën en virussen worden vernietigd door de AiroFresh®. Daardoor is het mogelijk om vis, vlees, fruit en zuivelproducten in één ruimte te plaatsen zonder dat er cross-contaminatie plaatsvindt.” AiroFresh® wordt al naar tevredenheid gebruikt door verschillende fruittelers in Australië. Het systeem is in Australië biologisch gecertificeerd door NASAA (niet te verwarren met de ruimte-specialist). Anders dan bij vormen van chemische luchtzuivering zijn er dus totaal geen schadelijke risico’s voor de mens.
Volgens Van Engelgem is het hele post-harvest beheer beter te optimaliseren door gebruik van AiroFresh®. Ook blijven kwaliteit en smaak beter behouden. “Je kunt fruit nog zo goed keuren als je wilt, er kan altijd wel een steeltje in het fruit zijn gekomen waardoor het in het verdere bewaarproces gevoeliger wordt voor rotting. AiroFresh® doodt ook de schimmel op de vrucht en voorkomt het vormen van ‘nesten’ rotte vruchten in de pallox. In tegenstelling tot de gebruikte ethyleen blockers remt de AiroFresh® de rijping m.a.w. de smaakontwikkeling niet af.
De AiroFresh® is een roestvrij stalen tube . Daarin zit een ventilator die door de buis lucht aanzuigt. Ook zit er een speciale UVC-lamp bestaande uit vier verschillende secties waardoor de reikwijdte van het dodingsmechanisme zo breed mogelijk is. De binnenkant van de tube bestaat uit een specifieke coating van onder meer titanium dat de lucht intensief zuivert.
De AiroFresh®1000 (110*18cm – 9kg – verbruik 0.85Amps) unit heeft een volume behandelingscapaciteit van 250m³ opslagruimte. De output van de unit is 120m³/uur. Voor zacht fruit zoals bessen is 1 unit voor 150m³ opslagruimte aan te raden. Dit gezien de korte opslagtijd (minstens 5-6 uren) De AiroFresh®4000 (29kg) verplaatst 480m³/uur en is goed om 1000m³ opslagruimte te behandelen. AiroFresh® is breed inzetbaar: het kan worden gebruikt van teelt tot de verbruiker. Zo heeft een Australische supermarktketen de AiroFresh®1000 boven de afdeling verse vis geplaatst om de ‘visgeur’ te verwijderen. Bij kaasmakers waar zowel witte als blauwe schimmelkazen geproduceerd worden zal bij het gebruik van de AiroFresh® een cros contaminatie van de witte schimmels op de blauw schimmelkaas voorkomen worden. Volgens van Engelgem is ook gebleken dat het geur neutraliserend werkt in post mortem ruimtes waar overleden personen opgebaard liggen.
Vanaf halverwege dit jaar wordt onderzoek gedaan naar de invloed van AiroFresh® om het bewaren van tulpenbollen economischer te maken tegenover de huidige gangbare technieken. De AiroFresh® biedt hier de mogelijkheid om met minder energie de ethyleen en de ziekteproblemen tijdens het bewaren onder controle te houden.
Bron: www.agritechnology.be
Door: Kelly Bakker