17-20 maart 2020 - Jaarbeurs
Automotive / 20 november 2019

Brancheorganisaties pleiten voor Europese wetgeving rond vrije toegang voertuigdata

Een alliantie van automotive brancheorganisaties roept Europese beleidsmakers op vrije toegang tot voertuiggegevens wettelijk vast te leggen. Dit is volgens de partijen nodig om een gelijk speelveld te creëren waarop onafhankelijke aanbieders in staat concurrerende en innovatieve dienstenen oplossingen kunnen leveren.

Consultancybureau Roland Berger voorspelt dat in 2025 zo’n 70% van het wagenpark verbonden is. Een gebrek aan effectieve toegang tot voertuiggegevens en -functies staat de realisatie van veel innovatieve ideeën echter in de weg, stellen de partijen in een manifest. “Met de opkomst van de ‘connected car’ vindt concurrentie nu plaats in het voertuig, waar datakwaliteit en veilige toegang tot autofunctionaliteit de kwaliteit van de dienst bepaalt. In een steeds digitalere automotive sector, zou de volledige automotive waardeketen het recht moeten hebben hun business modellen te ontwikkelen en op gelijke voet te concurreren met autofabrikanten om de concurrerende diensten te leveren die hun klanten verwachten.”

Vier vereisten

Hiervoor zijn volgens het manifest vier dingen nodig:

 • Onafhankelijke, directe en real-time toegang tot tijdkritieke voertuiggegevens, zonder monitoring door de autofabrikant.
 • Bi-directionele communicatie met het voertuig en diens functies, onafhankelijk van de voertuigfabrikant.
 • Het vermogen veilig en onafhankelijk op afstand te communiceren met de bestuurder via ingebouwde Human-Machine-Interfaces (HMI’s) functies, bijvoorbeeld via het dashboard of spraakopdrachten. 
 • Het vermogen onafhankelijke software direct op ingebouwde computersystemen in het verbonden voertuig te draaien om dynamisch gegenereerde data zo dicht mogelijk bij de bron te analyseren.

Extended Vehicle

Autofabrikanten hanteren momenteel het Extended Vehicle (ExVe) model voor toegang tot voertuigdata. Het manifest wijst er onder meer op dat bij ExVe alle communicatie tussen voertuigen en derde partijen via servers van de autofabrikant loopt. Daarnaast is slechts een deel van de voertuiggegevens en -functies beschikbaar voor derde partijen. 

“‘ExVe’ waarborgt gelijke mogelijkheden niet. Het geeft autofabrikanten juist de volledige controle om te beslissen hoe, wanneer (latentie) en wie toegang krijgt tot (voornamelijk geaggregeerde en gediagnostiseerde/verwerkte) data”, aldus de belangenvertegenwoordigers. De alliantie wijst ook op de beperkte toegang tot voertuigdata via de fysieke On-Board-Diagnostics (OBD) poort, wat volgens hen tekenend is voor de rol van ‘poortwachter’ die autofabrikanten hebben aangenomen. De alliantie pleit daarom voor directe toegang tot voertuiggegevens op contractbasis of via een dataservicesplatform, die ook wel een ‘neutrale server’ wordt genoemd.

Gestandaardiseerd platform voor vrije toegang

De oplossing ligt volgens de partijen in een ingebouwd interoperabel, gestandaardiseerd en veilig platform dat vrije toegang biedt tot data. Een dergelijk platform is eerder door het Transport Research Laboratory (TRL) van de Europese Commissie voorgesteld in het rapport ‘Access to In-vehicle Data and Resources’. Een dergelijk platform biedt volgens het manifest verschillende voordelen: 

 • Volledige controle voor consumenten over welke service provider toegang heeft tot hun data, zonder tussenkomst van de autofabrikant.
 • Effectieve concurrentie zonder monitoring door de autofabrikant.
 • Nieuwe mogelijkheden voor innovatieve oplossingen en nieuwe business modellen.
 • Betere ondersteuning en volledige compatibiliteit met cybersecurity. 
 • Verbeterde veiligheid op de weg en een bijdrage aan een duurzamere en circulaire economie.
 • Garanderen van compliancy met databeschermingswetgeving door een directe relatie tussen de service provider en de klant te scheppen.

Wetsvoorstel in 2020

De alliantie wijst erop dat het Europese Parlement de Europese Commissie eerder in twee resoluties opriep eerlijke, veilige, real-time en technologie-neutrale toegang tot voertuigdata voor derde partijen wettelijk vast te leggen. De partijen roepen de Europese Commissie en andere beleidsmakers daarom op in 2020 met een wetsvoorstel te komen. 

Het manifest is ondertekend door:

 • ADPA (automotive data uitgevers)
 • CECRA (handel en reparatie)
 • CITA (inspectie)
 • EGEA (garages en testapparatuur)
 • ETRMA (banden en rubberproducten)
 • FIA Region I (motor- en tourclubs)
 • FIGIEFA (automotive aftermarket distributie)
 • Insurance Europe (verzekeringen)
 • Leaseurope (lease en huur)
 • SMEunited (mkb)
 • UEIL (smeermiddelen)

Het manifest is hier te vinden.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

(productnews)
Geen categorie / 12-12-2019
(productnews)
Een onlangs ontdekte groep recyclebare plastics lijkt een veelbelovend alternatief voor het moeilijk recyclebare harde...
Een onlangs ontdekte groep recyclebare plastics lijkt een veelbelovend alternatief voor het moeilijk recyclebare harde plastic. Onderzoekers van de TU Eindhoven denken echter dat deze zogeheten vitrimeren nog niet in...
Geen categorie / 12-12-2019
Lees meer

LUMC zet als eerste ter wereld AI-suite van Philips in

LUMC zet als eerste ter wereld AI-suite van Philips in

(productnews)
Medisch & Zorg / 11-12-2019
(productnews)
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat gebruik maken van IntelliSpace AI Workflow Suite van Philips. Dit...
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat gebruik maken van IntelliSpace AI Workflow Suite van Philips. Dit platform verzamelt nieuwe en bestaande kunstmatige intelligentie (AI)-modellen van het LUMC op één...
Medisch & Zorg / 11-12-2019
Lees meer

Masterplan gepresenteerd voor CO2-neutrale energie-intensieve industrieën

(productnews)
De European Steel Association (EUROFER) heeft, samen met andere Europese energie-intensieve industrieën, een masterplan...
De European Steel Association (EUROFER) heeft, samen met andere Europese energie-intensieve industrieën, een masterplan gepresenteerd voor een competitieve transformatie naar een CO2-neutrale circulaire economie in 2050. De publicatie van het...
Algemeen / 10-12-2019
Lees meer

Engineering-studenten staan klaar voor opschalen product naar massaproductie

(productnews)
Wilt u uw product gratis redesignen, of opschalen naar massaproductie, maar ontbreekt tijd en kennis? Er staan 30...
Wilt u uw product gratis redesignen, of opschalen naar massaproductie, maar ontbreekt tijd en kennis? Er staan 30 HvA-studenten klaar van de opleiding Engineering. In 20 weken ontwikkelen ze een geïntegreerd ontwerp,...
Algemeen / 06-12-2019
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven