maart 2022 - Jaarbeurs
Het event voor slimme maakoplossingen

Supplydrive en MKG Benadrukken belang ketenintegratie

In de nog steeds vrij conventionele metaalmarkt gaat nog altijd veel papier rond en wordt data nog regelmatig handmatig ingevoerd en uitgewisseld. Dat kan veel efficiënter, weten ze bij MKG en Supplydrive. Tijdens ESEF Maakindustrie 2020 proberen ze bezoekers te overtuigen van het belang van ketenintegratie.

MKG, ontwikkelaar van ERP-software voor de metaalindustrie, stapte eind 2015 in het Smart Industry fieldlab ‘Smart Connected Supplier Network’. Daaruit is het bedrijf Supplydrive ontstaan, dat zich richt op de digitalisering van de toeleverketen. “De ERP-software van MKG is gericht op het kleinere mkb in het metaal, bedrijven tot ongeveer 150 medewerkers, waar alle processen inzitten: van crm, orderafhandeling en productieplanning tot facturatie en financiële boekhouding aan toe. Daar heeft MKG vervolgens ketensoftware aan toegevoegd”, zegt Eric Bakker, eigenaar van Supplydrive. “Sinds 2014 focust MKG zich daarmee op ketenintegratie. Dat houdt in de basis in dat een order van een klant automatisch verwerkt wordt en het systeem vervolgens valideert of de order de juiste prijs, tekeningen en revisie heeft. Het systeem denkt mee in de afhandeling op order, waardoor niet alleen invoertijd wordt bespaard maar ook fouten verminderen. Supplydrive is daarentegen veel minder zichtbaar voor de klant. De keten kenmerkt zich door de vele klant- en leveranciersrelaties waar dagelijks interne ordergegevens worden gedeeld. Supplydrive ontwikkelt, implementeert en beheert koppelingen tussen de meest voorkomende softwaresystemen in de toeleverketen, waaronder die van MKG, waardoor de uitwisseling van data geautomatiseerd wordt. Geen handmatig typewerk meer dus. We zorgen ervoor dat ketenintegratie voor het gehele mkb bereikbaar is.”

ESEF Maakindustrie 2020

Tijdens ESEF Maakindustrie 2020 wil Supplydrive samen met MKG aantonen wat het belang is van ketenintegratie. “De grootste uitdaging die wij zien is om ketenintegratie op de agenda te krijgen. Bedrijven blijven hangen in het oude en vertrouwde, vinden het overtypen van orders niet veel werk en hebben het idee dat het goed gaat zoals het gaat. Het kan stiekem echter veel efficiënter. Er zijn al verschillende bedrijven die dit begrijpen en aanhaken bij het digitaliseren en integreren van de keten, maar we zitten duidelijk nog in een transitieperiode. We denken nog wel een jaar of drie nodig te hebben voor het echt is ingeburgerd in de metaalmarkt. Vergelijk het met de overgang van de papieren factuur naar de digitale pdf-variant. Technisch gezien vrij eenvoudig, maar het duurde toch een jaar of vijf voor de markt er helemaal klaar voor was. Een belangrijke uitdaging in de metaalsector is het veranderen van de organisatie en de medewerkers. Softwaresystemen bereiden organisaties voor op het veranderproces naar digitalisering.”

“Van klassiek uitbesteden, naar ondernemend samenwerken”

Ketenstraat

De sleutel voor de implementatie van ketenintegratie is vertrouwen. “Alles komt in een softwaresysteem binnen en de fysieke controle valt daarmee weg. Het systeem helpt en controleert voor jou. Dat betekent dat je vertrouwen moet hebben in het systeem. De toegevoegde waarde ervan ervaar je pas als je een test doet. Op ESEF Maakindustrie willen we bezoekers dat laten ervaren. We maken als het ware een grote ketenstraat van ongeveer twintig meter. Een klant doorloopt eerst zijn oude proces en daarna het nieuwe proces. We gaan dus niet vertellen hoe het werkt, maar dit iemand echt laten ervaren. Dat doen we op een simpele en laagdrempelige manier. Zo proberen we op ESEF Maakindustrie het bewustzijn te creëren, waardoor het uiteindelijk bij organisaties op de agenda komt. Hoe meer bedrijven hierin meegaan, hoe groter het concurrentievermogen van de toeleverketen wordt.”

Ter aanvulling op ESEF Maakindustrie zijn MKG en Supplydrive ook aanwezig op de Technishow, waarbij zij de volgende stap van automatisering laten zien. “Op de Technishow laten we met het ‘Smart Machining Platform’ dat zich richt op de slimme integraties tussen ERP en productiemiddelen. Waar ketenintegratie gericht is op de integratie tussen klant en leverancier, gaan we op de Technishow verder vanaf het moment dat de productie start. We laten zien hoe je, zodra een order binnen is, intern volledig geautomatiseerd verder kunt. Dat is immers ook een belangrijk onderdeel in het efficiënter maken van je bedrijfsprocessen.”

Supplydrive

MKG

Smart machining platform

Smart industry

ESEF Maakindustrie verplaatst

ESEF Maakindustrie is verplaatst naar maart 2022
LEES BERICHT

Sprekers

Spreker 3
Spreker 2
Spreker 1