maart 2022 - Jaarbeurs
Agro & Food / 05 maart 2019

Foodtech: Robotarm biedt voedingsindustrie de helpende hand

Afgelopen jaar zijn bedrijven uit de voedingsindustrie geïnterviewd over de meest veelbelovende Foodtech toepassingen voor de komende vijf jaar: robotisering, data-technologie en nieuwe verwerkingstechnieken zoals bijvoorbeeld hoge druk toepassing. Technologie als middel om te groeien en om de concurrentiekracht te versterken. De voedingsindustrie werkt continu aan vernieuwing van processen en producten. Dat is om meerdere redenen nodig.

Consument en samenleving willen meer informatie over productie van voeding

De consument wil absoluut veilige producten die traceerbaar zijn én betaalbaar. Diezelfde consument is wel enigszins in verwarring als het gaat over voeding en technologie. Men wil gezonde voeding maar is tegelijk bezorgd over de langere termijn effecten van bewerkt voedsel. Technologie creëert ook een tegenbeweging, namelijk de roep om ‘high touch’ producten die door mensenhanden zijn gemaakt. Zo zie je in de broodindustrie investeringen in authentieke uitstraling: een kleinschaliger merk binnen een groot bedrijf met specifieke marketing.

Met technologie meer, efficiënter en duurzamer produceren

Producenten zullen meer en efficiënter moeten produceren om het groeiend aantal inwoners te kunnen blijven voeden. De concurrentie uit de lage lonen landen neemt toe maar de Nederlandse voedingsindustrie kan zich hier met een hogere arbeidsproductiviteit en hoge voedselveiligheid positief onderscheiden.

De wereldbevolking groeit naar 2050 tot 10 miljard en de toenemende welvaart maakt het noodzakelijk om duurzaam en met minder grondstoffen te produceren. Er is een radicaal ander eetpatroon nodig voor mens en milieu en de voedingsindustrie zal hier nog meer op moeten inspelen. Het Nationaal Preventie Akkoord is een uitstekende vervolgstap, maar er zal echt een versnelling moeten plaatsvinden,  bij voorkeur zonder dwang van de overheid. De voedingsindustrie kan hier een belangrijke positie innemen als ‘koks en menusamenstellers’ voor de BV Nederland.

Foodtech toepassingen in de lift.

De drempels voor robotisering in voedingsindustrie zijn geslecht. In de sector komen steeds meer  precisierobots die tere en telkens wisselende producten beter kunnen verwerken in een vaak  uitdagende omgeving (hitte, vocht, kou).  Daarnaast verkleint robotisering de afhankelijkheid van de factor arbeid. Uit oogpunt van voedselveiligheid is er door minder menselijke inmenging in het productieproces een kleinere kans op besmetting. Bovendien wordt het werk door inzet van robotisering aantrekkelijker. Er verdwijnen meer productiebanen en er verschijnen meer technische banen. Dat is aantrekkelijk voor het sectorimago, wat nodig is omdat ook de voedingsindustrie te maken heeft met een toenemend tekort aan technici. ING heeft berekend dat naar 2030 er 47.000 nieuwe medewerkers nodig zijn, inclusief pensioenvervanging. Bijna 50 % hiervan kan worden  opgevangen met technologie.

 

 

 

 

 

 

 

Data-technologie voor betere traceerbaarheid en transparantie.

Toepassing van data-technologie helpt tot een betere voorspelling en planning van productie. Daarbij is een 100% traceerbaarheid van producten door de hele voedselketen mogelijk, van boer tot bord. Het is dan bijvoorbeeld gemakkelijker om antibioticavrij vlees te garanderen. Of het Beter Leven keurmerk in de hele  keten te borgen.

Value for money: technologie biedt helpende hand.

De valuecase voor investeringen in de drie veelbelovende food technologieën is steeds beter te maken omdat de payback period van deze investeringen steeds korter wordt en de arbeidskosten blijven stijgen, ook in landen als Polen. De terugverdienperiode wordt ook korter omdat de investeringen meerdere doelen dienen. Robotisering maakt het productieproces constanter en minder arbeidsintensief. Een stijgende lijn in Techinvesteringen kan de concurrentiekracht naar een hoger niveau tillen en daarmee ook bijdragen aan de continuïteit van de voedingsproductie en verwerking in Nederland.

Meer weten? Hier tref je de samenvatting en de ING sectorstudie ‘Foodtech, technologie in de voedingsindustrie. Robotarm biedt voedingsindustrie de helpende hand’.

Dit artikel is geschreven door: Ceel Elemans, Sector Banker ING Food & Agri

Deel dit artikel

Meer nieuws

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 16-04-2024
(productnews)
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in...
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in sommige vakgebieden is gestegen, blijft groei in andere gebieden...
Medisch & Zorg / 16-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 15-04-2024
(productnews)
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de...
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de Nederlandse bedrijven die in deze sectoren aan de slag...
Bouw & Constructie / 15-04-2024
Lees meer

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 15-04-2024
(productnews)
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt....
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt. Daarmee heeft de wereld nu toegang tot satellietbeelden die type en grootte van...
High tech / 15-04-2024
Lees meer

Nieuwe technologieën om ijsvorming tijdens vluchten te detecteren

(productnews)
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering....
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering. IJsvorming als gevolg van supergekoelde grote druppels (Supercooled Large Droplets, SLD) kan zich vormen op...
Algemeen / 15-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven