17-20 maart 2020 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 18 juni 2019

Nederland loopt achter met inzet digitale gezondheidstechnologie

Nederland loopt achter op andere landen wat betreft het gebruik van digitale gezondheidstechnologie. Denk hierbij aan mobiele apps en activity trackers die stappen en calorieën tellen of de bloeddruk meten.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Future Health Index van Philips. Nederlanders meten vijftienmaal minder vaak gezondheidsindicatoren met behulp van digitale gezondheidstechnologie of mobiele gezondheidsapps. Zo meet 21% van de Nederlanders regelmatig of altijd zijn lichamelijke beweging, terwijl dit percentage in Europa op 23% en wereldwijd op 29% ligt. 19% van de Nederlanders meet met regelmaat zijn of gewicht, ten opzichte van 20% in Europa en 25% wereldwijd. 

Een vergelijkbaar beeld is zichtbaar bij bloeddruk en hartslag. Zo meet 15% van de Nederlanders regelmatig zijn bloeddruk, ten opzichte van 17% van de Europeanen en 20% wereldwijd. 10% meet zijn hartslag, terwijl dit percentage onder Europeanen op gemiddeld 14% ligt en wereldwijd op 19%. 

Betrouwbaarheid moeilijk in te schatten

Een belangrijke drempel voor het gebruik van digitale gezondheidstechnologie is de betrouwbaarheid van gegevens. Zo geeft 68% van de Nederlanders aan het moeilijk te vinden om de betrouwbaarheid van informatie in te schatten. Verzamelde inzichten worden hierdoor slechts beperkt gedeeld met de huisarts of behandeld arts, waardoor deze inzichten niet ten volle worden benut. De onderzoekers noemen dit indicatief voor de wijze waarop in Nederland wordt gekeken naar de inzet van digitale technologie in de zorg.

Opvallend is ook dat een derde van de respondenten die nooit gezondheidsindicatoren meet met behulp van digitale technologie of mobiele apps, aangeeft dat niets ertoe zal leiden dat zij dit in de toekomst wel gaan doen. Philips concludeert dan ook dat Nederlanders bovenmatig veel weerstand hebben tegen het omarmen van nieuwe technologieën. 

Nederlanders delen weinig data

Ook opvallend is ook dat Nederlandse patiënten relatief weinig data delen met artsen. Zo geeft 60% van de Nederlandse respondenten aan dat geen enkele patiënt op regelmatige basis data deelt, ten opzichte van 51% in Europa en 42% wereldwijd. Ook stelt 48% van de Nederlandse respondenten op dit moment geen big data te kunnen inzetten om de zorg voor patiënten te verbeteren. 

“We staan samen voor de uitdaging om de zorg voor iedereen betaalbaar én toegankelijk te houden. Digitale zorgtechnologie en een open dialoog op basis van de inzichten die hieruit voortkomen tussen patiënt en arts zijn daarbij van belang”, zegt Henk Valk, CEO van Philips Benelux. Valk noemt technologische innovatie in de zorg niet optioneel, maar noodzakelijk.

Noodzaak voor verandering is weinig urgent

Ook blijkt dat de noodzaak voor verandering in Nederland als minder urgent wordt ervaren dan in andere landen. Dit kan volgens Philips worden verklaard doordat Nederlanders gemiddeld gezonder en gelukkiger zijn dan inwoners van andere landen. Valk benadrukt echter desondanks het belang van innovatie voor de zorg. “Het verhogen van de adoptiegraad van digitale zorgtechnologie speelt een belangrijke rol om het Nederlandse zorgstelsel toekomstbestendig te maken. Als industrie is het aan ons om dit te ondersteunen met de partnerschappen, nieuwe bedrijfsmodellen, en het veranderingsmanagement dat nodig is om de digitale transformatie van de zorg mogelijk te maken.”

Philips pleit voor meer onderzoek om de voordelen van digitale gezondheidstechnologieën beter onder de aandacht te brengen en een breder gebruik van dergelijke technologie onder Nederlanders te stimuleren. De huisarts en behandeld arts kunnen hier volgens het bedrijf een rol inspelen. Zo blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders meer bereid zijn om digitale technologie in te zetten indien dit wordt aanbevolen door zorgprofessionals. Relatief weinig Nederlandse zorgprofessionals doen dit echter al. 

Rol weggelegd voor zorgverzekeraars

Daarnaast kunnen zorgverzekeraars een belangrijke rol spelen in het faciliteren van de implementatie van digitale zorgtechnologie. Zo stelt 74% van de respondenten dat verzekeraars bredere vergoedingen beschikbaar zouden moeten stellen voor patiënten en zorgverleners. 55% stelt dat zij inzicht kunnen geven in beschikbare financiële middelen om zorgtransformaties te financiëren. 39% stelt dat zorgverzekeraars een basisaanbod van technologie kunnen aanbieden om zorgverleners te helpen transformeren.

Desondanks is de samenwerking tussen zorgverzekeraars en zorgprofessionals op dit moment beperkt. Zo geeft 39% aan momenteel op het gebied van digitale zorgtechnologie niet samen te werken met verzekeraars. 11% doet dit wel, terwijl 16% hierover in gesprek is. 

Meer informatie is te vinden in de Future Health Index.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Xyall haalt miljoenen euro’s op voor automatisering tumordissecties

(productnews)
Xyall maakt bekend miljoenen euro’s te hebben opgehaald bij investeerders. Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling...
Xyall maakt bekend miljoenen euro’s te hebben opgehaald bij investeerders. Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van automatische systemen voor tumordissectie, waarbij monsters worden genomen van tumoren. Tumordissectie is...
Medisch & Zorg / 17-01-2020
Lees meer

Bedrijven laden zich beperkt op voor batterijopslag

Bedrijven laden zich beperkt op voor batterijopslag

(productnews)
Energie / 16-01-2020
(productnews)
Batterij rendeert, maar opbrengsten zijn onzeker De stroomvoorziening van bedrijven wordt veelzijdiger. Vroeger haalden...
Batterij rendeert, maar opbrengsten zijn onzeker De stroomvoorziening van bedrijven wordt veelzijdiger. Vroeger haalden ondernemers alle stroom van het net. Nu wekken steeds meer mkb-bedrijven zelf stroom op met zonnepanelen....
Energie / 16-01-2020
Lees meer

Toyota bouwt ‘Stad van de toekomst’

Toyota bouwt ‘Stad van de toekomst’

(productnews)
High tech / 16-01-2020
(productnews)
Toyota heeft plannen aangekondigd voor het bouwen van een prototype van de ‘stad van de toekomst. Met deze zogenaamde...
Toyota heeft plannen aangekondigd voor het bouwen van een prototype van de ‘stad van de toekomst. Met deze zogenaamde ‘Woven City’ in Japan wil de autofabrikant aantonen welke oplossingen een...
High tech / 16-01-2020
Lees meer

Lightyear produceert goedkopere zonneauto vanaf 2023

Lightyear produceert goedkopere zonneauto vanaf 2023

(productnews)
High tech / 16-01-2020
(productnews)
Het Nederlandse bedrijf Lightyear werkt aan een tweede elektrische auto met zonnepanelen. Het bedrijf wil samenwerkingen...
Het Nederlandse bedrijf Lightyear werkt aan een tweede elektrische auto met zonnepanelen. Het bedrijf wil samenwerkingen aangaan met nieuwe partners, waarmee het in 2023 tienduizenden tot honderdduizenden auto’s per jaar...
High tech / 16-01-2020
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven