maart 2022 - Jaarbeurs
Agro & Food / 13 juni 2022

35.000 euro voor slimme neus die gezondheid van vee monitort

Een AtlasInvest Entrepreneurship Grant ter waarde van 35.000 euro is uitgereikt aan LumiNose. Deze startup werkt aan Insect Odour Receptors, technologie die het gevoelige reukvermogen van insecten nabootst voor het monitoren van de gezondheid van vee. Urban Funghi wint de prijs voor het beste sociale initiatief met impact. Urban Funghi richt zich op het verbouwen van oesterzwammen in leegstanden panden.

De AtlasInvest Entrepreneurship Grant bestaat uit twee prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan student-ondernemers met impactvolle ideeën. Om kans te maken op de prijs pitchen de ondernemers hun ideeën tegenover een jury van experts. Zij maken kans startkapitaal te winnen voor hun onderneming. De winnaars zijn gepresenteerd op het internationale F&A Next event voor grote bedrijven, start-ups en ondernemers.

LumiNose

LumiNose komt dit jaar als winnaar uit de bus. Het bedrijf wint de Start-Up Award, waaraan een geldbedrag van 35.000 euro is verbonden. De jury beoordeelt LumiNos unaniem als de commercieel meest veelbelovende oplossing binnen de agrifood sector. Het bedrijf ontwikkelt zijn ‘Insect Odour Receptors’. Dit is zogeheten ‘biomimetica’-technologie, waarmee biologische ideeën uit de natuur worden nagebootst voor menselijke toepassingen. LumiNose bootst specifiek het reukvermogen van insecten na. Veehouders kunnen met behulp van de technologie de gezondheid van hun dieren monitoren.

“LumiNose had het beste verhaal, het meest meeslepende idee, dat het best beschermd was en daardoor schaalbaar – een unieke techniek”, meldt de jury. Development manager Saptarshi Mukhopadhyay wees in zijn pitch op een eerder onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Hierin zijn bijen getraind in het ruiken van COVID-19.

LumiNose combineert zogeheten geurreceptorchips met machine learning. Het apparaat dat hierdoor is ontstaan stelt veehouders in staat ziektes bij hun vee in een vroegtijdiger stadium te diagnosticeren dan nu mogelijk is. “We zijn erg dankbaar voor de prijs,’ zegt het team. “Nu kunnen we het labwerk opstarten en de ware waarde van onze chip aantonen.”

Urban Funghi

De tweede prijs die onderdeel uitmaakt van de AtlasInvest Entrepreneurship Grant is de Impact Award, waaraan een geldbedrag van 15.000 euro is verbonden. Deze award is uitgereikt aan Urban Funghi, een zogeheten ‘urban mushroom farm’ uit Ede. Het bedrijf teelt lokaal oesterzwammen in biologische stro voor onder meer restaurants, winkels en consumenten. Dit teelproces vindt plaats op basis van biologische stro. De urban farms kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd in lege gebouwen. Dit vereenvoudigt het opschalen van de productie.

De jury prijst onder meer de manier waarop Urban Funghi ‘een geweldige gemeenschap’ creëert rondom ‘nomad farming’, wat impact op het milieu heeft. “De prijs helpt ons aan sterilisatieapparatuur, waarmee we alternatieve reststromen kunnen aanboren om nieuwe paddenstoelsoorten op te groeien”, zegt het team in een reactie.

Winnaars uit 2021

De AtlasInvest Entrepreneurship Grant is een jaarlijkse prijs. In 2021 won Scope BioSciences de Start-up Award, dat onder andere bestaat uit een geldbedrag van 35.000 euro. Scope BioSciences richt zich op CRISPR-Cas, wat ‘belangrijkste ontdekking op het gebied van biotechnologie van de afgelopen decennia’ wordt genoemd. Scope ontwikkelde samen met de WUR ScopeDx, een type III CRISPR-Cas diagnostisch platform dat nauwkeurige moleculaire diagnostische resultaten biedt in minder dan 25 minuten. De jury was onder meer lovend over de potentie van het bedrijf en de groei die het bedrijf doormaakte.

De Impact Award ging in 2021 naar Algreen. Deze start-up helpt producenten van microalgen bij alle aspecten van hun bedrijf. Denk hierbij aan productie en downstream, maar ook aan regelgeving en certificering. Dit doet Algreen door het combineren van praktische ervaring met wetenschappelijke kennis en vaardigheden. De start-up ontwikkelt samen met de klant een algenproductiesysteem dat voldoet aan de wensen van deze specifieke klant.

Meer informatie over de AtlasInvest Entrepreneurship Grant is hier beschikbaar.

Foto: Photorama via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Vijf EU-lidstaten pleiten voor uitstel van verbod op verbrandingsmotor

(productnews)
Een vijftal lidstaten van de Europese Unie (EU) willen dat het verbod op de verkoop van nieuwe auto’s met een...
Een vijftal lidstaten van de Europese Unie (EU) willen dat het verbod op de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor wordt uitgesteld tot 2040. De Europese Commissie en het...
Automotive / 28-06-2022
Lees meer

Nederlandse fijnstofmeter SPEXone gemonteerd op NASA’s klimaatsatelliet

(productnews)
De afgelopen weken is een groep engineers van SRON, Airbus Nederland en NASA bezig geweest om het Nederlandse...
De afgelopen weken is een groep engineers van SRON, Airbus Nederland en NASA bezig geweest om het Nederlandse aerosolinstrument SPEXone te installeren op de PACE-satelliet. PACE doet vanaf 2024 metingen...
High tech / 27-06-2022
Lees meer

Mitsubishi Electric gaat satellietantennes 3D-printen in de ruimte

(productnews)
Mitsubishi Electric Corporation wil satellietantennes 3D-printen in de ruimte. Het Japanse bedrijf presenteert een additieve...
Mitsubishi Electric Corporation wil satellietantennes 3D-printen in de ruimte. Het Japanse bedrijf presenteert een additieve productietechnologie die gebruikt kan worden in de ruimte. De technologie maakt gebruik van lichtgevoelige hars...
High tech / 27-06-2022
Lees meer

Nieuw productiesysteem 3D-print objecten in ondoorzichtige hars

Nieuw productiesysteem 3D-print objecten in ondoorzichtige hars

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 27-06-2022
(productnews)
Een nieuwe additief productiesysteem kan objecten in 3D printen in ondoorzichtig hars, iets wat tot nu toe onmogelijk was....
Een nieuwe additief productiesysteem kan objecten in 3D printen in ondoorzichtig hars, iets wat tot nu toe onmogelijk was. De methode is daarnaast razendsnel en kan in slechts enkele seconden...
High tech / 27-06-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven