17-20 maart 2020 - Jaarbeurs
Agro & Food / 19 november 2019

Boessenkool toont Mega-Drone en MultiToolTrac op ESEF Maakindustrie

Bezoekers kunnen op ESEF Maakindustrie en Technishow bij onder meer machinefabriek Boessenkool innovaties zelf zien en ervaren. Het bedrijf toont op de beursvloer samen met moederbedrijf Osse Equipment Group verschillende producten die samen met klanten zijn ontwikkeld. Denk hierbij aan een mega-drone Drone4Agro voor de agrarische sector en logistiek, maar ook aan de elektrisch aangedreven werktuigdrager MultiToolTrac.

ESEF Maakindustrie is het grootste evenement in de Benelux op het gebied van toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering, terwijl Technishow het grootste platform voor de maakindustrie in de Benelux is.

Machinefabriek Boessenkool is een machinefabriek in de breedte zin van het woord, met een geschiedenis die 117 jaar teruggaat. Directeur en eigenaar Eelco Osse: “Wij produceren grote omvangrijke producten met een hoge nauwkeurigheid, waarbij we ook geclassificeerd laswerk kunnen verrichten. We ondersteunen klanten van A tot Z, van het samenstellen tot het bewerken, assembleren en uiteindelijk leveren van producten. We produceren zowel losse onderdelen als complete machines. Boessenkool is gespecialiseerd in draaien, carrouseldraaien, boren, kotteren, frezen en gecertificeerd laswerk.”

MultiToolTrac en Mega-Drone
In sommige gevallen worden producten door Boessenkool in samenwerking met klanten op de markt gebracht. “Deze worden doorgaans bij aparte entiteiten ondergebracht, die net als Machinefabriek Boessenkool onderdeel zijn van de Osse Equipment Manufacturing Group. In veel gevallen gaat het om joint ventures met klanten.” Denk hierbij aan de MultiToolTrac, een volledig elektrisch aangedreven en in spoorbreedte verstelbare werktuigdrager die door Boessenkool samen met partners op de markt wordt gebracht. Een andere ontwikkeling is een mega-drone Drone4Agro die een gewicht van maximaal 500 kilo kan tillen en ook wel een vliegende tractor wordt genoemd. De drone kan onder andere worden ingezet voor het besproeien van gewassen in de landbouw, maar als Drone4Logistics ook voor bijvoorbeeld bevoorrading in rampgebieden.

Denk echter ook aan de DeSpray-recyclingsinstallatie, gericht op afvalverwerkers. Deze installatie kan op jaarbasis vier miljoen spuitbussen recyclen. De DeSpray-installatie is door Boessenkool inmiddels aan verschillende klanten geleverd, waaronder Suez in Maastricht en een beursgenoteerde afvalverwerker in de Amerikaanse staat Nevada. Osse: “Een ander voorbeeld zijn de KiNext vliegwielen, een energieopslagsysteem voor elektriciteitsnetwerken die samen met partner S4 Energy op de markt wordt gezet.”

Large Haldron Collider
De machinefabriek sloot onlangs een omvangrijke deal met het CERN-instituut, dat in het Zwitserse Geneve de Large Haldron Collider (LHC) in het Zwitserse Geneve heeft ontwikkeld. Het bedrijf levert 335 meter vacuümbuizen voor deze deeltjesversneller, waarin atoomdeeltjes met elkaar in botsing worden gebracht. In totaal gaat het om 38 ‘vacuum vessels’, met een lengte van 5 tot 12 meter per stuk. De buizen zijn geschikt voor ultrahoogvacuüm, waarbij de druk minder dan 10−5 Pa bedraagt.

Boessenkool is een terugkerende deelnemer aan ESEF Maakindustrie en Technishow. Tijdens de de ESEF Awards op de 2016 editie van de beurzen viel Boessenkool in de prijzen. Zo is de mega-drone voor de agrarische sector bekroond met de Made in Holland Award, terwijl de Sustainable Innovation Award werd toegewezen aan de DeSpray-installatie van het bedrijf. De MultiToolTrac kreeg door de jury de innovatorstatus toegewezen.

Producten met eigen ogen bekijken
Op ESEF Maakindustrie 2020 toont Boessenkool verschillende producten, waaronder haar megadrone. “Onze drone wordt in de beurshal opgehangen en kan door bezoekers met eigen ogen worden bekeken. Daarnaast tonen we ook een model van de KiNext vliegwielen. De werking van de DeSpray-installatie demonstreren we met behulp van augmented reality (AR). Bezoekers kunnen via een IPad AR-app zelf door deze machine lopen en de werking met eigen ogen zien.” 

Het bedrijf toont onder meer hoe het nauw samenwerkt met de markt om tot innovatieve producten te komen en deze indien gewenst ook samen met klanten op de markt brengt. “De vliegwielen, DeSpray-installatie en andere producten in ons portfolio zijn hiervan een goed voorbeeld; nagenoeg al deze producten worden via een joint venture geleverd.”

‘Anders dan andere toeleveranciersbeursen’
“De combinatie tussen ESEF en Technishow is voor ons erg relevant, aangezien wij als machinebouwer actief zijn én eigen producten op de markt zetten. De beurzen trekken niet alleen partijen die op zoek zijn naar toeleveranciers, maar ook bezoekers die geïnteresseerd zijn in eindproducten. Deze combinatie maakt ESEF Maakindustrie anders dan andere toeleveranciersbeursen.”

ESEF Maakindustrie 2020 en Technischow 2020 worden gelijktijdig georganiseerd van 17 t/m 20 maart 2020 in Jaarbeurs, Utrecht.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

(productnews)
Geen categorie / 12-12-2019
(productnews)
Een onlangs ontdekte groep recyclebare plastics lijkt een veelbelovend alternatief voor het moeilijk recyclebare harde...
Een onlangs ontdekte groep recyclebare plastics lijkt een veelbelovend alternatief voor het moeilijk recyclebare harde plastic. Onderzoekers van de TU Eindhoven denken echter dat deze zogeheten vitrimeren nog niet in...
Geen categorie / 12-12-2019
Lees meer

LUMC zet als eerste ter wereld AI-suite van Philips in

LUMC zet als eerste ter wereld AI-suite van Philips in

(productnews)
Medisch & Zorg / 11-12-2019
(productnews)
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat gebruik maken van IntelliSpace AI Workflow Suite van Philips. Dit...
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat gebruik maken van IntelliSpace AI Workflow Suite van Philips. Dit platform verzamelt nieuwe en bestaande kunstmatige intelligentie (AI)-modellen van het LUMC op één...
Medisch & Zorg / 11-12-2019
Lees meer

Masterplan gepresenteerd voor CO2-neutrale energie-intensieve industrieën

(productnews)
De European Steel Association (EUROFER) heeft, samen met andere Europese energie-intensieve industrieën, een masterplan...
De European Steel Association (EUROFER) heeft, samen met andere Europese energie-intensieve industrieën, een masterplan gepresenteerd voor een competitieve transformatie naar een CO2-neutrale circulaire economie in 2050. De publicatie van het...
Algemeen / 10-12-2019
Lees meer

Engineering-studenten staan klaar voor opschalen product naar massaproductie

(productnews)
Wilt u uw product gratis redesignen, of opschalen naar massaproductie, maar ontbreekt tijd en kennis? Er staan 30...
Wilt u uw product gratis redesignen, of opschalen naar massaproductie, maar ontbreekt tijd en kennis? Er staan 30 HvA-studenten klaar van de opleiding Engineering. In 20 weken ontwikkelen ze een geïntegreerd ontwerp,...
Algemeen / 06-12-2019
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven