Aardbevingbestendig beton houdt muren overeind

Leesduur: +/- 2 min.
Als het over aardbevingbestendig bouwen gaat, denken we al snel aan nieuwbouw die bestand is tegen de schokken als gevolg van bijvoorbeeld aardbevingen. Maar het aantal bestaande gebouwen is veel groter. Zou het dan ook niet veel interessanter zijn om die aardbevingbestendig te maken? Een nieuwe betonsoort die door de universiteit van British Columbia werd ontwikkeld, maakt het binnenkort wellicht mogelijk. Wanneer het op bestaande muren wordt gespoten, zijn ze volgens de onderzoekers bestand tegen bevingen die anders voor een grote hoop puin zouden zorgen.
Aardbevingbestendig beton houdt muren overeind

De betonsoort staat bekend als EDCC, een milieuvriendelijk, vervormbaar cementcomposiet. Het beton bevat daarbij polymeer-gebaseerde vezels die het een sterk maar tegelijkertijd vervormbaar maken. Daarnaast is zo’n 70 procent van het cement in het materiaal vervangen door een industrieel bijproduct: vliegas. Het gebruik daarvan maakt de betonsoort milieuvriendelijk want bij de productie van cement komen een hoop broeikasgassen vrij. Bovendien wordt het vliegas, dat anders in de afvalstroom terecht zou komen, nu nuttig verwerkt.

In laboratoriumtesten, werd een 10 mm dikke laag EDCC aangebracht op traditionele betonblokken. Vervolgens werden deze blootgesteld aan beving met een kracht van 9,0 – 9,1. De muren bleven tijdens deze testen gewoon overeind terwijl de delen die niet waren gecoat in elkaar stortten.

Er zijn nu plannen voor een eerste live toepassing van de technologie. De muren van een van de gebouwen van een school in Vancouver worden daarbij met de coating uitgevoerd. Daarnaast wordt het materiaal klaar gemaakt voor het aardbevingebestendig maken van een school in Noord-India.

Meer weten? Bekijk dan onderstaande video.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond